Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σήμερα 17/7 κρίνεται ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, συνεδριάζει το ΤΧΣ

Σήμερα 17/7 κρίνεται ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, συνεδριάζει το ΤΧΣ

Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας φέρεται να συμφωνεί με την άποψη ότι εφόσον το ΤΧΣ έχει ξεκάθαρη θέση θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής να αποδεχθεί την θέση του βασικού μετόχου

Σήμερα 17 Ιουλίου 2018 είναι μια πολύ κρίσιμη ημέρα για την Εθνική τράπεζα και την διαδικασία επιλογής διευθύνοντος συμβούλου.
Είναι πολύ κρίσιμη γιατί συνεδριάζει στις 14:00... η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να πάρει ξεκάθαρη θέση επί της διαδικασίας αξιολόγησης των κριτηρίων του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα.
Το Ταμείο έχει πάρει θέση δια της ανακοίνωσης του πρόσφατα και ως βασικός μέτοχος με 40,36% σήμερα 17 Ιουλίου θα καταλήξει και καταδείξει ποιον προκρίνει ως διευθύνοντα σύμβουλο για την Εθνική τράπεζα.
Για την διαδικασία θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Εθνικής Κώστα Μιχαηλίδη και τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ στην Εθνική τράπεζα Χ. Κουφαλιά.
Εν συνεχεία ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ μάλλον την Τετάρτη 18 Ιουλίου θα ενημερώσει επίσημα το nomination committee την επιτροπή αξιολόγησης για το ποια είναι η θέση του Ταμείου και ακολούθως έως την Παρασκευή 20 Ιουλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο.
Σήμερα 17 Ιουλίου η Εκτελεστική Επιτροπή θα προτείνει και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα αποφασίσει για την διαδικασία και εν τέλει για τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν είτε θα οδηγήσουν στην αποχώρηση του εξωτερικού υποψηφίου, είτε θα οδηγήσουν στις παραιτήσεις αφενός του εσωτερικού υποψηφίου και ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου η οποία τυγχάνει να είναι και πρόεδρος του nomination committee.
Πρακτικά είτε ο εξωτερικός υποψήφιος σήμερα βγαίνει από την κούρσα, είτε δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποχωρούν από την Εθνική τράπεζα υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους.
Τι θα συμβεί θα το ξέρουμε σύντομα.
Όμως όπως αναλύει πολύ καλά ενημερωμένη πηγή η λογική αλληλουχία των παραμέτρων είναι η εξής.
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 40,36% στην Εθνική τράπεζα έχει νομοτελειακά την μεγαλύτερη εξουσία.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το Ταμείο έχει αποφασίσει ότι ο ένας εκ των δύο υποψηφίων πληροί τα κριτήρια που θα συμβάλλουν στην ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου της Εθνικής τράπεζας.
Βεβαίως θα συνεδριάσουν η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα αξιολογήσουν κριτήρια και θα πάρουν εκ των πραγμάτων θέση για τον ποιον προκρίνουν ως διευθύνοντα σύμβουλο.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης είναι επιφορτισμένος με δύο ρόλους να διασφαλίσει την σταθερότητα την Εθνική ως εκ της θεσμικής του ιδιότητας και ταυτόχρονα να υποστηρίξει τα συμφέροντα του βασικού μετόχου του ΤΧΣ με ποσοστό 40,36%.
Αποκλείεται ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας να πάει σε κόντρα ή να έρθει σε διάσταση με τον βασικό μέτοχο καθώς ο Πρόεδρος που εγκρίθηκε από τον βασικό μέτοχο δεν μπορεί να πάει ενάντια στον βασικό μέτοχο.
Υπό αυτό το πρίσμα και το διοικητικό συμβούλιο θα ακολουθήσει την γραμμή του Προέδρου της Εθνικής τράπεζας»
Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής τράπεζας φέρεται να συμφωνεί με την άποψη ότι εφόσον το ΤΧΣ έχει ξεκάθαρη θέση θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής να αποδεχθεί την θέση του βασικού μετόχου.

Η θέση του bankingnews

Από την διαδικασία η απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η σταθερότητα της τράπεζας, προέχει η εσωτερική ηρεμία και όχι κινήσεις που θα προκαλέσουν εντάσεις, πρώτα από όλα η Εθνική τράπεζα.
Στην διαδικασία για τον CEO οι επιλογές είναι δύο, ούτε τρεις, ούτε δεκατρείς.
Το ΤΧΣ ξεκαθαρίζει την στάση του και είτε ο εξωτερικός υποψήφιος αποχωρεί, είτε ο εσωτερικός υποψήφιος αποδέχεται την επιλογή του βασικού μετόχου εφόσον επιλεγεί ο εξωτερικός υποψήφιος.
Θεωρούμε στην δεύτερη περίπτωση λάθος ο εσωτερικός υποψήφιος για την θέση του CEO να παραιτηθεί καθώς είναι απαραίτητος στην Εθνική τράπεζα ακόμη και εάν δεν έλαβε την έγκριση του ΤΧΣ για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Όσον αφορά την επικεφαλής του nomination committee οι αναφορές ότι δεν θα δεχθεί την εξωτερική υποψηφιότητα ακόμη και εάν έρθει σε σύγκρουση με τον βασικό μέτοχο ουσιαστικά δρομολογεί την αποχώρηση της από την Εθνική τράπεζα.
Η θέση του bankingnews είναι ξεκάθαρη η Εθνική τράπεζα χρειάζεται ένα τραπεζίτη ηγέτη που θα κάνει τομές, θα ηγηθεί του τραπεζικού συστήματος και το κυριότερο θα λειτουργήσει ως προπομπός ευρύτερων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία αλλά και στην χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης