"Θέλουμε να ενημερωθούμε και για τα έγγραφα της εκδίκασης που έχει προηγηθεί και τα οποία αποκαλύπτουν ότι το Δημόσιο έχει δικαιωθεί ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος
Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στον Ρ/Σ NEWS 2/47 88.6 FM ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε ότι ήδη, από την επόμενη ημέρα των τραγικών συμβάντων στο Μάτι, δόθηκε εντολή στους Επιθεωρητές Δόμησης να μεταβούν στην περιοχή προκειμένου να υπάρξει πλήρης και θεσμική πληροφόρηση. Με βάση, λοιπόν, τις πρώτες αναφορές των Επιθεωρητών Δόμησης η έκταση, μέσα στην οποία βρήκαν τον θάνατο 26 συμπολίτες μας, σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, δηλαδή τις χρήσεις γης που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του 2003, είναι ζώνη εξυπηρέτησης λουομένων στην οποία δεν επιτρέπεται ούτε εκεί, ούτε στα γειτονικά τεμάχια, πρώτη ή δεύτερη κατοικία.
Όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ζητήσει να συνεχιστεί εντατικά ο έλεγχος σε όλη τη γραμμή του αιγιαλού και μέχρι στιγμής, από τους ελέγχους των Επιθεωρητών Δόμησης, προκύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο αυθαίρετες κατασκευές στην εν λόγω έκταση, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για τρίτη, πολύ παλαιότερη. Πρόκειται για κατασκευές που δεν έχουν καμία οικοδομική άδεια και δεν έχουν κανένα φάκελο τακτοποίησης, συνεπώς πρόκειται για αυθαίρετα κτίσματα. Επιπλέον, προκύπτει ζήτημα και στο καθεστώς ιδιοκτησίας των συγκεκριμένων κτισμάτων και της έκτασης εφόσον πάλι από τους Επιθεωρητές Δόμησης προκύπτει ότι είναι δημόσια, διακατεχόμενη δασική έκταση.
"Θέλουμε να ενημερωθούμε και για τα έγγραφα της εκδίκασης που έχει προηγηθεί και τα οποία αποκαλύπτουν ότι το Δημόσιο έχει δικαιωθεί ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι το ΥΠΕΝ θα διερευνήσει την ημερομηνία της δικάσιμης ημέρας, κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον "ώστε να διαπιστώσουμε αν και πόσο καθυστερούν τα αρμόδια δικαστήρια να επιλυθούν θέματα ιδιοκτησίας του Δημοσίου και αυθαιρέτων".
Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι στην περιοχή, συγκεκριμένα στο "φρύδι" αυτού του γκρεμού έχει οριστεί η ζώνη του αιγιαλού και εντός αυτής της έκτασης στα 8 μέτρα, έχει οριστεί το όριο παραλίας. Η υπάρχουσα περιτοίχιση πέραν του ότι καταπατά τον αιγιαλό στα όριά του και όλη τη ζώνη παραλίας, παραβιάζει το άρθρο 23 του νόμου 1337, γνωστού ως νόμου Τρίτση, ο οποίος απαγορεύει τις περιφράξεις και την περιτοίχιση σε απόσταση 500 μέτρων από την γραμμή και την οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας.
"Αν και δεν πρέπει να επικεντρώνουμε την έρευνά μας μόνο σε ένα σημείο, είναι προφανές ότι οφείλαμε να ξεκινήσουμε από εκεί που υπήρξε ένα απίστευτα τραγικό γεγονός", σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος. Πρόσθεσε δε ότι έχουν ζητηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης των δύο εμπλεκόμενων Δήμων της περιοχής να προσκομίσουν όλες τις αυτοψίες και τα πρωτόκολλα που αφορούν σε παραβιάσεις του άρθρου 23 του ν. 1337 ενημερώνοντας το ΥΠΕΝ για όλους τους φακέλους που αφορούν σε παράνομους τοίχους, μάντρες και περιφράξεις που υπάρχουν στην συγκεκριμένη περιοχή.
"Εμείς με τη σειρά μας θα δώσουμε τους φακέλους αυτούς στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ολοκληρώνοντας την πολεοδομική και περιβαλλοντική μας έρευνα, διότι το ΥΠΕΝ δεν έχει αρμοδιότητα ως προς την άσκηση καθηκόντων, αλλά έχει ως προς τη διαπίστωση παραβάσεων, παρατυπιών ή παρανομιών και μη εφαρμογής της νομοθεσίας", συμπλήρωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Σε ερώτηση εάν η πολιτεία θα πρέπει να περιμένει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για να μπορεί να κατεδαφίσει αυθαίρετα κτήρια, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΥΠΕΝ στις Υπηρεσίες Δόμησης και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ήδη περίπου 3.200 τελεσίδικες υποθέσεις στην Αττική, οι οποίες περιμένουν να εκτελεστούν, ενώ οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βρήκαν στο αρχείο αλληλογραφία η οποία αναφέρεται σε σωρεία καθυστερημένων πρωτόκολλων κατεδάφισης με τελεσίδικο χαρακτήρα. Μάλιστα, βρέθηκαν φάκελοι τελεσίδικων κατεδαφίσεων οι οποίοι εκκρεμούν για πάνω από 20 χρόνια.
"Αρκεί να σας πω ότι στο Δήμο Μαραθώνα έχουμε βρει έξι πρωτόκολλα του 1998 τα οποία δεν είχαν εκτελεστεί το 2014, ενώ στην Νέα Μάκρη βρήκαμε τέσσερα πρωτόκολλα του 1996. Σας τα λέω αυτά ενδεικτικά, για να έχουμε μια εικόνα του τι γινόταν στο παρελθόν", σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ και συνέχισε λέγοντας ότι προκειμένου νε μην υπάρχουν πλέον καθυστερήσεις τέτοιου τύπου σε Δήμους, αρμόδιες Υπηρεσίες κ.α., η Βουλή υπερψήφισε εχθές την τροπολογία του ΥΠΕΝ με βάση την οποία εφεξής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει απευθείας τη δυνατότητα έκδοσης πρωτοκόλλου κατεδάφισης, μειώνοντας τουλάχιστον κατά μία 10ετία τις υπάρχουσες καθυστερήσεις.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Βουλευτή ΝΔ κ. Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει την τελευταία τριετία σε κατεδαφίσεις, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: "Εχθές, ψηφίσαμε στη Βουλή επίσπευση των κατεδαφίσεων και μεταφορά της ευθύνης στον Υπουργό, ώστε να κρίνεται για το έργο του. Παραπέμπω όποιον ακροατή σας ενδιαφέρεται στη φωτογραφική διάταξη-τροπολογία του άρθρου 63 του ν. 4028 που εισήγαγε η ΝΔ το 2014, επί υπουργίας κ. Σκρέκα, η οποία ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση και προέβλεπε την μη κατεδάφιση των αυθαίρετων ταβερνών στον Σχινιά. Νομίζω ότι είναι σαφές ποιος νομοθετεί για να γίνουν οι κατεδαφίσεις και ποιος νομοθετούσε για να μην γίνουν".
"Μπορεί κάποιοι να δυσανασχετούν διότι δεν θα μπορούν πλέον να τακτοποιούνται οι ημέτεροι", συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ. "Υπάρχουν φωνές από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας που δεν θέλουν να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν, δεν θέλουν δηλαδή να εφαρμοστεί η συνταγματική πρόβλεψη. Εχθές, στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε αρχικά ότι το κόμμα του θα δηλώσει παρών στην τροπολογία που καταθέσαμε. Όταν κατάλαβαν το μεγάλο πολιτικό κόστος ψήφισαν τελικά υπέρ. Αναγκαστήκαμε να τον διακόψουμε και να του επισημάνουμε ότι κάνει λάθος. Εμείς δεν πρέπει να μπλέξουμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, εφόσον πλέον όλοι συμφωνούν σε κάτι που δεν είχαν νομοθετήσει και το νομοθετούμε εμείς. Τους ευχαριστούμε πολύ που συντάσσονται με τη γραμμή μας".
Και κατέληξε λέγοντας: "Χρειάζεται να κάνουμε πολλά πράγματα για να γίνει η χώρα μας λειτουργική και δίκαιη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο - τρία χρόνια. Δεν θα δηλώσω ποτέ στο δημόσιο λόγο ότι είμαστε ικανοποιημένοι όταν έχει κινδυνεύσει έστω και μία ανθρώπινη ζωή. Δεν θα βάλουμε ποτέ την ανθρώπινη ζωή μπροστά από την πολιτική. Σε δύο μήνες θα μας αξιολογήσετε για το ποιες προτεραιότητες μπήκαν, ποια αυθαίρετα κατεδαφίστηκαν και τι έχουμε κάνει σε αυτό το θέμα. Όλη η κοινωνία συμφωνεί να βάλουμε φρένο στην αυθαιρεσία".
www.worldenergynews.gr