Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΙΕΑ: Η δράση για το κλίμα θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030

ΙΕΑ: Η δράση για το κλίμα θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030

H μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα απέτρεπε 700.000 πρόωρους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2030

Το αστρονομικό ποσό των 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σωρευτικά θα μπορούσαν να εισρεύσουν στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030, ως αποτέλεσμα πιο εντατικής δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που διεξήγαγε η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα, έκθεση της οποίας δημοσιεύτηκε σήμερα, σύμφωνα με το Reuters και σκοπό είχε να διαλύσει τους φόβους ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη επιτροπή που απαρτίζεται από πρώην επικεφαλής κυβερνήσεων, οικονομικούς αναλυτές και στέλεχη επιχειρήσεων, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μια “πρωτοφανής δυναμική” προς μια πιο πράσινη ανάπτυξη η οποία θα ενίσχυε τις θέσεις εργασίας και τις οικονομίες των χωρών.

Ειδικότερα, αναφέρει πως η θαραλλέα δράση για το κλίμα θα μπορούσε να αποφέρει τουλάχιστον 26 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά αθροιστικά οφέλη από τώρα μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τις συνήθεις εργασίες.

“Υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι η μετάβαση προς ένα κόσμο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα ήταν δαπανηρή”, σχολιάζει σχετικά η επικεφαλής της συντακτικής ομάδας, Helen Mountford, στο Reuters. “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με αυτή την έκθεση είναι να ξεμπερδεύουμε μια για πάντα με αυτήν την ιδέα”.

Η μελέτη της επιτροπής προσθέτει λεπτομερείς εκτιμήσεις από την πρώτη έκθεση της το 2014 προκειμένου να τονίσει τις οικονομικές ευκαιρίες που γεννιούνται από την μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, αφήνοντας πίσω τα ορυκτά καύσιμα.

“Εξυπνότερες” επενδύσεις σε τομείς όπως καθαρότερες μορφές ενέργειας, πόλεις, τρόφιμα και χρήσεις γης, νερό και βιομηχανία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 65 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας το 2030, όσο είναι δηλαδή το εργατικό δυναμικό της Αιγύπτου και της Βρετανίας μαζί, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης, αναφέρεται πως η μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας όπως η αιολική και ηλιακή ενέργεια θα απέτρεπε 700.000 πρόωρους θανάτους λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2030.

Αναμέσα στις συστάσεις της έκθεσης, αξίζει να σημειώσουμε την σύσταση που αφορά τα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα όπου προτείνει η τιμή τους να φτάσει τα 40-80 δολάρια ανά τόνο μέχρι το 2030 στις βασικές οικονομίες. Οι μεταρρυθμίσεις των επιδοτήσεων στον ενεργειακό τομέα, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές άνθρακα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κυβερνητικά έσοδα κατά 2.8 τρισεκατομμύρια το χρόνο, το 2030.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης