Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σχεδιάζεται η έκδοση νέου 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Σχεδιάζεται η έκδοση νέου 10ετούς ελληνικού ομολόγου

Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το κλίμα ευνοεί την έκδοση ενός ομολόγου 10ετούς διάρκειας που θεωρείται σημείο αναφοράς για τις αγορές

Επενδυτές σε Αμερική και Ασία αναζητά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενόψει εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και της μεγάλης ευκαιρίας που δημιουργεί το μπαράζ των θετικών συστάσεων από τους διεθνούς οίκους το τελευταίο διάστημα.
Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το κλίμα ευνοεί την έκδοση ενός ομολόγου 10ετούς διάρκειας που θεωρείται σημείο αναφοράς για τις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών παίρνει τη «σκυτάλη» από τον  Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος στα τέλη Ιουνίου βρέθηκε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό πραγματοποιώντας εκτεταμένες επαφές με 25 τράπεζες και επενδυτικούς οίκους συνολικά. Πιο συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη της Βank of America – Merrill Lynch, της BlackRock, της J.P. Morgan, της Morgan Stanley αλλά και με επενδυτικούς οίκους  Emso Asset Management Limited, Farallon Capital, Europe LLP, Finisterre Capital LLP, FMR Investment Management (UK) Limited, Jupiter Asset Management Limited, LMR Partners LLP, Μonarch Alternative Capital (Europe) Ltd, κά.  
Το πρόγραμμα συναντήσεων Τσακαλώτου με τους τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές και ξένα funds στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει οργανώσει ο διεθνής οίκος Rothschild, ο οποίος προσφέρει σειρά εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το ελληνικό δημόσιο, μεταξύ των οποίων είναι και η προετοιμασία για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Στις επαφές που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη την ερχόμενη εβδομάδα και στην Ασία το Σεπτέμβριο  θα παρουσιάσει τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μετά την συμφωνία του Λουξεμβούργου για το ελληνικό χρέος. 
Ανάλογο roadshow είχε διοργανώσει για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών η Rothschild τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της προσπάθειας που έκανε και τότε ο ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές. Ο Οργανισμός δημοσίευσε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα του ειδική μελέτη για το χρέος, στην βάση των αποφάσεων της συνόδου στο Λουξεμβούργο που δείχνει ότι μόνο με τα υψηλά πλεονάσματα η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει κάτω από το 20% του ΑΕΠ τις δαπάνες εξυπηρέτησης του ώς το 2037.    

Σοβαρές υποσημειώσεις 

1)Η έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς σήμερα θα οδηγούσε σε επιτόκιο οριακά υψηλότερα από 4% ή περίπου στο 4%.
Εάν η κυβέρνηση περιμένει προς το τέλος Αυγούστου 2018 και πριν ή μετά την ΔΕΘ ίσως οι συνθήκες βελτιωθούν περαιτέρω με στόχο επιτόκιο στην 10ετία στην πρωτογενή αγορά στο 3,8% ή 3,7% που σημαίνει ότι στην δευτερογενή θα βρίσκεται στο 3,6%.
2)Το επιτόκιο σε ένα 3ετές ομόλογο που θα ήταν προφανώς πιο ελκυστικό επικοινωνιακά θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από 2%.
3)Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν δημιουργήσει μια στρέβλωση στα ομόλογα με την Ελλάδα να συνδέεται με την Πορτογαλία αλλά λόγω επιβαρυμένης Ιταλίας...τα περιθώρια βελτίωσης ελαχιστοποιούνται.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν 300 μονάδες βάσης υψηλότερα από την Γερμανία - spread - εάν δεν υπήρχε Ιταλία.
Η σύγκριση με την Πορτογαλία επιτρέπει στην Ελλάδα βελτίωση αλλά η επιδείνωση της Ιταλίας ελαχιστοποιεί τα περιθώρια βελτίωσης των ελληνικών ομολόγων.
4)Η κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης φέρνει στην επιφάνεια πολλές στρεβλώσεις στα κρατικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης