Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Strategic Culture Foundation: Η ελληνική καταστροφή και η κρατική αδράνεια

Strategic Culture Foundation: Η ελληνική καταστροφή και η κρατική αδράνεια

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος σε άρθρο του σχολιάζει -με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές- τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού

Στην «ασθένεια» του πελατειακού κράτους αναφέρεται ο πρώην βουλευτής, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Strategic Culture Foundation, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την ανατολική Αττική την περασμένη Δευτέρα (23/7/2018).

Το πελατειακό κράτος οδηγεί σε καταστροφική αποτελεσματικότητα

«Γιατί συμβαίνουν αυτές οι τραγωδίες σε κοινωνικά περιβάλλοντα με πολιτικά συστήματα που βασίζονται σε πελατειακές σχέσεις σε πολιτικές οντότητες που λειτουργούν στην περιφέρεια μεγάλων, γραφειοκρατικών, σύγχρονων αυτοκρατοριών;» αναρωτιέται ο κ. Ανδριανόπουλος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι και στη Σουηδία ξέσπασαν τεράστιες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές το καλοκαίρι, χωρίς όμως να υπάρξουν απώλειες ζωής ή μεγάλες καταστροφές στα αστικά κέντρα.
Στον αντίποδα, στην Πορτογαλία πέρυσι -και στην Ελλάδα φέτος- πέθαναν πολλά άτομα, κυρίως λόγω της ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτών των παραδειγμάτων είναι η ποιότητα της δημόσιας υπηρεσίας.
Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία δεν υπάρχει πραγματική ηθική στη δημόσια διοίκηση, η οποία συχνά δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν έντονο έλεγχο αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο, την Ελλάδα το γεγονός ότι το κράτος αντιμετωπίζει ευνοϊκά κάποιους πολίτες, οδηγεί στην άναρχη δόμηση, στον μη σεβασμό του περιβάλλοντος, τον σχηματισμού χαοτικού δήμου αλλά και στην παραβίαση της ακτογραμμής.
«Σε ένα τέτοιο κοινωνικό πλαίσιο, ο λεπτομερής σχεδιασμός καθίσταται σχεδόν αδύνατος και η ιδέα της εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών των υπεύθυνων για την αντιμετώπιση μιας κρίσης ακούγεται σαν αστείο.
Είναι ουσιαστικά το ίδιο το πολιτικό σύστημα που προκαλεί τις καταστροφές και όχι τα φυσικά φαινόμενα» σχολιάζει ο ίδιος.

Η ανάγκη για λύση από την αγορά

Οι πελατειακές σχέσεις αλλά και η έντονη παρέμβαση του κράτους στη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας είναι -σύμφωνα με τον κ. Αδριανόπουλο- οι βασικές αιτίες της αναποτελεσματικότητας και του διοικητικού χάους.
Η μεγέθυνση του δημόσιου τομέα θεωρείται μείζον πρόβλημα, και έτσι αντί το κράτος να δίνει λύσεις, προκαλεί περισσότερα προβλήματα και δυσκολίες.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η πυροσβεστική υπηρεσία έχει υποστεί πολλές περικοπές, ενώ οι προσλήψεις έγιναν βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
«Με άλλα λόγια, οι πυροσβέστες που έχουν αναλάβει τη διάσωση των ανθρώπων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης προσλήφθηκαν με βάση τη φυσική τους ανικανότητα να έχουν μια φυσιολογική ζωή, πχ άτομα με σωματική αναπηρία, τα διανοητικά προβλήματα, γενικά με προβλήματα υγείας ή άτομα που προέρχονται από κατώτερα κοινωνικά στρώματα» σχολιάζει ο κ. Ανδριανόπουλος.
Ωστόσο, οι προσλήψεις αυτές θα πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια που καθορίζονται από την αγορά ώστε εξειδικευμένο προσωπικό θα μπορέσει να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.
 


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης