Κορωνίδα στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί, αναμφίβολα το φλέγων ζήτημα των συντάξεων
Στο προσκήνιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ θα βρεθούν οι αυξήσεις μισθών και η μείωση εισφορών ενώ αναφορά θα γίνει και στη βούληση της κυβέρνησης να αποτραπεί η μείωση των συντάξεων.
Το θέμα όμως θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού το Νοέμβριο.
Στο μεταξύ απόψε στις 6 μμ κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων με το συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα το πακέτο παροχών στο πεδίο των εργασιακών και του ασφαλιστικού θα περιλαμβάνει:
Ελάφρυνση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες
Συγκεκριμένα εξετάζεται η εισφορά 20% επί του εισοδήματος υπέρ του κλάδου σύνταξης να μειωθεί στο 13,3%, ποσοστό που αντιστοιχεί στην εργοδοτική εισφορά την οποία καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα η κατώτατη εισφορά ανέρχεται σε 167 ευρώ το μήνα (117 ευρώ υπέρ του κλάδου σύνταξης 40 ευρώ υπέρ του κλάδου υγείας και 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ).
Η μειωμένη εισφορά που εξετάζεται να καταβάλλουν οι επαγγελματίες από 1/1/2019 δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα.
Επίσης εξετάζεται η θέσπιση εκπτώσεων για τα εισοδήματα άνω των 18.000 που επιβαρύνονται υπέρμετρα.
Για παράδειγμα για εισόδημα 20.000 - 30.000 μπορεί να ισχύει έκπτωση 5%, για εισόδημα 30.000 έως 40.000 7%..
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου εργασίας, η απώλεια των εσόδων δε θα υπερβαίνει τα 150 εκ. ευρώ, ποσό που δεν επηρεάζει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ το οποίο υπολογίζεται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν χαμηλότερα ασφάλιστρα από ότι στο παρελθόν.
Υπενθυμίζουμε ότι εντός του μηνός αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές είναι πολύ πιθανόν να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα..
Αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί εξετάζει επίσης τη δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό επιχειρήσεων που έχουν κλείσει και οφείλουν στην Εφορία και τον ΕΦΚΑ, δυνατότητα που είχαν αποκλείσει οι δανειστές.
Επιπλέον, παρέμβαση αναμένεται και στην περίπτωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ και επικουρικής σύνταξης που οφείλουν να καταβάλλουν περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και μηχανικοί.
Ο ΕΦΚΑ κυρίως για τεχνικούς λόγους δεν έχει καταφέρει να αναρτήσει τις πρόσθετες εισφορές, εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση λόγω των αναδρομικών να είναι εξουθενωτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο σκέφτεται να αντικαταστήσει τις συγκεκριμένες εισφορές (4% υπέρ εφάπαξ και 7% υπέρ επικούρησης) με ένα ενιαίο ποσό για όλους το οποίο θα κληθούν να καταβάλλουν σε δόσεις.
Αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση υποκατώτατου: Άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα διαρκέσει 4 μήνες.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από τη νέα χρονιά χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.
Δηλαδή θα ισχύει και για τους νέους κάτω των 25 ετών παρά τις ενστάσεις που έχουν προβάλλει οι δανειστές.
Η αύξηση θα καταβληθεί σε δύο δόσεις κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας.
Πάντως ενώ αρχικά είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο η αύξηση να κυμαινόταν γύρω στο 5% (30 ευρώ) με τις ευλογίες και των δανειστών, μετά την απόφαση για κατάργηση του υποκατώτατου, κυριαρχούν σκέψεις για χαμηλότερη αύξηση.
Αύξηση των κλαδικών μισθών: Σε τροχιά αυξήσεων βρίσκονται ήδη 22.000 εργαζόμενοι μετά το «πράσινο φως» που έλαβαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για την επέκταση των συμβάσεων τους.
