Ο βασικός λόγος που η αναβάθμιση από την Standard and Poor's είναι μια κλίμακα θα πρέπει να αποδοθεί στην μεθοδολογία και στα στατικά μοντέλα των οίκων αξιολόγησης που π.χ. λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την σχέση χρέους προς ΑΕΠ
Η μεγάλη επιδείνωση στην Ιταλία και ειδικά στο 10ετές ομόλογο που παραμένει σε επίπεδα ασύμβατα με των υπολοίπων αγορών χαλάει τα σχέδια της Ελλάδος για άμεση έξοδο στις αγορές.
Ταυτόχρονα η αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β+ από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s ήταν 100% προβλέψιμη από το bankingnews το οποίο είχε αναφέρει έγκαιρα ότι το deal για το ελληνικό χρέος και το cash buffer θα επιφέρουν αναβάθμιση μόλις μια βαθμίδα σε Β+.
Ο βασικός λόγος που η αναβάθμιση είναι μια κλίμακα θα πρέπει να αποδοθεί στην μεθοδολογία και στα στατικά μοντέλα των οίκων αξιολόγησης που π.χ. λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Με βάση την συμφωνία του Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 η σχέση χρέους προς ΑΕΠ δεν βελτιώνεται.
Σημειωτέον και το ΔΝΤ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στις μεθοδολογίες του.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα με υποβάθμιση του outlook από θετικό σε ουδέτερο θα έχει μικρή επίδραση στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παραμένουν στην ζώνη των junks – σκουπιδιών – ούτως ή άλλως.
Το bankingnews έχει παρουσιάσει ορισμένα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για τις εκδόσεις ομολόγων.
Με βάση ένα σχέδιο η Ελλάδα έχει δύο εναλλακτικά σενάρια για έκδοση ομολόγων.
1)Να εκδώσει 3ετές ομόλογο το οποίο έχει το πλεονέκτημα του ελκυστικού επιτοκίου κοντά στο 1,90%
2)Να εκδώσει 10ετές ομόλογο – σενάριο πιο δύσκολο – με επιτόκιο 3,90%.
Με βάση πολύ έγκυρη πηγή το σχέδιο που είχε αναλυθεί πριν την συμφωνία για το χρέος ήταν το εξής.
Με την ανακοίνωση των μέτρων για το χρέος και το cash buffer 24,1 δισεκ. είχε προβλεφθεί ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα υποχωρούσε από 4,30% στο 3,75%.
Λαμβάνοντας το λογικό premium που θα αναζητούσε η αγορά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προέβαινε αρχές Ιουλίου στην έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς – benchmark – με επιτόκιο 3,90% δημιουργώντας…εντυπώσεις επιτυχίας.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία χαλάνε το σχέδιο για έκδοση 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς που θα σηματοδοτούσε και μια κίνηση ισχύος της Ελλάδος.
Το ελληνικό δημόσιο μάλλον θα πάει στην ασφαλή λύση την έκδοση δηλαδή 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο κάτω από 2% περίπου 1,90% και σίγουρα πάνω από το αντίστοιχο Ιταλικό που βρίσκεται στο 1,31%.
Προφανώς επιτόκιο 1,90% θα θεωρηθεί επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα αλλά για τα ευρωπαϊκά θα είναι το χειρότερο επιτόκιο 3ετίας.
Όμως εάν ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την εξυπηρέτηση του χρέους στα επόμενα 3 χρόνια οι επενδυτές που θα πάρουν μια απόδοση 1,90% θα είναι ασφαλείς ότι θα αποπληρωθούν κανονικά.
Η νέα έκδοση ομολόγου θα είναι 3 δισεκ. ευρώ.
Εάν επιλεγεί η έκδοση 3ετούς θα είναι λύση ανάγκης….η Ελλάδα θα κριθεί στην έκδοση 10ετούς καθώς αυτό είναι το ομόλογο αναφοράς….
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr