Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Δόση 15 δισ και μεταρρυθμίσεις στην «ατζέντα» Τσακαλώτου με Moscovici

Δόση 15 δισ και μεταρρυθμίσεις στην «ατζέντα» Τσακαλώτου με Moscovici

Ωστόσο οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να σταματήσουν - Η πρώτη αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και η άλλη τον Δεκέμβριο 2018

Τα θέματα της μετάβασης της χώρας στο πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας μετά την 21η Αυγούστου, καθώς και της δόσης των 15 δισ. ευρώ, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν σήμερα 3 Ιουλίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων P. Moscovici.
Η συνάντηση των δύο ανδρών έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 10 το πρωί και γίνεται στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη  για το ελληνικό χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας στο Eurogroup της 21ης  Ιουνίου.
Επί της ουσίας οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ, η οποία συνδέεται με το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης εισέρχονται από σήμερα στην τελική ευθεία.
Το EuroWorking Group (EWG) της Δευτέρας το οποίο συνήλθε προκειμένου να προετοιμάσει το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, το τελευταίο του φετινού καλοκαιριού, άναψε το πράσινο φως για την δόση το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα χρησιμοποιηθεί για το «μαξιλάρι ασφαλείας».
Το τελευταίο θα ανέλθει συνολικά στα 24,1 δισ. ευρώ - ποσό ικανό να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους υπόλοιπους 22 μήνες, εάν οι συνθήκες στις αγορές δεν επιτρέψουν το δανεισμό μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων.
Το σήμα για την εκταμίευσης της δόσης θα δώσει ο ESM αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Εντός του Ιουλίου πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα και η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.
Η Ελλάδα εξέρχεται από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου, και ακολουθεί η ενεργοποίηση της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και της μεταμνημονιακής παρακολούθησης (που ισχύει για όλα τα κράτη που μπήκαν σε μνημόνιο).
Θα ξεκινήσει, επίσης, ο έλεγχος του ΔΝΤ με τον ρόλο  του τεχνικού συμβούλου.
Ωστόσο οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας δεν πρόκειται να σταματήσουν.
Η πρώτη αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και η άλλη τον Δεκέμβριο 2018.
Απ’ τη δεύτερη θα εξαρτηθεί μάλιστα η επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ τα γνωστά ANFA – SMP.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα εξετασθούν:
- Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προς τη Eurostat για τα δημοσιονομικά και το χρέος του 2018.
- Το προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

 
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης