Ο βιομηχανικός κόσμος είναι αποφασισμένος να μη δεχτεί καμία περαιτέρω παρέκκλιση στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς
Η λειτουργία εντός χρονοδιαγράμματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις αρχές του Target Model, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και παραγωγών ρεύματος και διασφαλίζει έτσι ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος για την ελληνική παραγωγή, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ενεργοβόρο βιομηχανία της χώρας που σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί παραβίασή της.
Αυτό προκύπτει από την ιδιότυπη κόντρα που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της ΕΒΙΚΕΝ και του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μιχάλη Φιλίππου, με επίκεντρο τον χρόνο εφαρμογής του Target Model.
Όλα ξεκίνησαν με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί νέας παράτασης στην εφαρμογή του Target Model, πέραν του Απριλίου του 2019, όπως προβλέπεται από την τελευταία αναθεώρηση του Μνημονίου.
Το ενδεχόμενο παράτασης επιβεβαιώθηκε εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Φιλίππου κατά τη διάρκεια ημερίδας της ΡΑΕ την προηγούμενη Παρασκευή, όταν μίλησε για δοκιμαστική λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 και κανονική λειτουργία από τον Απρίλιο, αλλά με την προϋπόθεση της ετοιμότητας και της αγοράς εξισορρόπησης από τον ΑΔΜΗΕ.
Μάλιστα ο κ. Φιλίππου σημείωσε ότι «για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ενός σύνθετου έργου κανείς δεν μπορεί με υπευθυνότητα να δεσμευτεί με συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση κάποιας φάσης του».
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Φιλίππου προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέοντα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, στον οποίο ο κ. Φιλίππου απάντησε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να ξεχάσει αυτά που ήξερε… (πιθανώς υπονοώντας τις συμβάσεις με τη ΔΕΗ) και να μην ασχολείται με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε δια του τύπου με τη δημοσιοποίηση άρθρων και από τις δυο πλευρές.
Επείγεται η ΡΑΕ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων
Πάντως η ΡΑΕ που έχει την ευθύνη της δημιουργίας των κωδίκων λειτουργίας των αγορών του Target Model, έχει θέσει ως όριο έγκρισής τους το Σεπτέμβριο, έχοντας επίγνωση του περίπλοκου αλλά και του επείγοντος της όλης υπόθεσης.
Μάλιστα όπως δήλωσε στη διάρκεια της ημερίδας ο πρόεδρός της Νίκος Μπουλαξής, οι κανονισμοί θα εγκριθούν εντός του Σεπτεμβρίου μιας και επείγει να δημιουργηθούν οι πλατφόρμες και να λειτουργήσουν οι αγορές την Άνοιξη του 2019.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η ενεργοβόρος βιομηχανία είναι κατηγορηματική στη μη αποδοχή της παραμικρής παρέκκλισης όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς για το Target Model.
Διεκδικεί «πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, διαφάνεια, λογοδοσία και διάκριση ρόλων στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών, καθώς και αναγνώριση του καταναλωτή ως ισότιμου εταίρου για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών».
Με βάση αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την υιοθέτηση των παραπάνω αρχών στο πλαίσιο του Target Model.
Και βεβαίως η DG Energy δεν μπορεί να απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα, αφού δεν αποτελεί κάποιας μορφής παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
www.worldenergynews.gr