Με βάση το νέο μηχανισμό θα διενεργούνται δημοπρασίες ανά δίμηνο για την απόκτηση των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος
Κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν το τελικό σχέδιο για το νέο Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος, που θα αντικαταστήσει τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος τα οποία ως γνωστόν έχουν πάψει να υφίστανται από τον Απρίλιο του 2017.
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αναμένουν περισσότερο από ένα χρόνο την αντικατάσταση των ΑΔΙ με τον νέο Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος, ο οποίος όπως προβλέπεται και στην τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού αποτελεί προαπαιτούμενο της τελευταίας συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση.
Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συνεννοήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Κομισιόν ώστε το κείμενο που κοινοποιήθηκε να έχει λάβει την τελική μορφή του και έτσι να χρειαστεί μόνο τυπική έγκριση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση του μηχανισμού θα έλθει σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι το «πράσινο φως» από τις κοινοτικές αρχές πιθανότατα θα ανάψει πριν το τέλος Ιουλίου μιας και ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός χρόνος» για τις υπηρεσίες της Κομισιόν.
Προετοιμασία για την πρώτη δημοπρασία
Πάντως από την πλευρά του υπουργείου γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε η πρώτη δημοπρασία να γίνει εντός του Ιουλίου καθώς πάντα υπάρχει η δυνατότητα, η Κομισιόν να στείλει letter of comfort (προέγκριση) και να ακολουθήσει η οριστική έγκριση του μηχανισμού.
Πρόκειται για διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και κατά την ανανέωση του μηχανισμού της διακοψιμότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος μηχανισμός προβλέπει τη διενέργεια δημοπρασιών ανά δίμηνο για την απόκτηση των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ευέλικτης ισχύος.
Στο μηχανισμό θα συμμετέχουν και οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ με ισχύ 750MW έναντι 582 MW που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Το ανώτατο τίμημα αποζημίωσης από το οποίο θα ξεκινούν οι μειοδοτικές δημοπρασίες θα είναι τα 39.000 ευρώ/MW.
Οι μονάδες που μπορούν να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες είναι οι κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου ανοικτού και συνδυασμένου κύκλου, και οι κατανεμόμενες ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ για το μέρος εκείνο της ισχύος τους που δεν αμείβεται από τους μηχανισμούς που ισχύουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
www.worldenergynews.gr