Εντός του Οκτωβρίου οι διαγωνισμοί ανάθεσης για την προμήθεια των υλικών και το κατασκευαστικό αντικείμενο
Στην τελική ευθεία μπαίνει η υλοποίηση του σχεδίου της ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας για την επέκταση του φυσικού αερίου στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, ουσιαστικά παράλληλα και στις τρεις Περιφέρειες.
Γι’ αυτό τον σκοπό, μέσα στον επόμενο μήνα πρόκειται να διενεργηθούν οι διαγωνισμοί που χρειάζονται ώστε να δημιουργηθούν τα δίκτυα.
Μεταξύ άλλων, οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν την προμήθεια υλικών, για το project management καθώς και τις εργολαβίες για την κατασκευή των υποδομών.
Η «έλευση» του φυσικού αερίου στις τρεις Περιφέρειες θα γίνει με την ανάπτυξη δικτύων σε 18 πόλεις, αλλά και σε «σημειακούς καταναλωτές» (δηλαδή βιομηχανίες) που βρίσκονται σε αυτές.
Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση
Το συνολικό μήκος των δικτύων θα ανέλθει στα 1.215 χλμ. δικτύων, μέσα από μία επένδυση που θα ανέλθει στα 141,9 εκατ. ευρώ.
Ένα ποσό που θα προέλθει από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) θα καλύψει τα 74,4 εκατ. της χρηματοδότησης, ενώ 48 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλίσει η εταιρία μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επίσης, το έργο θα χρηματοδοτηθεί και από κεφάλαια ύψους 19,5 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει η ΔΕΠΑ, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της.
Με αυτό τον τρόπο, το καύσιμο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.
Στις περισσότερες από τις 18 πόλεις, η εταιρεία προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με καύσιμο.
Ωστόσο, σε τέσσερα αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG).
Έτσι, στην Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Βέροια το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής.
Η λύση του CNG θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για απομακρυσμένες βιομηχανίες στις τρεις περιφέρειες.
www.worldenergynews.gr