Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται ανάλογα με την πορεία της γενικής συνέλευσης
Η εβδομάδα που έρχεται θα κρίνει τις ισορροπίες μέσα στο σχήμα του Ελλάκτωρα κατά την γενική συνέλευση της ερχόμενης Παρασκευής 29 Ιουνίου.
Ακόμα και αν η γενική συνέλευση αναβληθεί θα έχουμε τον πρώτο συσχετισμό δυνάμεων που είναι κρίσιμος για την πορεία του Ελλάκτορα σε σχέση με τις στρατηγικές επιλογές του και κυρίως τον ενεργειακό κλάδο. Ο Ελλάκτωρας έχει δύο σημαντικές συμμετοχές, τον έλεγχο της ΕΛΤΕΧ Άνεμος και το 22% στην Elpedison, ενός από τους τρεις βασικούς ιδιωτικούς ομίλους που κατέχει ήδη και σημαντικό ποσοστό στην απελεθερούμενη αγορά.
Αν η πλευρά Καλλιτσάνστη επικρατήσει τότε θα έχουμε μια ενοποίηση των δραστηριοτήτων του Ελλάκτωρα στην ενέργεια για την δημιουργία οικονομιών κλίμακας και καλύτερου συντονισμού ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες.
Και αυτό γιατί και οι δυο δραστηριότητες μαζί συγκροτούν μια καθετοποίηση της παραγωγής με Αιολικά και Φυσικό Αέριο, που θα είναι στην αιχμή του δόρατος για το μέλλον.
Η ανάπτυξη της EΛΤΕΧ Άνεμος που κατά ορισμένες πηγές της αγοράς διαθέτει από τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες είναι σαφές, εφόσον προσεγγίσει τον στόχο των 500 MW, ότι θα μπορεί να υπολογίζει σε μια αξία της τάξης των 250 εκατ ευρώ αναφορικά και με τις αξίες που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο.
Η συμβολή όμως της ΕΛΤΕΧ Άνεμος μέσα στον όμιλο του Ελλάκτωρα μπορεί να είναι σημαντική από πλευράς ανάπτυξης και να αναδειχθεί σε μείζονα δραστηριότητα.
Παράλληλα η Elpedison αναμένεται να είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην απελευθερούμενη λιανική αγορά ενέργειας όπου μοιραία τα ποσοστά της και ο κύκλος εργασιών θα κινηθεί ανοδικά μέσα από τον αναμενόμενο μετασχηματισμό.
Εξάλλου οι προοπτικές της αγοράς αυτής είναι τόσο θετικές που ο κολοσσός Μότορ Όιλ εισήλθε εξαγοράζοντας την NRG την προηγούμενη εβδομάδα.
Για την Elpedison μελλοντικά είναι κρίσιμο τι θα κάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια αν αλλάξουν μάλιστα ιδιοκτησιακό καθεστώς που είναι ένας εκ των βασικών μετόχων.
Συμπερασματικά η αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας είναι κρίσμο ζήτημα αν θα παραμείνει σαν βασική δραστηριότητα του Ελλάκτωρα και θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης ή θα αποτελέσει αντικείμενο αποεπένδυσης όπως στόχο έχει η πλευρά Κούτρα – Μπόμπολα.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ελλάκτωρ έμεινε σε όλους τους τομείς πολύ πίσω με την μέχρι τώρα στρατηγική καθώς ενώ ανταγωνιστικοί όμιλοι προέβησαν σε εκδόσεις ομολόγων με ευνοικές συνθήκες χρηματοδότησης ο Ελλάκτωρ δέχεται τις πιέσεις των τραπεζών για τον εξορθολογισμό των υποχρεώσεών του.
Στην κατεύθυνση αυτή ακόμα και η επιστολή Τζιβέλη η οποία ζήτησε από την πλευρά Καλλιτάνστη εξηγήσεις πρέπει να συναρτηθεί με προηγούμενη θέση του μεγαλομετόχου που δήλωνε ότι αν οι μετοχές του ήταν ελεύθερες από την τράπεζα θα πουλούσε.
Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Κούτρα Μπόμπολα θα πρέπει να δώσει μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική για τον χώρο των κατασκευών την δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα και τους διεθνείς στόχους στους μετόχους.
Επίσης πολλά ζητήματα ανακύπτουν για το να θα υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου και τι ποσά προτίθεται να βάλει το σχήμα των βασικών μετόχων.
Αν πάντως επικρατήσει η πλευρά τους θα έχουμε σημαντική ανακατάταξη στον κλάδο των Αιολικών – ΑΠΕ όπου όποιος πάρει τον Άνεμο θα εισέλθει με ισχυρό όχημα σε μια αγορά που μέχρι τώρα κυριαρχεί η Τέρνα Ενεργειακή.
Ο Ρόλος των τραπεζών
Οι τράπεζες πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση μετά το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης στον Ελλάκτωρα.
Σε θρίλερ – στην κυριολεξία – εκτυλίσσεται η μάχη των δύο βασικών πόλων στην εταιρία Ελλάκτωρα καθώς μετά τις τελευταίες κινήσεις της οικογένειας Καλλιτσάντση…ουσιαστικά ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.
Η τελευταία εξέλιξη που σίγουρα έχει σημειολογία είναι η αύξηση της θέσης της οικογένειας Καλλιτσάντση στον Ελλάκτωρα και από 11,83% έχουν αναρριχηθεί στο 17,5%.
Να σημειωθεί ότι ο άλλος πόλος ο Λεωνίδας Μπόμπολας και ο Κούτρας κατέχουν 15% και 5,57% αντίστοιχα ή συνολικά 20,5%.
Όμως και η πλευρά Καλλιτσάντση ελέγχοντας πλέον το 17,5% της εταιρίας μαζί με το fund Amber που διατηρεί μεγάλη επενδυτική θέση 5,57% ουσιαστικά βρίσκεται σε ισότιμη θέση…
Άρα η μάχη των μετόχων, η συγκέντρωση εξουσιοδοτήσεων καθίσταται κομβικής σημασίας μέχρι τις 29 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί η ιστορική γενική συνέλευση.
Το βασικό πρόβλημα βέβαια πέραν των ποσοστών και επιμένουμε στο θέμα αυτό είναι ο ηττημένος θα αποδεχθεί την ήττα του και θα αφήσει τον νικητή της Γενικής Συνέλευσης να υλοποιήσει το σχέδιο του ή ο πόλεμος εξόντωσης θα συνεχιστεί;
Οι τράπεζες μετά την γενική συνέλευση θα σπάσουν την ουδετερότητα τους και θα στηρίξουν ανοικτά τον νικητή της Γενικής Συνέλευσης;
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, επικοινωνιακές μπλόφες, σκόπιμες διαρροές και παραπλανητικές φήμες για τα ποσοστά των δύο μονομάχων μετόχων της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα και της πλευράς της οικογένειας Καλλιτσάντση.
Θα παρουσιάσουμε ένα υποθετικό σενάριο περισσότεροι εστιαζόμενοι στην επόμενη ημέρα….
Ας υποθέσουμε ότι σήμερα είναι 29 Ιουνίου 2018 και η Γενική Συνέλευση του Ελλάκτωρα αποφασίζει.
Δίνει στην ομάδα των μετόχων Α ποσοστό 34% και στην ομάδα των μετόχων Β ποσοστό 30%.
Πρακτικά η ομάδα των μετόχων Α κερδίζει άπαξ και έχει ξεπεράσει την καταστατική μειοψηφία δηλαδή το 33% και η ομάδα των μετόχων Β με 30% έχει χάσει.
Το βασικό ερώτημα είναι η ομάδα των μετόχων Β θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα και θα αφήσει την ομάδα μετόχων Α να υλοποιήσει το σχέδιο της;
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πέραν από τις γενικές αναφορές ότι θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέος πόλεμος και νέο χάος στον Ελλάκτωρα.
Ο ηττημένος να μην αποδεχθεί την ήττα του και η μάχη με τον νικητή να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα.
Τι θα κάνουν τότε οι ελληνικές τράπεζες που έχουν δανείσει τον όμιλο Ελλάκτωρα 1,34 δισεκ. και πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων υιοθετούν στρατηγική ουδετερότητας;
Η απάντηση είναι η εξής.
Οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν τον νικητή ξεκάθαρα γιατί εάν δεν το κάνουν θα βάλουν σε περιπέτειες την εταιρία και κυρίως θα θυσιάσουν στον βωμό της ουδετερότητας την…μέχρι τώρα τύχη τους καθώς ακόμη τα δάνεια του Ελλάκτωρα είναι εξυπηρετούμενα.
Οι τράπεζες πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση μετά το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης στον Ελλάκτωρα.
Τα επιχειρήματα Κούτρα-Μπόμπολα
Οι τομείς του κ.Κούτρα είχαν κέρδη τα τελευταία 15 χρόνια άνω των 350 εκατ. ευρώ και του κ. Μπόμπολα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνούσε το 10% παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Με μία πολυσέλιδη παρουσίαση προσπαθεί να απαντήσει η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα στις «κατηγορίες» αλλά και στις προτάσεις των αδελφών Καλλιτσάντση.
Μάλιστα μέσα στις πρώτες σελίδες της παρουσίασης κάνει ειδική αναφορά στους τομείς που ο κάθε μέτοχος είναι υπεύθυνος δείχνοντας ότι κέρδη δημιουργούσαν οι τομείς των Μπόμπολα και Κούτρα και ζημιές των αδελφών Καλλιτσάντση.
Για παράδειγμα αναφέρει πως πλην τα αιολικά όλες οι άλλες επενδύσεις (real estate, καζίνο, Elpedison) ήταν ζημιογόνες.
Αναφορά όμως γίνεται και για τη Μέση ανατολή όπου υπάρχει άνοιγμα 235 εκατ. ευρώ.
Οι τομείς του κ.Κούτρα είχαν κέρδη τα τελευταία 15 χρόνια άνω των 350 εκατ. ευρώ και του κ. Μπόμπολα η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων ξεπερνούσε το 10% παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τον δανεισμό απαντούν πως «η μόχλευση είναι στη φύση μας» και παρουσιάζουν την τραπεζική έκθεση των κατασκευαστικών εταιρειών στην οποία φαίνεται πως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ έχει τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό.
Στο ερώτημα πως αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και παρουσιάζοντας τη στρατηγική τους σημειώνουν πως η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι η βασική δραστηριότητα του ομίλου και το όραμα είναι να παραμείνει ηγέτης στην αγορά και να κερδίσει από την πώληση του know how στο εξωτερικό.
Τα αποτελέσματα στις κατασκευές έχουν γυρίσει ήδη θετικά και η εικόνα των ομοειδών δείχνει την στρατηγική κατεύθυνση για περαιτέρω βελτίωση.
Για τον Νέο Ελλάκτωρα σημειώνουν πως εφαρμόζουν σχέδιο αναδιοργάνωσης με συνεργασία ομάδων εντός του ομίλου με συμβουλευτικές εταιρείες.
Νέα ανεξάρτητα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο έχουν προσκληθεί και θα έχουν πλήρη ανεξαρτησία από την εταιρεία και τους βασικούς μετόχους, με τα ονόματα να ανακοινώνονται σύντομα.
Η μεταμόρφωση της Ελλάκτωρ έχει ήδη ξεκινήσει τους πρώτους έξι μήνες του 2017 και αποφάσεις αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό έχουν ήδη ληφθεί.
Σειρά από κινήσεις αναμένονται να γίνουν για υψηλόβαθμες θέσεις αλλά και για την χρηματοοικονομική αναδιοργάνωση η οποία περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που δεν αποτελούν βασική δραστηριότητα όπως την Άνεμος που αναμένεται να πουληθεί στους επόμενους έξι μήνες.
Επίσης προβλέπεται σταδιακή διάθεση επίσης μη βασικών δραστηριοτήτων όπως REDS, Eldorado Gold (1,1%), Hellas Gold (5%), ELPEDISON (22%) και άλλες εισηγμένες συμμετοχές.
Επίσης η Ελλάκτωρ θα αναζητήσει χρηματοδότηση με κάθε πιθανό τρόπο.
Η Ελλάκτωρ αναφέρεται πως έχει ξεκάθαρο πλάνο να δημιουργήσει αξία στους μετόχους και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η ηγετική ομάδα μαζί με συμβούλους.
Σε αυτές είναι η ενίσχυση της ρευστότητας με 200 εκατ. ευρώ και η μείωση του δανεισμού κατά 390 εκατ. ευρώ.
Με χαμηλότερα κόστη δανεισμού θα μπορέσει να δώσει μέρισμα στους μετόχους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η απάντηση Καλλιτσάντση προς Τζιβέλη, που είναι ενταγμένος με Κούτρα
Αγαπητέ Γιάννη,
Έλαβα την επιστολή σου την οποία διάβασα με προσοχή, όπως με προσοχή είχα διαβάσει και ξαναδιάβασα το συνημμένο κείμενο με τις «Διαπιστώσεις και Ενέργειες» που είχες διανείμει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις αρχές του 2016. Οι διαπιστώσεις αυτές παραμένουν επίκαιρες ακόμη και σήμερα και ως εκ τούτου θα συνειδητοποιήσεις ότι αρκετά σημεία της αναλυτικής πρότασης μας change4Ellaktor ταυτίζονται με τις δικές σου επισημάνσεις και προτάσεις.
Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και σε σχολιασμό των προσωπικών επιθέσεων εναντίον εμού και του Δημήτρη, ιδίως την παρούσα στιγμή όπου προέχουν άλλα ζητήματα προς επίλυση. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ορισμένα σημεία της επιστολής σου και να σημειώσω τα εξής:
Η δραστηριοποίηση μας στην Μέση Ανατολή που αποτελεί Στρατηγική Επιλογή του Ομίλου όντως δεν συνοδεύτηκε από τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. Γνωρίζεις όμως, από τις έστω ατελείς και ελλιπείς εκθέσεις πεπραγμένων της κατασκευαστικής δραστηριότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ότι το πρόβλημα κερδοφορίας των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων διεθνώς είναι γενικότερο και δεν αφορά μόνο τα έργα στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, βάσει της εσωτερικής ενημέρωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας με ημερομηνία 23/10/2017 προς τα μέλη του ΔΣ, το ποσοστό ζημιών προ φόρων της κατασκευαστικής δραστηριότητας στη Μέση Ανατολή αθροιστικά την περίοδο 2004-1Η2018 ανέρχεται σε -7,0% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αθροιστικών ζημιών στα Βαλκάνια για την ίδια περίοδο ανέρχεται σε -8,5% που υποδηλώνει μια γενικότερη αδυναμία οργάνωσης, στελέχωσης και παρακολούθησης της κατασκευαστικής δραστηριότητας διεθνώς. Κανονικά αυτά τα στοιχεία έπρεπε να τα γνωρίζεις καλά καθώς είσαι και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου. Επομένως είναι φανερό ότι το πρόβλημα κερδοφορίας των έργων εξωτερικού της ΑΚΤΩΡ είναι γενικό και αυτές ακριβώς τις αδυναμίες θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με την πρόταση μας και ζητούμε τη στήριξη των μετόχων.
Υπονοείς ότι ως Πρόεδρος δεν ανέλαβα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Όπως έχω αναφέρει δημοσίως «πιστεύω ότι έχω εξαντλήσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές για την μεταρρύθμιση του Ομίλου εκ των έσω» και ως εκ τούτου ανέλαβα την πρωτοβουλία change4ellaktor. Στο σημείο αυτό όμως, θα ήθελα να αναρωτηθείς και να απαντήσεις για τον εαυτό σου τα ακόλουθα ερωτήματα:
• Αν εγώ προσωπικά και ο αδερφός μου ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης, είμασταν το εμπόδιο για μια σύγχρονη διακυβέρνηση στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ τι εμπόδισε τα υπόλοιπα 8 μέλη του ΔΣ (σε σύνολο των 10 μελών) να προχωρήσουν με τις όποιες μεταρρυθμίσεις έκριναν σκόπιμες;
• Ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης παραιτήθηκε από τη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ τον Οκτώβριο 2016. Ποιες αλλαγές έχουν υλοποιηθεί στο διάστημα αυτό των [19 μηνών] στη κατασκευαστική δραστηριότητα; και ποιος αναπλήρωσε την ανεπάρκεια του κ. Δημήτρη Κούτρα και του μηχανισμού του να καλύψει τις ανάγκες εκπροσώπησης της Εταιρείας στην Μέση Ανατολή και διεύθυνσης των εκεί έργων κατόπιν αιτήματος του ιδίου του Δημήτρη Κούτρα;
• Ποιες είναι οι εταιρείες ή οι κλάδοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ακόμη και σήμερα (20/6/2018) δεν έχουν υποβάλλει εσωτερικά τις οικονομικές τους καταστάσεις για να συνταχθούν, κατ’ αρχήν για σκοπούς εσωτερικής πληροφόρησης, ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα 1ου τρίμηνου 2018; Παρεμπιπτόντως, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος έχει δημοσιεύσει τις οικονομικές καταστάσεις 1ου τριμήνου 2018 από της 29/5/2018
• Γιατί ένα καταξιωμένο στέλεχος της αγοράς με ανώτατες διοικητικές θέσεις σε μεγάλη εταιρεία με πετυχημένη μετεξέλιξη, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που πίστευε στην ανάγκη αλλαγών και αναδιοργάνωσης του ομίλου τελικά παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2017; Όπως διαπιστώνεις στην πρόταση μας το καταξιωμένο αυτό στέλεχος είναι πεπεισμένο για τις προθέσεις της πρωτοβουλίας change4ellaktor για υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στον όμιλο.
Εγώ και ο Δημήτρης έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και έχουμε θέσει τον εαυτό μας ενώπιον όλων των μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να κρίνουν και εμάς και τις προτάσεις μας, μέσα από την ύψιστη διαδικασία λογοδοσίας μίας Διοίκησης προς τους μετόχους, τη Γενική Συνέλευση.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι αν για οποιοδήποτε λόγο διαρρεύσει στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο το περιεχόμενο της επιστολής σου, δεν θα έχω άλλη επιλογή από το να δημοσιοποιήσω και την αρχική σου επιστολή με τις Διαπιστώσεις και Ενέργειες καθώς και την απαντητική μου επιστολή ώστε το επενδυτικό κοινό να έχει μια συνολική και ακριβή ενημέρωση.
Με εκτίμηση
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
www.worldenergynews.gr