Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Ivanov δεν θα αποτελέσει εμπόδιο είπε ο Zaev αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποπομπής του
Την εκτίμηση ότι η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ θα στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα στο δημοψήφισμα που αναμένεται να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο διατύπωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος Ivanoν να μην αποτελέσει εμπόδιο, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα γίνουν νομικές κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην αποπομπή του.
«Πιστεύω ότι ο λαός μας θα λάβει μια σοφή απόφαση.
Είμαι ένας πολιτικός που δρα προς όφελος των πολιτών.
Έκανα μια συμφωνία που δεν την εύκολο να πετύχω.
Ήταν δύσκολη, αλλά πλέον οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να πάρουν τις αποφάσεις τους με το δημοψήφισμα.
Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα υποστηρίξει τις προοπτικές που ανοίγει η συμφωνία, στην οποία πραγματικά πιστεύω.
Οι πολίτες ξέρουν όλα τα δεδομένα για να λάβουν τις αποφάσεις τους.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό.
Αυτό σημαίνει πως αν επικρατήσει το «Ναι», τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη.
Αν επικρατήσει το «Όχι», τότε δεν ισχύει τίποτα, ούτε η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή ούτε το συμφωνημένο όνομα» είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο Zaev, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ.
«Έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις στο παρελθόν…
Τώρα έχουμε μια διαφανή διαδικασία, μια συμφωνία που είναι σε δημόσια συζήτηση, που όλοι ξέρουν τα θετικά και τα αρνητικά της.
Οι αντιδράσεις τόσο στη «Μακεδονία» όσο και στην Ελλάδα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης δείχνουν ότι οι δύο πλευρές κάτι κέρδισαν και κάτι έχασαν» είπε ο Zaev υποστηρίζοντας πως η χώρα του δεν είναι η μόνη που έχει δεχθεί το erga omnes.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά ένα μεγάλο κέρδος για την χώρα του.
«Με αυτή τη συμφωνία καταφέραμε επιτέλους η χώρα μας να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο.
Επιτέλους έχουμε μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο Μακεδονικό έθνος με μια αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα.
Επιτέλους, βγαίνουμε στην επιφάνεια και είμαστε ένα κανονικό κράτος.
Οι πολίτες μπορούν να περιμένουν την ελπίδα και την προοπτική εδώ στη «Μακεδονία» για να δώσουμε ένα μέλλον στα παιδιά μας και στα παιδιά των επόμενων γενεών» υπογράμμισε ο Zaev.
«Πιστεύω στη συμφωνία.
Ξέρω ότι δεν είναι εύκολη, πληγώνει και αγγίζει την ψυχή μας επειδή έχουμε μια συνταγματική αλλαγή του ονόματος μας.
Αλλά στο τέλος, είναι γεγονός ότι από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι της.
Η Ελλάδα αναγνωρίζει το λαό μας, τη γλώσσα μας, έχουμε μια μακεδονική γλώσσα, έναν μακεδονικό λαό.
Επιτέλους, η φιλοδοξία των προγόνων μας να έχουμε τη δική μας χώρα, αναγνωρίζεται από όλους» τόνισε ο Zaev, ο οποίος υποστήριξε ότι δέχθηκε την αλλαγή του Συντάγματος για το όνομα διότι διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα συναινούσε σε συμφωνία και δεν θα άνοιγε ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία και να δουν ότι έχουμε μια δίκαιη και έξυπνη λύση» υποστήριξε ο Zaev, ο οποίος τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών.
Επικυρώνει τη συμφωνία η Βουλή
Σήμερα Τετάρτη 20/6 αναμένεται η Βουλή της ΠΓΔΜ να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος που υπέγραψαν στις Πρέσπες την περασμένη Κυριακή οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev.
Η ψηφοφορία αναμένεται να αρχίσει περίπου στις 11:00 το πρωί και το ενδιαφέρον εστιάζει και πάλι στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία χθες και κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης Zaev.
Την συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ N. Dimitrov, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως “πράξη ευθύνης και πατριωτισμού” , έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την χώρα του, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί την χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς», είπε ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα, είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.
O N. Dimitrov επεσήμανε την ανάγκη η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής όσο το δυνατόν συντομότερα και σε κάθε περίπτωση έως την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου του 2018.
Όπως είπε ο Dimitrov, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη, αμέσως μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου (σημειωτέον εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο) από τη Βουλή, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΕ, Donald Tusk και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ότι υποστηρίζει την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ.
«Η Σύνοδος Κορυφής είναι μπροστά μας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 25 -26 Ιουνίου και στις 28/6 θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής.
Αυτές οι ημερομηνίες είναι ορόσημα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας και εξαρτώνται απόλυτα από την επικύρωση της συμφωνίας.
Προκειμένου να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, προτείνουμε έτσι ώστε η Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία με ταχύτερες διαδικασίες.
Η επικύρωση της συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους με το δημοψήφισμα του φθινοπώρου» υποστήριξε ο Dimitrov.
Για προδοσία μιλά η αντιπολίτευση
Πάντως, η στάση της αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα έντονη.
Αν και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φώναζαν προς τα μέλη και τους βουλευτές της κυβέρνησης «προδότες πουλήσατε το κράτος» .
Ο βουλευτής του VMRO –DPMNE, Dragan Danev υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι μονόπλευρη, ότι συνιστά γενοκτονία για το «μακεδονικό» λαό, ότι το νέο όνομα του κράτους επιβλήθηκε και ότι το Σύνταγμα παραβιάστηκε ενώ ο επικεφαλής του κόμματοςAntonio Milososki τόνισε ότι δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά για εκβιασμό και ότι το κείμενο που έχει φέρει προς κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματικό και ότι αποτελεί εθνική ταπείνωση.
www.worldenergynews.gr