Το Κτηματολόγιο θα έχει καλύψει το 75% της χώρας μέχρι το 2020
Τη λύση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την πολεοδόμηση στο Μάτι που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά, ώστε να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες.
Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν μία πιο σύντομο μέθοδο πολεοδόμησης από τη συμβατική, ενοποιώντας τα τρία επίπεδα πολεοδομικού σχεδιασμού σε ένα.
Μία περίπτωση εφαρμογής του είναι οι περιπτώσεις οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως βιομηχανικών και τουριστικών.
Για παράδειγμα, με αυτό τον τρόπο θα οικοδομηθεί το Ελληνικό.
Ωστόσο, από τη θέσπισή του προβλέπεται πως μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και στην περίπτωση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Αυτό σημαίνει πως τη στιγμή που με τη γνωστή μέθοδο η πολεοδόμηση της περιοχής στο Μάτι θα διαρκούσε περίπου 3 χρόνια, με το Ειδικό Χωρικό η διαδικασία δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 6 - 7 μήνες.
Έτσι, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο, ώστε «οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, να δίνουν πολύ σημαντική προοπτική στην περιοχή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά τη χθεσινή (01/08) κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο.
Ολοκλήρωση δασικών χαρτών
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δίνει βάρος στην ολοκλήρωση των βασικών χωροταξικών εργαλείων, δηλαδή του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και τη χαρτογράφηση των αιγιαλών και της παραλίας, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» της Πολιτείας στις φυσικές καταστροφές.
Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός ΠΕΝ, «οι δασικοί χάρτες είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και θεωρούμε ότι ήταν πολύ σωστή η πολιτική μας επιλογή να προχωρήσουν οι Δασικοί Χάρτες όχι μόνο για τη χωροταξική τακτοποίηση, όχι μόνο για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά και για να δείξει πού είναι το δάσος και πού είναι η αυθαιρεσία».
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, κυρωμένοι δασικοί χάρτες της χώρας υπήρχαν μόνο για το 0,8% της επικράτειας.
Πέρυσι αναρτήθηκε το 35%, έχει ήδη κυρωθεί το 32%, πρόκειται να αναρτηθεί ένα επιπλέον 17% μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ έχει ήδη συμβασιοποιηθεί το υπόλοιπο 45%.
Εκτιμάται πως μέχρι τέλος του 2019 θα έχει τελειώσει όλος ο δασικός χάρτης της χώρας.
Στην περίπτωση των αιγιαλών και των παραλιών, η επικύρωση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2020.
Επίσης, αναφορικά με το Κτηματολόγιο, η ολοκλήρωσή του ανερχόταν στο 25% όταν ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη έχει προκηρυχθεί το άλλο 50%. Έτσι, το 2020 η Ελλάδα θα είναι κτηματογραφημένη κατά 75%.
Την ίδια στιγμή, αλλαγές επέρχονται στην αντιμετώπιση των αυθαιρέτων, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία αποτέλεσε την αιτία για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η ενίσχυση των πόρων και των μέσων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την υλοποίηση των οριστικών πρωτοκόλλων κατεδάφισης που έχουν ήδη εκδοθεί για παράνομες κατασκευές.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα διατεθούν επιπλέον πόροι από το Πράσινο Ταμείο αποκλειστικά για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων, της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα αποκτήσει το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 ευρώ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50% εφόσον επεκταθεί το φυσικό αντικείμενο.
«Σε σχέση με το ρόλο των Αποκεντρωμένων, θέλω να πω ότι σ’ εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε τελεσίδικες αποφάσεις και μάλιστα κάποιες έχουν και τη βαρύτητα αποφάσεων από το ΣτΕ, εάν δεν υλοποιηθούν από τη στιγμή που δεν υπάρχει το άλλοθι ότι η εργολαβία έχει λήξει, δεν έχω τα χρήματα και άρα πρέπει να περιμένω να γυρίσει το επόμενο έτος για να εγκριθεί εκ νέου από τον προϋπολογισμό, αυτά όλα αυτή τη στιγμή τα έχουμε προσπεράσει, τότε προφανώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση παράβασης καθήκοντος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς και θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.
Ξεκινούν οι κατεδαφίσεις
Ιδιαίτερη μνεία στη συνέντευξη έγινε για το έργο που καλείται να επιτελέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Αττικής, στην οποία υπάρχουν 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και ακόμη 700 αυθαίρετα σε παραθαλάσσιες περιοχές, για τα οποία έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, την ερχόμενη Δευτέρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής θα έχει έτοιμη τη λίστα με τις 100 πρώτες κατεδαφίσεις, των πιο «ακραίων» περιπτώσεων, ώστε να μπουν μπουλντόζες σε λίγες εβδομάδες.
Όσον αφορά την επιλογή των κτιρίων, ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως η Διοίκηση καλείται να προτεραιοποιήσει με αντικειμενικά κριτήρια τα κτίρια προς κατεδάφιση, ιεραρχώντας για παράδειγμα υψηλότερα τις κατασκευές σε δασικές εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και τις αναδασωτέες περιοχές.
Παράλληλα με την τροπολογία εισάγεται, για ένα μεταβατικό διάστημα (μέχρι να ενεργοποιηθεί πλήρως ο νέος θεσμός των Παρατηρητηρίων Δόμησης), μια παράλληλη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, όσον αφόρα στην ταυτοποίηση αυθαίρετων και στην κατεδάφιση τους.
Αυτή η παράλληλη διαδικασία επιτρέπει στο ΥΠΕΝ, κατόπιν ελέγχου των επιθεωρητών δόμησης του ΥΠΕΝ, να προχώρα στην έκδοση πράξης κατεδάφισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών).
Για λόγους άμεσης εφαρμογής δεν προβλέπεται διαδικασία διοικητικών ενστάσεων αλλά απευθείας προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ σε 15 ημέρες η πράξη κατεδάφισης γίνεται άμεσα εκτελεστή.
Η διαδικασία αφορά αποκλειστικά περιοχές που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, κτίρια που είναι ετοιμόρροπα, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από τον αιγιαλό (όπως ήδη προβλέπεται στη νομοθεσία από την εποχή Τρίτση) και σε ρέματα.
www.worldenergynews.gr