Πρόκειται για 14.000 ξενοδοχουπαλλήλους του νομού Λασιθίου και του νομού Χανίων που δικαιούνται αύξηση έως 45%
- 7.000 εργαζόμενους στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού που δικαιούνται αυξήσεις από 40% έως και 150%.
- 400 υπαλλήλους σε μεγάλες πρακτορειακές επιχειρήσεις (ΔΝΕ) και 400 εργαζόμενους σε εταιρείες κρουαζιερόπλοιων μειώσεις στους μισθούς έως 20%.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πιστεύουν ότι οι ξενοδόχοι, κυρίως των μικρότερων ξενοδοχείων, θα χρησιμοποιήσουν τεχνάσματα όπως είναι η μερική απασχόληση η οι «κλειστές» συμφωνίες προκειμένου να αποφύγουν να αυξήσουν τους μισθούς.
Το σύνολο των εργαζόμενων που περιμένει στην ουρά για αυξήσεις ανέρχεται σε 200.000.
Ποιες επιπλέον παροχές αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός
Κορωνίδα στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί, αναμφίβολα το φλέγων ζήτημα των συντάξεων.
Κι ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει κάτι απτό στα χέρια του - τουλάχιστον ως αυτή την ώρα - κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια προαναγγελία αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων το Σάββατο το βράδυ από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς χωρίς όμως ακριβή περιγραφή.
«Η δεσμευτική περιγραφή για την αναστολή της μείωσης των συντάξεων θα γίνει μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού», εξηγούν κυβερνητικές πηγές.
Το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι να σταλεί το μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη δια στόματος πρωθυπουργού.
Το δεύτερο «καλούδι» που αναμένεται να βγει από το «καλάθι» του πρωθυπουργού είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Οι πληροφορίες θέλουν την εν λόγω μείωση να είναι σταδιακή, με διαφορετικούς συντελεστές για το 2019 και το 2020 ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.
Στη λίστα συγκαταλέγεται και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να καταστεί δυνατή η ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.
Μειώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις από το 29% που ισχύει ως αυτή την ώρα, στο 26%, κάτι το οποίο ακούγεται συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα και από κυβερνητικά στελέχη.
Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, προσδοκάται να αναγγελθεί μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22 στο 20%.
Αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θεωρούνται δεδομένο ότι περικλείονται στο «βαρύ καλάθι» του Αλέξη Τσίπρα καθώς επίσης και το μέρισμα που θα αναγγείλει και φέτος τον Δεκέμβριο - φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για τη λεγόμενη 13η σύνταξη.
Πληροφορίες θέλουν επίσης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30. 000 ευρώ ενώ στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θεωρείται δεδομένη η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Στην κυβέρνηση πάντως, επιθυμούν και επιδιώκουν τα μέτρα που θα εξαγγελθούν, στην πλειοψηφία τους, να έχουν ορίζοντα τετραετίας.
Αυτό βέβαια, συνεπάγεται ότι θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα για να ισχύσουν σε βάθος χρόνου.
Και με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό το «καλάθι» των παροχών καθώς τα θετικά μέτρα θα απλωθούν στα επόμενα χρόνια.
Και επιπλέον ορισμένοι βλέπουν πίσω από αυτή την εξαγγελία της τετραετούς προνομοθέτησης μια προσπάθεια να δεσμευτεί η επόμενη κυβέρνηση με έναν υψηλό πήχη που θα δυσκολευτεί να τον περάσει κι έτσι να κερδίσει έδαφος το σενάριο της λεγόμενης γαλάζιας παρένθεσης και να επανέλθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαβλέποντας τέτοιες προθέσεις έσπευσε να προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που θα απειλήσουν τη χώρα από το κρεσέντο παροχολογίας στο οποίο φέρεται διατεθειμένος να προβεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει οι όποιες εξαγγελίες να είναι απολύτως κοστολογημένες κάτι που όπως υποστηρίζει έχει κάνει το δικό του επιτελείο με τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του.
Πηγή:
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr