Τελευταία Νέα
Commodities

ΔΝΤ: Η άνοδος στις τιμές των commodities μείωσε την ανισότητα στη Λατινική Αμερική

ΔΝΤ: Η άνοδος στις τιμές των commodities μείωσε την ανισότητα στη Λατινική Αμερική

Σημαντικά μειωμένη η οικονομική ανισότητα στη Λατινική Αμερική, διαπιστώνει το ΔΝΤ   

Στη σημαντική υποχώρηση της οικονομικής ανισότητας στη Λατινική Αμερική κατά τα τελευταία χρόνια, εστιάζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αποδίδοντας εν μέρει το φαινόμενο στην εκτόξευση των τιμών στα βασικά εμπορεύματα.
Όπως παρατηρείται, όταν η άνοδος των τιμών σταμάτησε, τα ποσοστά φτώχειας αυξήθηκαν σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ η δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιβραδύνθηκε.
Η περιοχή πρέπει να βρει νέους τρόπους για να αυξήσει την τρέχουσα χαμηλή είσπραξη εσόδων και να επιτρέψει περαιτέρω δαπάνες σε βασικούς κοινωνικούς τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.
Αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της ανάπτυξης και στην καταπολέμηση της ανισότητας και της φτώχειας, αναφέρει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο επισημαίνει πως το ποσοστό των κατοίκων της περιοχής που ζουν σε συνθ’ηκες φτώχειας, συρρικνώθηκε από 27% σε 12%, ενώ η ανισότητα μειώθηκε σχεδόν κατά 11% σε όλη τη Λατινική Αμερική, από το 2000 έως το 2014 -περίοδο που χαρακτηρίστηκε από ραγδαία άνοδο στις τιμές των commodities.



Πώς, όμως, η άνοδος των τιμών βοήθησε στη μείωση της ανισότητας;
«Ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας των βασικών προϊόντων επεκτάθηκε και επέκτεινε την εργασία, αυξάνοντας τους μισθούς και την απασχόληση.
Η ζήτηση περισσότερων εργαζομένων μεταφέρθηκε επίσης σε άλλους τομείς, όπως οι κατασκευές.
Ταυτόχρονα, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν, γεγονός που στήριξε υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις και ώθησε τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Συνολικά, δεδομένου ότι το εργατικό εισόδημα αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού εισοδήματος των νοικοκυριών από ό,τι οι κρατικές μεταβιβάσεις, τα κέρδη από το εισόδημα από εργαζόμενους διαδραμάτισαν μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας.
Αντίθετα με τις δαπάνες στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης, αρκετές χώρες εξαγωγής βασικών προϊόντων όπως η Βολιβία, η Βραζιλία και το Περού επέστρεψαν μεγάλα τμήματα των κερδών τους από την εξόρυξη φυσικών πόρων πίσω σε δήμους και περιοχές, όπου βρίσκεται η εξόρυξη πόρων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης