Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σε ισχύ, με την πρώτη σημερινή (28/9) δημοπρασία, ο μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας

Σε ισχύ, με την πρώτη σημερινή (28/9) δημοπρασία, ο μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας

θα δημοπρατηθεί ισχύς 4.500 MW, με πλαφόν τα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως

Ξεκινά σήμερα (28/9) η εφαρμογή του μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας, με την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας από τον ΑΔΜΗΕ.
Η διαδικασία θα αφορά την παροχή υπηρεσιών ευελιξίας για το χρονικό διάστημα από 01 Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ θα δημοπρατηθεί ισχύς 4.500 MW, με πλαφόν τα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως.
Δικαίωμα συμμετοχής στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου (έως τις 31 Μαρτίου) έχουν οι κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές μονάδες, οι μονάδες φυσικού αερίου ανοικτού και συνδυασμένου κύκλου, και οι κατανεμόμενες ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ για το μέρος εκείνο της ισχύος τους που δεν αμείβεται από τους μηχανισμούς που ισχύουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στο Μητρώο Ευέλικτων Παρόχων, που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ, δίνουν το «παρών» τα υδροηλεκτρικά πάρκα και οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (στις οποίες περιλαμβάνεται και η «Μεγαλόπολη V», η οποία πήρε πρόσφατα άδεια λειτουργίας για περιορισμένη ισχύ 500 MW), καθώς και οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.
Ο μεταβατικός μηχανισμός έρχεται να αντικαταστήσει τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα οποία ωστόσο έχουν λήξει από τον Απρίλιο του 2017, αφήνοντας ένα χρονικό κενό το οποίο άγγιξε τον 1,5 χρόνο.
Μια απουσία που έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ηλεκτρισμού, γεγονός που δικαιολογεί και την ανυπομονησία με την οποία αναμένει η αγορά την έναρξη εφαρμογής του νέου μεταβατικού μηχανισμού.

Αρνητικές επιπτώσεις

Εξάλλου, η απουσία των ΑΔΙ σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και την αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθεί η Οριακή Τιμή του Συστήματος, ήταν από τους βασικούς παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα όλων των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής.
Από την 1η Απριλίου που θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση εφαρμογής του μέτρου (με την έναρξη εφαρμογής του Target Model), θα μπορούν επιπλέον να συμμετέχουν τα συστήματα απόκρισης της ζήτησης (demand response) και αποθήκευσης.
Η ισχύς του Μηχανισμού θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, εκτός κι αν τεθεί νωρίτερα σε εφαρμογή ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος, που θα πάρει τη σκυτάλη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης