Η αγορά μιας συσκευής που είναι ενεργειακά υψηλή, ισούται με επένδυση για το μέλλον
Ακούγοντας την λέξη «νοικοκυριό» είναι αρκετές οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας. Ωστόσο, γνωρίζοντας το πλαίσιο στο οποίο κινείται η στήλη του «Εξοικονομώ», είναι λογικό και επόμενο να μελετήσουμε την προοπτική των μεγαλύτερων «καταναλωτών» του σπιτιού μας, που απορροφούν περισσότερο από το 60% του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία της επιλογής των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών είναι να λάβουμε υπόψη την ενεργειακή κλάση τους, καθώς με την λιγότερη ενέργεια που απαιτούν για να λειτουργήσουν, διασφαλίζουν σημαντική μείωση της δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα.
Ποιες είναι οι βασικές συσκευές για να θεωρείται ένα σπίτι λειτουργικό
Ένα νέο νοικοκυριό για να είναι απόλυτα λειτουργικό πρέπει να διαθέτει ψυγείο, πλυντήριο ρούχων και πιάτων, στεγνωτήριο, κουζίνα και απορροφητήρα, φούρνο μικροκυμάτων, ηλεκτρική σκούπα, κλιματιστικό, συσκευή σιδερώματος, σκεύη και συσκευές μαγειρικής, μηχανή καφέ, αποχυμωτές.
Αν όχι όλες, τότε οι βασικότερες και εκείνες οι συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνότερα καλό είναι να ανήκουν σε σχετικά υψηλή ενεργειακή κλάση, ώστε το κόστος λειτουργίας τους να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο.
Παράλληλα, αξίζει να διευκρινίσουμε ότι η επιλογή των ηλεκτρικών συσκευών, καλό θα ήταν να ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες. Δηλαδή, διαφορετικά είναι τα «πρέπει» μιας πολυμελούς οικογένειας από αυτά ενός νέου ζευγαριού που δοκιμάζει την επιλογή της συγκατοίκησης, αφού η κάθε συσκευή έχει διαφορετική συχνότητα.
Τόσο το κόστος λειτουργίας όσο και το κόστος αγοράς είναι παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά την αγορά μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής προκειμένου να γίνει η πλέον συμφέρουσα επιλογή. Όσο περισσότερες οι ώρες λειτουργίας μιας συσκευής τόσο πιο καθοριστικό είναι το κόστος λειτουργίας κατά την επιλογή της. Έτσι, στην περίπτωση μιας ψυκτικής συσκευής, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η επιλογή μιας ενεργειακά πιο αποδοτικής συσκευής κρίνεται απαραίτητη. Επίσης, στην περίπτωση μιας πολυμελούς οικογένειας, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες, η επιλογή ενός ενεργειακά πιο αποδοτικού πλυντηρίου ρούχων και πλυντηρίου πιάτων κρίνεται απαραίτητη. Η αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής με μία κατάλληλου μεγέθους ενεργειακά πιο αποδοτική, είναι πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη εφόσον η επιλογή βασιστεί σε σωστά κριτήρια. Η απόσβεση του κόστους αγοράς είναι τόσο γρήγορη όσο μικρότερο είναι το κόστος λειτουργίας της συσκευής.
Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι τελικά ένας κερδισμένος καταναλωτής. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην τσέπη του όσο και στο περιβάλλον, καθώς θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
Τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας ανά συσκευή
Το επίπεδο της εξοικονόμησης διαφέρει από συσκευή σε συσκευή, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ενεργειακών κλάσεων στις οποίες αυτές ανήκουν.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, και με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να πετύχουν οι διάφορες βασικές οικιακές ηλεκτρικές συσκευές έχουν ως ακολούθως:
Η εξοικονόμηση ενέργειας σε ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες ανώτερης τάξης κυμαίνεται περίπου από 62% έως και 79%
• Στους φούρνους η εξοικονόμηση ενέργειας κυμαίνεται περίπου από 32% - 47%, ενώ μπορεί να φτάσει το 57% αν ο φούρνος είναι μεσαίου μεγέθους
• Στο πλυντήριο ρούχων το ποσοστό της εξοικονόμησης διαμορφώνεται από 32% - 44% περίπου
• Στο στεγνωτήριο ρούχων κυμαίνεται περίπου από 54% - 70%
• Στο πλυντήριο πιάτων η εξοικονόμηση κυμαίνεται από 30% - 41%
• Στην κλιματιστική μονάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 34% -75%. Μάλιστα, αν η μονάδα λειτουργεί παράλληλα με ανεμιστήρα στο ταβάνι, τότε η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει στο 50%
• Η εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση της τηλεόρασης διαμορφώνεται μεταξύ 58% - 77%
• Τέλος, μία ηλεκτρική σκούπα που ανήκει σε μία από τις υψηλότερες ενεργειακές κατηγορίες μπορεί να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 33% - 49%
Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη χρήση και την ορθολογική λειτουργία των συσκευών, το κάθε νοικοκυριό είναι δυνατόν να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιεί.
Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr