Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Δημοψήφισμα φιάσκο με συμμετοχή 35% στα Σκόπια - Ο Ζάεφ προχωρά στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

tags :
Δημοψήφισμα φιάσκο με συμμετοχή 35% στα Σκόπια - Ο Ζάεφ προχωρά στην επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Ζάεφ αποφασισμένος να ολοκληρώσει την συμφωνία των Πρεσπών παρά την αποχή των πολιτών στα Σκόπια

Σε παταγώδη αποτυχία και φιάσκο ιστορικών διαστάσεων εκτυλίχθηκε το δημοψήφισμα στην FYROM καθώς η συμμετοχή περί το 35% των πολιτών εγείρει θέμα νομιμότητος.
Το δημοψήφισμα δεν είναι έγκυρο καθώς δεν συμμετείχε το 51% των πολιτών ώστε να αποκτησει η όλη διαδικασία πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση.
Σε ένα τόσο κρίσιμο δημοψήφισμα για το όνομα Βόρεια Μακεδονία, για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ η συμμετοχή των πολιτών ήταν αποτυχία και ξεκάθαρα δεν νομιμοποιείται.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η συμμετοχή με βάση τα επεξεργασμένα στοιχεία της κεντρικής εκλογικής επιτροπής έφτασε το 36,87%
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοψήφισμα ψ
ήφισαν 661.393 άτομα και περισσότεροι από το 90% ψήφισαν «ναι».
Με καταμετρημένο το 98,61% των ψήφων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 91,48% των πολιτών της FYROM ενώ το 5,64% δηλώνει όχι.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev ανακοίνωσε πως ο λαός της ΠΓΔΜ έκανε μια πολύ σημαντική επιλογή, τονίζοντας  πως τώρα
πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Πλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών πηγαίνει στη Βουλή της ΠΓΔΜ και αν δεν εξασφαλιστεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να ψηφιστούν οι Συνταγματικές Αλλαγές, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Είναι τέτοιας κλίμακας η παταγώδης αποτυχία της διαδικασίας, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev, να διαγράψει tweet, στο οποίο καλούσε το Κοινοβούλιο της να επικυρώσει το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος ενώ έκανε λόγο για γιορτή της Δημοκρατίας.  
O Zaev πάντως με δύο διαγγέλματα τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα.
Πάντως τόσο ο πρωθυπουργός της FYROM Z. Zaev όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέστησαν μεγάλη πολιτική ήττα γιατί τόσο η ελληνική όσο και η σκοπιανή κοινωνία καταδικάζουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Στην FYROM κάνουν λόγο για δημοψήφισμα με συμβουλευτικό χαρακτήρα, μετά το φιάσκο της συμμετοχής....και στρέφονται στην Βουλή που θα συνεδριάσει εκτάκτως την 1η Οκτωβρίου 2018.
  

State Department: Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ – Να ξεπεραστούν μικροπολιτικές διαφορές

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ χαιρετίζουν οι ΗΠΑ όπως αναφέρει το State Department, το οποίο καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ να ξεπεράσουν τις όποιες μικροκομματικές τους διαφορές.
Παράλληλα, το State Department καλεί την ΠΓΔΜ να εκμεταλλευτεί αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Δημοκρατία της Μακεδονίας την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη Μακεδονία να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Καθώς το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών» αναφέρει στην ανακοίνωση του το State Department.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ) για δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Ανοιχτή η πόρτα του ΝΑΤΟ αρκεί να ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες

Να αδράξουν την ιστορική αυτή ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα καλεί τους πολιτικές ηγέτες και τα κόμματα της ΠΓΔΜ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg με αφορμή το χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα.
Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Απέκλεισε τις εκλογές ο Zaev: Τον λόγο έχει τώρα η Βουλή


Απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev, μετά την εκκωφαντική αποτυχία σε ποσοστό συμμετοχής του σημερινού (30/9) δημοψηφίσματος για την αλλαγή ονομασίας της χώρας ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα.
Σε διάγγελμά του με το κλείσιμο της κάλπης και την καταγραφή ενός ποσοστού συμμετοχής περί το 35% ο Zaev τόνισε, πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας του, προκειμένου αυτή να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια.
Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε υπέρ παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ.
Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις στη Βουλή», σημείωσε ο πρωθυπουργός της FYROM.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή μας, προκειμένου για την έγκρισή της και αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές.
Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.

 

Νοθεία καταγγέλει το Εθνικιστικό κόμμα VMRO

Για νοθεία στην εκλογική διαδικασία και στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατηγορεί την κυβέρνηση του Zoran Zaev το εθνικιστικό κόμμα VMRO.
Με ανακοίνωση του διεθνούς γραφείου του και αναρτημένη στα αγγλικά, η ηγεσία του κόμματος καταγγέλλει παράνομη ρίψη ψηφοδελτίων στις κάλπες και αναφέρει συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες, όπου τα ποσοστά συμμετοχής ανέβηκαν ξαφνικά από το 27% στο 60% μεταξύ 15.00 και 18.00.
Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς του VMRO τα νούμερα δείχνουν ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, στις κάλπες προστέθηκαν περίπου 500 ψήφοι κάθε 2 ώρες.
Πάντως με ανακοίνωσή της στις 6.30 το απόγευμα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανωμαλίες στην εκλογική διαδικασία,.
Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή παρακολούθησαν 11.097 εγχώριοι παρατηρητές και άλλοι 493 διεθνείς.


Μεγαλύτερη η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της FYROM ήταν οριακά υψηλότερη απ' ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος .
Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.
Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%..

Χαιρετίζει η Κομισιόν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος


Την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών για την αλλαγή της ονομασίας της FYROM από τους πολίτες της γειτονικής χώρας χαιρέτισε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Johannes Hahn.
«Συγχαίρω τους πολίτες που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα και αξιοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες.
Με την πολύ σημαντική ψήφο υπέρ του Ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας», σημείωσε ο κοινοτικός επίτροπος.
«Περιμένω τώρα από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την προωθήσουν με την ύψιστη ευθύνη και ενότητα από όλες τις πλευρές των κομμάτων, προς το συμφέρον της χώρας», συνέχισε ο Hahn.

Επικοινωνία Τσίπρα - Zaev

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev, είχε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Zaev «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες - Χαμόγελα στην Αθήνα;


Σε απρόσμενη παταγώδη αποτυχία εξελίχθηκε για τον πρωθυπουργό της FYROM, Zoran Zaev το «πολυδιαφημιζόμενο» δημοψήφισμα για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά από μια πολύμηνη, σκληρή εκστρατεία υπέρ του «Ναι» το επιτελείο Zaev κάθε άλλο παρά ικανοποιημένο είναι από το αποτέλεσμα της συμμετοχής των πολιτών, που μετά βίας έφτασε το 35% όταν το «φιλόδοξο» σχέδιο Zaev προέβλεπε να φτάσει το 51% .
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα τόσο στη FYROM, όσο στην Ελλάδα και την ΕΕ.
Όπως φαίνεται τα «βαριά» ευρωπαϊκά χαρτιά που επιστρατεύτηκαν υπέρ της πολύκροτης και αμφισβητούμενης από πολλούς, Συμφωνίας των Πρεσπών δεν κατάφεραν να πείσουν τους κατοίκους της γειτονικής χώρας για τα «οφέλη» που θα αποκομίσουν από αυτήν.
Η υπόσχεση για μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την αλλαγή του Συντάγματος που τους επέβαλλε η Συμφωνία.
Ο φόβος της αλλοίωσης του ονόματος «Μακεδονία» που χρησιμοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες ενώθηκε με την φωνή των εθνικιστών που καλούσαν το λαό σε αποχή.
Η προσωπική επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel στα Σκόπια, το μήνυμα του Γάλλου πρόεδρου Em. Macron αλλά και η ισχυρή αμερικανική παρέμβαση δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει τους Σκοπιανούς στις κάλπες.
Εκτός από τον Zoran Zaev που αναδεικνύεται ως ο μεγάλος χαμένος της αποψινής βραδιάς, χαμένη είναι αναμφισβήτητα και η ΕΕ η οποία δεν φαίνεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη μικρή αυτή Βαλκανική χώρα.
Τα χαμόγελα όμως εμφανίστηκαν στην Αθήνα όπου ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος σίγουρα θα είδε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με ένα μειδίασμα καθώς είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση και από την κυβέρνηση.
Όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είδε με μια «κρυφή» ανακούφιση τηνς αποτυχία του δημοψηφίσματος στη FYROM καθώς δίνει «παράταση» στον κυβερνητικό του συνασπισμό και μια καλή δικαιολογία για να αποφύγει την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.

ΥΠΕΞ: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αντιφατικό - Μεγάλη υπεροχή του «Ναι» αλλά χωρίς αντίστοιχη συμμετοχή

Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη FYROM εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην πΓΔΜ και παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».
Όπως τονίζει «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους».
Και κάνει λόγο για ακραίους και επιθετικούς εθνικιστές στην περιοχή μας, λέγοντας οτι οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.
Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραψε: Ο ηγέτης της VMRO Christian Mickoski ανακοίνωσε ότι ΔΕΝ θα ψηφίσει σήμερα στο δημοψήφισμα.
Οι αλβανικοί πληθυσμοί στην FYROM σχεδόν το 24% θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος.
Η συμμετοχή των αλβανών στο δημοψήφισμα είναι ικανοποιητική, μόλις 3% έως 5% χαμηλότερα από τις βουλευτικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα στην FYROM
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα με ποσοστά 54% αναμένεται να κερδίσει το ΝΑΙ για την συμφωνία των Πρεσπών και στην μετονομασία της FYROM ως Βόρεια Μακεδονία στο κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 εν μέσω πολιτικής πόλωσης και συστηματικής πλαστογράφησης της ιστορίας από τους σκοπιανούς.
Στην Ελλάδα η καθολική πλειοψηφία το 75% τάασεται κατά σε μια συμφωνία επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.
Να σημειωθεί ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός Z. Zaev το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια του να κερδίσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα έχει υποπέσει σε πολλά και προκλητικά λάθη προκαλώντας την Ελλάδα.
Η FYROM δεν είναι αξιόπιστη, καθώς προσπάθησε να δημιουργήσει την εθνική της ταυτότητα παραχαράσσοντας την ιστορία, παραπλανώντας τους πολίτες της χώρας αυτής και πλαστογραφόντας την ελληνική ιστορία.
Το δημοψήφισμα των σκοπιανών στηρίζεται σε μια λανθασμένη συμφωνία των Πρεσπών που ορίζει ότι η FYROM θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αποτελεί μειοψηφία καθώς η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αρνητική.

Το διαγραφέν tweet του Zaev

Αισιόδοξος για την έκβαση της ψηφοφορίας, παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, εμφανίστηκε νωρίτερα μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της FYROM, Zoran Zaev, ο οποίος στη συνέχεια διέγραψε από τον λογαριασμό του το παρακάτω μήνυμα.
Περιγράφοντας τη διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθήσει, ο Zaev καλούσε το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας να επικυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της FYROM, υπονοώντας πως σήμερα (30/9) θα υπερψηφιστεί το «Ναι».  
«Σήμερα είναι μια νέα γιορτή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας.
Περιμένω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία θα είναι μια σαφής κατεύθυνση προς το που θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της FYROM, ο οποίος στη συνέχεια διέγραψε το μήνυμα αυτό.



Tusk: Μη χάσετε αυτή την ευκαιρία

Παραίνεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, προς τους κατοίκους της FYROM να ταχθούν υπέρ του «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών στο σημερινό (30/9) δημοψήφισμα εν μέσω αγωνίας για τη χαμηλή μέχρι στιγμής συμμετοχή.
«Αυτό το μάθημα ζωής είναι απλό:
Ποτέ μην χάσετε την ευκαιρία να σας προσκαλέσουμε να διαβάσετε», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός αξιωματούχος υπονοώντας την ένταξη της FYROM στην ΕΕ.

Sputnik: «Στοίχημα» οι 600.000 ψήφοι

Το μεγάλο στοίχημα για το «Ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα (30/9/2018) στη FYROM για την αλλαγή ονομασίας είναι οι 600.000 ψήφοι,  όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.
 Ξένοι διπλωμάτες έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι αν το «Ναι» λάβει 600.000 ψήφους αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να θεωρήσει το δημοψήφισμα επιτυχές, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 50% σημειώνει το Sputnik.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο στόχος αυτός προσεγγίζει τις 647.000 ψήφους που συγκέντρωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Zaev στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.



Άνοιξαν οι κάλπες  για το κρίσιμο δημοψήφισμα

Στις κάλπες προσέρχονται οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ για να απαντήσουν στο κρίσιμο δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα ανοίξει την πόρτα για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, σήμερα το βράδυ.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1, 8 εκατ. πολίτες, ενώ το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».
Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν επικράτηση του «ναι», ωστόσο αγωνία υπάρχει για το ποσοστό συμμετοχής, δεδομένου ότι το δημοψήφισμα δεν θα θεωρηθεί έγκυρο εάν δεν λάβει μέρος τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος, δηλαδή  900.000 περίπου ψηφοφόροι.
Για να θεωρηθεί έγκυρο  το αποτέλεσμα της κάλπης θα πρέπει η συμμετοχή να φτάσει στο 50% +1 ψήφο.
Άλλωστε, για ακύρωση του δημοψηφίσματος σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, έχει κάνει λόγο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE, το οποίο τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ καταγγέλλει  ότι η κυβέρνηση του Z. Zaev είναι διατεθειμένη να προβεί ακόμη και σε νοθεία για να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%, ισχυρισμούς που απορρίπτει η κυβερνητική πλευρά.
Πάντως, ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής οικονομίας στα Σκόπια,  Petar Arsovski, σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ξεκαθαρίζει ότι «ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος είναι συμβουλευτικός και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες που άνοιξαν από το πρωί σήμερα στην ΠΓΔΜ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Βουλή», σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50% δεν τίθεται καμία νομική αμφισβήτηση στο αποτέλεσμα.

Ψήφισαν Zaev και Dimitrov


Την αισιοδοξία του για ένα «ισχυρό αποτέλεσμα που θα αποδείξει πως οι ‘Μακεδόνες’ είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Z. Zaev, ο οποίος ψήφισε για το δημοψήφισμα έχοντας στο πλευρό του τον γιο του.

Ο ίδιος εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, στην πόλη Στρούμιτσα, στα νοτιοανατολικά της χώρας,  κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.
«Αποφασίζουμε το μέλλον της χώρας μας.
Καλώ όλο τον κόσμο να έρθει και να πάρει αυτή τη σοβαρή απόφαση για τις μελλοντικές γενιές και τη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Zaev.
Λίγο νωρίτερα ψήφισε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ,  Ν. Dimitrov, ο οποίος έκανε λόγο για μια ημέρα που μιλάει ο λαός και χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών για «να δείξουμε ότι η περιοχή μπορεί να δημιουργήσει μέλλον και όχι μόνο διαφωνίες».


Ο ίδιος σημείωσε ότι «κάναμε το παν για να εξηγήσουμε το διακύβευμα σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι.
Τώρα είναι η σειρά των πολιτών να μιλήσουν με την ψήφο τους.
Ελπίζω να είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία στην οποία οι πολίτες θα επιλέξουν να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, προς το ΝΑΤΟ, προς τη φιλία με τους γείτονες μας στην περιοχή».
«Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη μέρα για τη «Μακεδονία» μας, όπως και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας ενθουσιασμένος, διότι σήμερα είναι και τα γενέθλια του.

Δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE

Δεν πρόκειται να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα για συμφωνία των Πρεσπών και για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του  VMRO-DPMNE , «ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα.
Ο Mickoski. θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο.
Έτσι, ο Mickoski αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας».
Ακόμη, ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή, όμως σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζaev πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.
Πάντως, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Χαμηλή η συμμετοχή

Οι κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα μπορεί να είναι ανοιχτές από νωρίς το πρωί της Κυριακής 30/9, ωστόσο η συμμετοχή κινείται σε χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, τις δύο πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 2,45%.

Pendarovski: Το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα

"
Για «πολιτικό θάρρος του Zoran Zaev και του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών» κάνει λόγο ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Stevo Pendarovski την ώρα που το κόμμα του παλεύει να σώσει τη Συμφωνία στο σημερινό (30/9) δημοψήφισμα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ αναφέρει ότι «ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή, ένα μοναδικό ιστορικό πλαίσιο και είχαμε δύο ανθρώπους, τον Zaev και τον Τσίπρα, τους οποίους δεν βάρυνε η ιστορία και το λεγόμενο εθνικιστικό αίσθημα».
«Εδώ, στα Σκόπια, ο Zaev ήταν ο ιθύνων νους για όλο αυτό. Η υπόλοιπη κυβέρνηση απλώς τον ακολουθούσε. Πιστεύω ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην Ελλάδα», τονίζει ο Pentarovsky, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το SDSM (το κόμμα του Zaev), στις προεδρικές εκλογές του 2014.
Αναφερόμενος στην κρίσιμη σημερινή εκλογική διαδικασία αναφέρει ότι έχει δύο στοιχεία. Ενα νομικό κι ένα πολιτικό, και εξηγεί: «Το ένα αφορά το όριο του 51% και υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα ως προς αυτό. Το ένα είναι οι άνθρωποι που έχουν φύγει και δεν μένουν πλέον στη χώρα αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εκτιμάμε ότι πρόκειται για περίπου 400.000 ανθρώπους. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκατ. ψηφοφόροι αλλά επί της ουσίας είναι 1,4 εκατ.».
Το άλλο αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE. «Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι και υποστηρικτές του είναι περίπου 300.000. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε πόλη και χωριό που λένε στους πολίτες "μείνετε στα σπίτια σας" την ημέρα του δημοψηφίσματος. Δεν περιμένω επομένως μεγάλο αριθμό πολιτών μεταξύ αυτών να προσέλθει και να ψηφίσει σήμερα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ανθρώπους το πιο πιθανό είναι να μην ψηφίσουν. Επομένως αυτά τα δύο στοιχεία βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το αν θα επιτευχθεί το όριο. Δεν είμαι πλήρως αισιόδοξος ως προς αυτό», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στοιχείο της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, εκτιμά πως από όσους προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν ένα μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και αυτό θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη συνέχεια.
«Αυτό σημαίνει ότι από Δευτέρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές και να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό (για να ψηφιστούν)».

θα αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές 

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εάν το σημερινό δημοψήφισμα δεν καταφέρει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Pentarovsky υποστηρίζει ότι «πρόωρες εκλογές στη χώρα θα χρειαστούν μόνο αν δεν περάσουν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία συνταγματικές αλλαγές.
Μόνο αν αποτύχουμε να περάσουμε τις συνταγματικές αλλαγές θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές [...] Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα.
Αυτό περιμένει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα».

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του "οδικού χάρτη" για τη συμφωνία από την πλευρά της πΓΔΜ επισημαίνει ότι, «σύμφωνα με τους ειδικούς συνταγματολόγους, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από 95 ημέρες ή αργότερα από 106 ημέρες. Περίπου 3-3,5 μήνες δηλαδή. Επομένως αν όλα πάνε ομαλά με το δημοψήφισμα και με την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως τις 15 Ιανουαρίου».


Ποια κόμματα στην Ελλάδα και στην FYROM είναι υπέρ και κατά της συμφωνίας των Πρεσπώ
ν;

Από την Ελλάδα και την FYROM υπέρ της συμφωνίας τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και από την FYROM το SDSM
Από την Ελλάδα και την FYROM κατά της συμφωνίας τάσσονται ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από την FYROM το VMRO/DPMNE

Εν τω μεταξύ μια ιδιαίτερη διάσταση για το δημοψήφισμα, δίνει σε δημοσίευμά του το Reuters, αναφέροντας πως οι πολίτες της FYROM θα ψηφίσουν και με οικονομικά κριτήρια.     
Εάν οι πολίτες αποδεχθούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, θα ανοίξουν οι πόρτες για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, και θα μπει ένα τέλος στη διαμάχη 27 ετών ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, που εμπόδιζε την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.
Διότι μέχρι πρότινος, η Ελλάδα υποστήριζε ότι το όνομα ανήκει αποκλειστικά στη βόρεια περιφέρεια της Μακεδονίας, κατηγορώντας τα Σκόπια ότι έχουν εδαφικές φιλοδοξίες.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η Ελλάδα είχε αποκλείσει τη πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η εχθρότητα έγινε βαθύτερη όταν ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Nikola Gruevski, επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή επιχείρηση κατασκευής αγαλμάτων στην πρωτεύουσα των Σκοπίων, ανεγείροντας μαζικά αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Αλλά η πτώση του Gruevski και η ανάδειξη την περασμένη άνοιξη μιας νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών της πΓΔΜ επέτρεψαν το άνοιγμα των συνομιλιών.
Ο Zoran Zaev και ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν αρκετές φορές και υπέγραψαν μια συμφωνία τον Ιούνιο 2018, την οποία οι Σκοπιανοί καλούνται τώρα να εγκρίνουν.
Εάν πουν «ΟΧΙ»,  οι πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενδέχεται να μείνουν σφραγισμένες για δεκαετίες, γεγονός που θα στερήσει σημαντικά οφέλη για μια από τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες της Ευρώπης.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία;

Παρά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τον περασμένο Ιούνιο από τις κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, οι αντιστάσεις κατά της συμφωνίας είναι οξείες και στις δύο χώρες και σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώθηκαν με βίαιες διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αλλά δεν πρόκειται μόνο για το επίσημο όνομα της χώρας.
Η συμφωνία ασχολείται επίσης με την ιστορία, τη γλώσσα και την ταυτότητα.
Η βασική ρήτρα είναι το άρθρο 7, στο οποίο οι όροι "Μακεδονία" και "Μακεδονικός" αναφέρονται σε "διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά" για κάθε χώρα.
Για τα Σκόπια, η βασική νίκη τους είναι μπορούν να ονομάσουν τη γλώσσα ως "μακεδονική", λαμβάνοντας επίσης εγγυήσεις ότι η Αθήνα θα σταματήσει να εμποδίζει την πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Αλλά οι Σκοπιανοί δεν θα είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν δεσμούς με τον "αρχαίο ελληνικό κόσμο, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά" της περιφέρειας της Μακεδονίας, βάσει της συμφωνίας.
Μάλιστα, σκοπιανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα βιβλία ιστορίας θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν και ότι θα δοθούν επεξηγηματικές πινακίδες στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλων αμφισβητούμενων μνημείων.
Τα διαβατήρια και οι πινακίδες αυτοκινήτων θα πρέπει επίσης να αλλάξουν.

Μήπως μια ψήφος «ναι» λύσει το ζήτημα;

Όχι.
Το δημοψήφισμα είναι μόνο "συμβουλευτικό", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Zaev.
Το επόμενο εμπόδιο θα είναι τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου να επικυρώσουν τη συμφωνία και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα.
Επί του παρόντος, το κόμμα της δεξιάς αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στέκεται εμπόδιο.
Το εθνικιστικό κόμμα έχει επικρίνει τη συμφωνία, αν και έχουν σταματήσει να ζητούν δημοσίως μποϊκοτάζ.
Αντ 'αυτού, έφτασαν να ανακοινώσουν τις θέσεις τους ξεχωριστά, με τον Πρόεδρο Gjorge Ivanov, από την VMRO-DPMNE, να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει.
Ο Zaev ελπίζει ότι μια ισχυρή έγκριση από τους πολίτες θα κάνει δύσκολο για το κόμμα της αντιπολίτευσης να αγνοήσει τη λαϊκή βούληση.
Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το δημοψήφισμα έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει, παρά την έλλειψη ενθουσιασμού για το νέο όνομα.
Άλλωστε, για πολλούς, ο κύριος μοχλός του "ΝΑΙ" είναι η επιθυμία τους να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την ελπίδα ότι θα εισαχθούν στην ενιαία ευρωπαϊκή οικονομία.
Από την άλλη μεριά, μπορεί η Ελλάδα να πέτυχε το «erga omnes», δηλαδή να ονομάζεται αυτή η χώρα ως Βόρεια Μακεδονία από όλα τα κράτη, αλλά σύμφωνα με τον διεθνολόγο Κ. Φίλη, υπάρχουν πολλά σημεία προβληματισμού.
Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα είναι τέτοιο, που απαιτεί πρώτον, εργώδεις προσπάθειες και αρκετό καιρό για τη διευθέτηση πολύ σημαντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα είναι οι εμπορικές χρήσεις.
Το γεγονός δηλαδή ότι δεν λύθηκαν οι εμπορικές χρήσεις, δημιουργεί ένα κενό το οποίο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν ένθεν κακείθεν, οι δύο πλευρές και αυτό για εμάς είναι εν δυνάμει αρνητικό.
Δεύτερον στο ζήτημα των εμπορικών χρήσεων μπορεί να έχουμε τη δημιουργία ενός οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, διότι θα κοιτάξουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα των εμπορικών χρήσεων, να κατοχυρώσουν οι ίδιοι, διεθνώς κάποιες ονομασίες, πέρα από τις κατοχυρωμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πατέντες ας πούμε, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Ένα ακόμα σημείο προβληματισμού είναι αυτό με την ιθαγένεια και τη γλώσσα.
Θα έχουμε μια χώρα που θα αποκαλείται «Βόρεια Μακεδονία», οι πολίτες θα είναι «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» και η γλώσσα θα είναι «Μακεδονική», νοτιοσλαβικής προέλευσης.

Είναι η Ρωσία αναμειγνυόμενη;

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία, η οποία είναι ανοιχτά σε αντίθετη με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, για τη διεξαγωγή εκστρατείας παραπληροφόρησης για να αποτύχει το δημοψήφισμα.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν μεταφέρει χρήματα και ότι διεξάγουν επίσης μια ευρύτερη εκστρατεία επιρροής", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Jim Mattis, σε επίσκεψη στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός Zaev δεν επιβεβαίωσε όμως τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι «δεν έχουμε αποδείξεις για τη ρωσική επιρροή».
Ιστορικά, η Μόσχα έχει μικρότερη επιρροή στην πΓΔΜ από ότι σε άλλους βαλκανικούς γείτονες, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο.
Ωστόσο, οι Ρώσοι κατηγορούνται για υποκίνηση διαμαρτυριών κατά της συμφωνίας στην Ελλάδα, αναγκάζοντας την Αθήνα να εκδιώξει δύο διπλωμάτες τον Ιούλιο.

Για ποιο λόγο η Ρωσία δεν θέλει τη συμφωνία;

Η αποφασιστικότητα του καθεστώτος του Putin να καταστρέψει τη συμφωνία, ακόμη και εις βάρος των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα, είναι διδακτική.
Η πΓΔΜ δεν συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά περιβάλλεται από τρεις πλευρές από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Δεν αποτελεί αδιαμφισβήτητη απειλή για τη Ρωσία, αλλά η είσοδός της στη διατλαντική συμμαχία και την ευρωπαϊκή κοινότητα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση μιας ιστορικά ασταθούς γωνιάς της Ευρώπης.
Η εκστρατεία καταστροφής της Μόσχας είναι μια άλλη υπενθύμιση ότι ο Putin βλέπει τις σχέσεις με τη Δύση με απόλυτα μηδενικούς όρους: Κάθε κέρδος από τις δημοκρατίες, όσο μικρές και αν είναι, θεωρείται θανάσιμη απειλή.
Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης που σημειώνουν το ρόλο που παίζει στην καμπάνια ενόψει της 30ης Σεπτεμβρίου το φιλορωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» του Yanko Bachev - συνεργάτη του Alexander Dugin, «του Ρώσου φιλοσόφου και προπαγανδιστή γνωστού για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη» αλλά και ότι η απώλεια της ΠΓΔΜ για τη Ρωσία μετά από εκείνη του Μαυροβουνίου «θα φαινόταν σαν απροσεξία» στη Μόσχα.

 

 

πηγή:bankingnews.rg

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης