Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ Καΐρου-Λευκωσίας για τον αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο

Πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ Καΐρου-Λευκωσίας για τον αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο

Την Τρίτη ο Αιγύπτιος υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Τετάρτη θα συνυπογράψει με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη σε τελετή στη Λευκωσία τη Συμφωνία

Την Τετάρτη υπογράφεται όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» στη Λευκωσία η διακρατική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο. Για τον σκοπό αυτό φτάνει την Τρίτη στην Κύπρο ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Την Τρίτη ο Αιγύπτιος υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Τετάρτη θα συνυπογράψει με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη σε τελετή στη Λευκωσία τη Συμφωνία. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη διακρατική συμφωνία για αγωγούς φυσικού αερίου που υπογράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την κύρια συμφωνία, στην οποία τίθεται το πολιτικό, νομικό, τεχνικό και οικονομικό πλαίσιο για τον αγωγό που θα συνδέσει το «Αφροδίτη» με το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου, συμπληρώνεται ουσιαστικά το πακέτο συμφωνιών που απαιτούνται –προηγήθηκαν άλλες δύο επί μέρους συμφωνίες– δημιουργείται ένα σταθερό πλαίσιο για την κοινοπραξία NobleShellDelek ως πωλητές και το τερματικό. Μετά την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία, θα πρέπει να υπογραφούν και συμφωνίες μεταξύ της κοινοπραξίας και της Κύπρου και της κοινοπραξίας και της Αιγύπτου.

Να σημειωθεί ότι η υπογραφή της συμφωνίας, έγινε δυνατή μετά από καταλυτική παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας την περασμένη βδομάδα, ώστε να επιλυθούν και τα τελευταία θέματα που προέκυψαν, λόγω κάποιων προσθηκών που ζήτησε η Αίγυπτος.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης