Η επιχείρηση υποστηρίζει πως η εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων «καταρχήν συνιστά παραβίαση του άρθρου 20 του Συντάγματος»
Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η ΔΕΗ την υποχρεωτική υποβολή οποιασδήποτε διαφοράς στη μόνιμη διαιτησία της ΡΑΕ, όπως προβλέπεται στα κείμενα των κανονισμών για τη λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ.
Όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή της η ΔΕΗ, που υπογράφεται από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ρυθμιστικών Θεμάτων Ανδρέα Μηταφίδη, η πρόβλεψη αυτή αντιβαίνει στο άρθρο 20 του Συντάγματος περί δικαιώματος στην παροχή έννομης προστασίας.
Ειδικότερα, στην επιστολή τονίζεται ότι «ο εξαναγκασμός των μερών να προσφύγουν στη διαιτησία της ΡΑΕ συνιστά αντισυνταγματικό περιορισμό του δικαιώματός τους να προσφύγουν στο διαιτητικό δικαστή της προτίμησής τους».
Επιπλέον, ο κατάλογος από τον οποίο επιλέγονται υποχρεωτικώς οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής συντάσσεται κάθε δύο έτη με απόφαση του προέδρου της Αρχής.
Έτσι, όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΔΕΗ, η εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων «καταρχήν συνιστά παραβίαση του άρθρου 20 του Συντάγματος, εφόσον επιβάλλει στα μέρη συγκεκριμένους διαιτητές, τους οποίους έχει ορίσει η ΡΑΕ κατά την αποκλειστική της ευχέρεια, αφαιρώντας από τα μέρη το δικαίωμα επιλογής».
Εφαρμογή των διεθνών πρακτικών
Το επιδιωκόμενο είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας να εξελιχθεί σε περιφερειακή αγορά, δηλαδή πρέπει να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό.
Επομένως, όπως σημειώνει ο κ. Μηταφίδης, οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών (διαιτησία) θα πρέπει να ακολουθούν τις διεθνώς ακολουθούμενες πρακτικές, με τις οποίες είναι εξοικειωμένη η διεθνής επενδυτική – ενεργειακή κοινότητα.
«Κρίνεται, λοιπόν, ότι το ορθό θα ήταν η επιλογή του διαιτητικού δικαστηρίου, όπως επίσης και των κανόνων διαιτησίας, να αφεθεί στην ελεύθερη βούληση των μερών», υπογραμμίζεται στην επιστολή που εστάλη στη ΡΑΕ.
Επίσης, η ΔΕΗ, μεταξύ άλλων, κάνει ειδική αναφορά στον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά λάθη.
Επισημαίνει ακόμη ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί περιέχουν διατάξεις, οι οποίες παραπέμπουν σε τεχνικές αποφάσεις, που ρυθμίζουν σημαντικές λεπτομέρειες και «ως εκ τούτου η πλήρης εικόνα του τρόπου λειτουργίας των επί μέρους αγορών θα αποκτηθεί μετά την έκδοσή τους».
www.worldenergynews.gr