Μετά από την οικονομική κατάρρευση το 2010, διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διέσωσαν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, με συνολικά 289 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνει το DPA
Με το τέλος του τρίτου πακέτου στήριξης στον της Ελλάδας στον ορίζοντα, ο ESM ζητεί από την Αθήνα να τηρήσει αυστηρά τους όρους τους οποίους συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές της, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές», δήλωσε ο Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σε συνέντευξή του.
«Αλλά θέλουμε να λάβουμε τα κεφάλαια που δανείσαμε πίσω.
Έτσι θα ακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα», σημείωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Η Ελλάδα πρόκειται να βγει από το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τη Δευτέρα (20/8/2018).
Μετά από την οικονομική κατάρρευση το 2010, διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διέσωσαν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, με συνολικά 289 δισεκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν υπό ειδικές συνθήκες.
Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα ήταν υποχρεωμένη να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις, περικοπές κοινωνικών παροχών και αυξήσεις φόρων, όρους τους οποίους δεσμεύτηκε να ακολουθήσει.
«Τα κράτη-μέλη του ESM και ο ΕSM ως θεσμός αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Regling.
«Υπάρχει σίγουρα πολύ μεγαλύτερη περισσότερη εμπιστοσύνη απ 'ό, τι πριν από λίγα χρόνια.
Ωστόσο, σε ορισμένα κράτη μέλη, η εμπιστοσύνη μπορεί να μην έχει αποκατασταθεί πλήρως», πρόσθεσε ο Regling.
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος» για την ικανότητα της Ελλάδας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη αυτή, υποδεικνύοντας την έγκριση της κυβέρνησης για ενισχυμένη εποπτεία των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής προόδου και επισκέψεις κάθε τρεις μήνες από εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τους πιστωτές.
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr