Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τσίπρας: Υπάρχει χρόνος για την έξοδο στις αγορές - Σέβομαι τις ευαισθησίες για τα εθνικά αλλά η ΝΔ δεν έχει θέση για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Τσίπρας: Υπάρχει χρόνος για την έξοδο στις αγορές - Σέβομαι τις ευαισθησίες για τα εθνικά αλλά η ΝΔ δεν έχει θέση για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Eυθεία επίθεση σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό και Ασφαλιστικό

«Δεν μου αρέσει η λέξη παροχολογία», υποστήριξε ο πρωθυπουργός
Οικονομία και συμφωνία με την ΠΓΔΜ ήταν, όπως είναι φυσικό, τα δύο βασικά θέματα στα οποία κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε αρκετές φορές ότι τα μέτρα που εξήγγειλε στη χθεσινή (8/9) ομιλία του ήταν «παροχολογία», φροντίζοντας, μάλιστα, να ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη χώρα τον ενοχλεί, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για το θέμα της ΠΓΔΜ όσο και για την οικονομία.

Η οικονομία και η έξοδος στις αγορές

Όπως προαναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι όσα ανακοίνωσε στην κεντρική ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν «παροχολογία», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι δεν του αρέσει η συγκεκριμένη έκφραση και υποστήριξε ότι τα εν λόγω μέτρα αποτελούν τις ελάχιστες ελαφρύνσεις που οφείλουμε στη μεσαία τάξη.
«Έχουμε σχέδιο και σας υπενθυμίζω ότι από πέρυσι είχα τονίσει ότι από το 2019 και μετά θα είχαμε τον δημοσιονομικό χώρο για να υπάρξουν ορισμένες διορθώσεις σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία διαψεύδονται προς το καλύτερο, υπάρχει υπεραπόδοση, μας δίνεται η δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική κοινωνία.
Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα εχθές και αφορά τα επόμενα 2-3 χρόνια και είναι ισορροπημένο».
«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο.
Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.
«Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ύπαρξη του «μαξιλαριού ρευστότητας» δημιουργεί την ευχέρεια να μην υπάρξει μία μη ορθά οργανωμένη έξοδος στις αγορές, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή -λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η κρίση στις αναδυόμενες αγορές- η κατάσταση σε αυτές δεν είναι ευνοϊκή.
Προσέθεσε ότι μέσα στα επόμενα δύο - τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα (σ.σ.: η αξιολόγηση από τους οίκους) με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στη χώρα από τις αγορές.
«Όσα εξήγγειλα είναι απολύτως εφικτά.
Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, είναι μια πραγματικότητα, και θα είναι όταν θα μπορεί να την δει και ο τελευταίος πολίτης στην καθημερινή τους πραγματικότητα», προσέθεσε.
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε το «τσίμπημα» στο 10ετές στο γεγονός ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ, εν μέσω αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές!
Όλα αυτά είναι ανοησίες, και θα κριθούν από τον ελληνικό λαό».
Απατώντας σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα οφείλει να πάρει το πράσινο φως από τους εταίρους προκειμένου να μην υπάρξει μείωση των συντάξεων, με δεδομένο ότι επρόκειτο και για ένα μέτρο που ζήτησε το ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, αλλά παραμένει μέλος της Ευρωζώνης.
Οφείλουμε ως μέλος της Ευρωζώνης να καταθέσουμε τον προϋπολογισμό μας και να τον ελέγξει η Κομισιόν, όπως ισχύει και με άλλες χώρες όπως η Ιταλία.
Θεωρούμε ότι το 2019 θα επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5%, άρα θα έχουμε το περιθώριο να μην προχωρήσουμε σε μείωση των συντάξεων.
Υπενθυμίζω ότι το ΔΝΤ θεωρούσε ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο του 3,5%, εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να το ξεπεράσουμε κατά πολύ».

Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συμφωνίας με την ΠΓΜΔ αλλά και το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 8/9 στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας.
Όπως υπογράμμισε δεν προτίθεται να κατηγορήσει κανέναν πολίτη που διαδηλώνει, με δεδομένο μάλιστα ότι «έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής, ως εκ τούτου δεν πρόκειται να κατηγορήσω κανέναν πολίτη που διαδηλώνει γι’ αυτά που θεωρεί σωστά.
Όμως είναι, πλέον, φανερό ότι η συμμετοχή σε συλλαλητήρια αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, δεν είναι τόσο υψηλή.
Το χθεσινό συλλαλητήριο πήρε χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».
Υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα θα ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου για τη συμφωνία υποστήριξε ότι τη σέβεται αλλά τη θεωρεί λανθασμένη, ενώ προσέθεσε ότι περισσότερες από 140 χώρες αυτή τη στιγμή αποκαλούν την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» και «εμείς απλά έχουμε τοποθετήσει το κεφάλι μας στην άμμο.
Ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Κατηγόρησε για αμοραλισμό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη θέση της ΠΓΔΜ, μάλιστα χαρακτηρίζοντας τον ως «τσάμπα μάγκα», καθώς υποστήριξε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται με τους Ευρωπαίους πολιτικούς υποστηρίζει ότι «θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τη συμφωνία, εμείς θα την καταψηφίσουμε τώρα, αλλά μετά θα την εφαρμόσουμε»!
«Η Ελλάδα επί Σαμαρά ήταν μία χώρα που δεν της ζητούσαν καν να πει τη γνώμη της για θέματα που αφορούν τα Δ. Βαλκάνια.
Εμείς επαναφέραμε την Ελλάδα στο προσκήνιο σε αυτό το θέμα.
Η Ελλάδα θα γίνει μέλος και της πρωτοβουλίας 17+1 που αφορά την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και στην οποία συμμετέχει και η Κίνα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εκ νέου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Πηγή: Bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης