Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ο υπάρχον κανονισμός οδηγεί στη δημιουργία «μαϊμού» κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης, τα οποία στην πραγματικότητα θα ανήκουν στη Γ και Δ ενεργειακή κατηγορίας
Οι δομικές αδυναμίες του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) αποτελούν τα πιο σοβαρά εμπόδια ώστε να διαδοθούν στη χώρα μας τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (ΝΖΕΒ).
Αυτό υποστηρίζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που έθεσε το ΥΠΕΝ το Εθνικό Σχέδιο αύξησης του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, προσθέτοντας πως «η αναθεώρηση του Κανονισμού είναι εκ των ουκ άνευ, αλλιώς θα φτιάξουμε μια «βιομηχανία» μαϊμού κτιρίων ΝΖΕΒ/Α+ που θα είναι στην πραγματικότητα Γ και Δ ενεργειακής κατηγορίας».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν μελέτες ΚΕΝΑΚ σε παθητικά κτίρια με στόχο να βγουν Α+, αν δεν προβεί κάποιος σε «τρικ» και «πειράγματα» αντίστοιχου λογισμικού, προσομοιώνοντας σενάρια μη ρεαλιστικά στην κατασκευή.
Τέτοια σενάρια, όπως αναφέρει, είναι το σύστημα θέρμανσης ή ψύξης να καλύπτει μόνο το 50% του χώρου, αυτοματισμοί παρουσίας να είναι εγκατεστημένοι σε κάθε χώρο για τη λειτουργία του συστήματος κλιματισμού ή να τοποθετηθούν πάνω από 4 τετραγωνικά μέτρα ηλιακά πάνελ, ώστε να είναι αποδεκτός ένας θερμοσίφωνας,
«Οριοθέτηση» ορισμών
Το Ινστιτούτο επισημαίνει επίσης πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους ορισμούς ενέργειας, αφού δεν γίνεται διαχωρισμός της απαίτησης από την κατανάλωση, με αποτέλεσμα και να μην καταλαβαίνει ο κόσμος (και πολύ περισσότερο να μην καταλαβαίνουν οι ίδιοι οι μηχανικοί) τι υπολογίζουν.
Έτσι, χρειάζεται οριοθέτηση της απαίτησης θέρμανσης από την κατανάλωση για θέρμανση, που λαμβάνει υπόψη της και την απόδοση του συστήματος και την παραγωγή από ΑΠΕ.
«Αυτή η ασάφεια στον ορισμό της πρωτεύουσας ενέργειας και τους κατά τόπους συντελεστές πρωτεύουσας ενέργειας έχουν κάνει τις περισσότερες χώρες στον ορισμό του ΝΖΕΒ να προσθέσουν και άλλους στόχους, πιο ρεαλιστικούς πιο κατανοητούς και απόλυτα μετρήσιμους. Αυτοί έχουν να κάνουν με την απαίτηση (και όχι κατανάλωση) θέρμανσης ή ψύξης ή ζεστού νερού χρήσης, δηλαδή τις πραγματικές ανάγκες του κτιρίου που αντιμετωπίζονται κύρια με την θωράκιση του με μόνωση, επαρκή αεροστεγανότητα και με σωστά κουφώματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση επί του Εθνικού Σχεδίου.
www.worldenergynews.gr