Αναλύσεις

Cavusoglu: To φθινόπωρο η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο

tags :
Cavusoglu: To φθινόπωρο η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι το θέμα συζητήθηκε και με διάφορες εταιρείες που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και με την Ε.Ε. αλλά και με την εγγυήτρια χώρα την Ελλάδα.

Το ερχόμενο φθινόπωρο θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες, γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση.
«Εξασφαλίσαμε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ξεκινάμε τις γεωτρήσεις.
Το υπουργείο Ενέργειας έχει προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες, το φθινόπωρο μπορεί να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση», δήλωσε, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία.
Ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι το θέμα συζητήθηκε και με διάφορες εταιρείες που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και με την Ε.Ε. αλλά και με την εγγυήτρια χώρα την Ελλάδα.
Όπως είπε, με τον κ. Κοτζιά πότε πότε συζητούν ανεπίσημα κάποια θέματα, ενώ σημείωσε ότι και στην αυριανή συνάντηση θα τα συζητήσουν.
Επίσης, κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν προσεγγίζει θετικά τη λύση και συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητές της αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
«Αυτό δεν είναι προς όφελός τους.
Αν συνεχίσουν έτσι, τότε κι εμείς θα πάρουμε όλα τα μέτρα και θα συνεχίσουμε να τα λαμβάνουμε.
Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις.
Ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα οικονομικά συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού αλλά στην ανατολική Μεσόγειο έχει και η Τουρκική Δημοκρατία δικαιώματα.
Θα αναζητήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα δικαιώματά μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», προειδοποίησε.
«Τώρα που συζητείται ξανά η διαδικασία για το Κυπριακό τα μηνύματά μας είναι πολύ ξεκάθαρα.
Εμείς πάντα υποστηρίζουμε μια μόνιμη, δίκαιη και στη βάση της πολιτικής ισότητας λύση.
Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε τόσο ως ΤΔΒΚ όσο και ως Τουρκία στην Γενεύη και στο Κραν Μοντανά.
Αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν θέλει λύση επέδειξε την ίδια στάση σε όλες αυτές τις διασκέψεις. Επέδειξε μια στάση η οποία είναι ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία που έχει στα χέρια της.
Θα συζητήσουμε πρώτα μεταξύ μας ως Τουρκία και ως ΤΔΒΚ για το τί θα συζητηθεί και πως θα ξεκινήσει μια διαδικασία που στόχο θα έχει το αποτέλεσμα.
Αυτά πρέπει να συζητηθούν και με τις άλλες εγγυήτριες δυνάμεις και πλευρές.
Αν θα είναι μια διαπραγμάτευση που θα έχει αποτέλεσμα, μόνο τότε πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.
Έτσι μόνο για να γίνεται συζήτηση, κανένας δεν έχει κανένας χρόνο να χασομερά».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης