Μπαράζ προειδοποιήσεων από διεθνείς επενδυτικούς οίκους για την πορεία της Ιταλίας
Για νέα μεγάλη κρίση προειδοποιούν οι επενδυτικοί οίκοι μετά την απόφαση της Ιταλίας να θέσεις ως στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα στον προυπολογισμό 2019 και για τα επόμενα 3 χρόνια στο 2,4%.
Η ιταλική κυβέρνηση όχι μόνο διακινδυνεύει τη μείωση του κρατικού χρέους, αλλά βρίσκεται και σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, χάνει την αξιοπιστία του απέναντι στις Βρυξέλλες, κάτι που η Κομισιόν δεν θα αψηφήσει.
Η πρώτη αντίδραση των αναλυτών κάθε άλλο παρά θετική είναι, καθώς όπως υποστηρίζουν η Ιταλία γίνεται ευάλωτη σε κάθε αλλαγή κλίματος και οικονομικού κύκλου.
Oxford Economics: Η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες τόσο όσον αφορά το χρέος όσο και το διαρθρωτικό έλλειμμα
«Με ένα έλλειμμα στο 2,4% το κρατικό χρέος δεν θα υποχωρήσει.
Στην καλύτερη περίπτωση θα σταθεροποιηθεί, υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2,5%.
Το ανησυχητικό είναι ότι το έλλειμμα είναι στο 2,4% για τρία χρόνια στη σειρά.
Η Ιταλία έχει γίνει ευάλωτη σε οποιαδήποτε αλλαγή κλίματος και οικονομικού κύκλου.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, έχασε την αξιοπιστία του.
Δεν πιστεύω ότι η Κομισιόν θα το παραβλέψει: η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες τόσο όσον αφορά το χρέος όσο και το διαρθρωτικό έλλειμμα.
ING: Είναι κατανοητό γιατί οι αγορές είναι επιφυλακτικές με την Ιταλία
Ο στόχος του 2,4% δεν συμβαδίζει με τη βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ισοζυγίου και ως εκ τούτου φαίνεται να βρίσκεται σε μια πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.
Και επιπλέον, για μένα, το βασικό ζήτημα είναι οι προβλέψεις στον προϋπολογισμό για μετά το 2019.
Φαινομενικά φαίνεται ότι βγαίνουν από τον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και αυτό μπορεί να μην είναι καλό για τους οίκους αξιολόγησης.
Είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, καθώς πρόκειται για ένα προκαταρκτικό σχέδιο, αλλά καταλαβαίνω γιατί οι αγορές είναι επιφυλακτικές.
AXA IM: Όλη η προσοχή θα μετατοπιστεί στους οίκους αξιολόγησης
Δεν είναι καλό σημάδι δεδομένου ότι το έλλειμμα είναι υψηλότερο από ό,τι αναμένεται.
Όλη η προσοχή θα μετατοπιστεί στους οίκους αξιολόγησης, αναφέρει η AXA IM.
Εν τω μεταξύ, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι ιταλικέ μετοχές θα υπεραποδώσουν.
Mizuho: Το κρίσιμο είναι να δούμε την αντίδραση της Κομισιόν
Εκτιμούμε ότι το spread των 10ετών ομολόγων θα φτάσει στις 300 μονάδες βάσης κατά τις επόμενες εβδομάδες, αν και έχει περιοριστεί λόγω της παραμονής του Tria στην κυβέρνηση, τονίζει ο Peter Chatwell της Mizuho.
Επί του παρόντος υπάρχουν λίγα θετικά στοιχεία στον προϋπολογισμό, σχετικά με τις προβλέψεις.
Το κρίσιμο είναι να δούμε την αντίδραση της Κομισιόν.
Εάν υπάρχουν σημάδια ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από αυτό το έλλειμμα, που θα τους κάνει να ενισχύσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη βάσει της δημοσιονομικής ώθησης, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στην αγορά.
Commerzbank: Ο Tria δεν έχει καμία εξουσία
Σαφώς, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων είναι ο νικητής, διαπιστώνει ο Christoph Rieger της Commerzbank.
Επίσης γίνεται εμφανής η ισορροπία της εξουσίας εντός της κυβέρνησης - δηλαδή ότι ο Tria δεν έχει καμία εξουσία.
Είναι ξεκάθαρο ότι παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών για να αποφευχθεί το χάος, αλλά αυτό δεν είναι μια πολύ καλή βάση για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική.
AFS Group: Το επονομαζόμενο διαρθρωτικό έλλειμμα... πιθανότατα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο
Το 2,4% αφήνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ, ενδεχομένως κοντά στο 0,5% εάν η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός ή τα επιτόκια απογοητεύσουν, αναφέρει ο Arne Petimezas της AFS Group.
Συνολικά, αυτό θα έπρεπε να επιβραδύνει τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ή λιγότερο ετησίως.
Δεδομένης της ωριμότητας του κύκλου και του υψηλού χρέους της Ιταλίας, δεν πρόκειται για ωραία κατάσταση.
Επιπλέον, το επονομαζόμενο διαρθρωτικό έλλειμμα... πιθανότατα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις υπερβολικές μετεκλογικές υποσχέσεις, το 2,4% του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι πολύ μέτριο, και ελάχιστα πιο πάνω από το 2,3% του περασμένου έτους.
London Capital Group: Η πολιτική αναταραχή της Ιταλίας να επηρεάσει το κλίμα για το ευρώ
Το ευρώ παραμένει ανθεκτικό στις πρώτε συναλλαγές.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές το εκλαμβάνουν ως εγχώρια υπόθεση αυτή τη στιγμή κι όχι σαν κάτι που αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την περιοχή της ευρωζώνης, αναφέρει ο Jasper Lawler της London Capital Group.
Υπάρχει ακόμα περιθώριο η πολιτική αναταραχή να επηρεάσει το κλίμα για το ευρώ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ifigest: Μάταια περιμέναμε υπεύθυνη στάση από την ιταλική κυβέρνηση
Περίμενα κάτι πιο υπεύθυνο αλλά μάταια, αναφέρει ο Roberto Lottici της Ifigest.
Νόμιζα ότι ο Tria ήταν ένα προπύργιο, αλλά δεν ήταν και ίσως παρέμεινε στην κυβέρνηση για ικανοποιήσει το αίτημα του Ιταλού προέδρου, Sergio Mattarella, για να αποφευχθεί η αναταραχή στην αγορά.
JCI Capital: Σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη η Ιταλία
Το στοιχείο του 2,4% είναι σίγουρο το ανώτατο άκρο των προσδοκιών μετά την ταλάντευση τις τελευταίες έξι εβδομάδες από τους φόβους ο στόχος να αγγίξει ή να υπερβεί το 3%.
Ας δούμε σήμερα αν ένας αριθμός που θα μπορούσε να μας στείλει σε μια πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη προκαλεί περαιτέρω απώλειες ή αν η χθεσινή δημοπρασία ομολόγων μπορεί να αποτελέσει πραγματικό σημάδι ζήτησης.
Capital Economics: Στο 3,5% η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έως τα τέλη 2018 - Πλήγμα στην αξιοπιστία Tria
Στην εκτίμησή της ότι η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου θα εκτοξευθεί στο 3,5% έως τα τέλη του 2018 και στο 4% το 2019, εμμένει η Capital Economics μετά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2019.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία για έλλειμμα 2,4% το 2019 αποτελεί ισχυρό πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμφωνήσει για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, πολύ μεγαλύτερο από το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης μόλις στο 0,8%. Είναι επίσης ευρύτερο από το έλλειμμα 1,6% που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria και διαμορφώνεται στο όριο του εύρους 2% έως 2,5% που πρότειναν οι αντιπρόεδροι Luigi di Maio και Matteo Salvini.
Αυτό υποδηλώνει ότι Tria δεν αποτελεί την εξισορροπητική δύναμη όπως ανέμεναν πολλοί, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον του.
Ακόμη και αν παραμείνει ως υπουργός Οικονομικών, η αξιοπιστία του έχει υποστεί πλήγμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση κάποιο περιθώριο για να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική μόνο με το επιχείρημα ότι η εισροή προσφύγων θα αυξήσει προσωρινά τις δαπάνες.
Τα δημοσιονομικά σχέδια της σημερινής κυβέρνησης είναι απίθανο να λάβουν τέτοια εύκολη έγκριση, σημειώνουν οι αναλυτές.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 πρέπει να υποβληθεί στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου, και μετά από αυτό φαίνεται πιθανή μια παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Επιτροπής.
«Το συμπέρασμα είναι ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και εμμένουμε στις προβλέψεις ότι το 10ετές θα φθάσει το 3,5% μέχρι το τέλος του έτους», καταλήγει η Capital Economics.
Berenberg: Σοβαρός κίνδυνος για την Ιταλία όταν ξεσπάσει η επόμενη ύφεση
Ιδιαίτερα ευάλωτη θα είναι η Ιταλία όταν ξεσπάσει η επόμενη ύφεση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Berenberg.
Ο νέος στόχος του ελλείμματος είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον στόχο της προηγούμενη κυβέρνησης.
Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες επενδύσεις θα προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά, δεδομένου ότι η Ρώμη έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος, φτάνοντας στα 2,3 τρισ. ευρώ.
«Δεν ανησυχούμε για μεσοπρόθεσμη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιταλία, αλλά ανησυχούμε ότι η Ιταλία θα αντιμετωπίσει σοβαρή κρίση χρέους όταν ξεσπάσει η επόμενη ύφεση το 2021, 2022» δήλωσε στο CNBC ο Carsten Hesse της Berenberg.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr