Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επίτροπος Moscovici ζήτησε για άλλη μια φορά «αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που να είναι επαρκώς ισχυρά»
Έως και 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας από τον ESM μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο του 2018, σύμφωνα Γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Στόχος αυτού του "ταμειακού μαξιλαριού" είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας μετά το τρίτο της πρόγραμμα διάσωσης που λήγει τον Αύγουστο, ώστε να μην χρειάζεται να δανειστεί από την αγορά, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.
Τα χρήματα θα ληφθούν από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια που διατέθηκαν στη διάσωση της Ελλάδας.
Ωστόσο, η Γερμανία δεν θεωρεί υποχρεωτική τη συνεισφορά ύψους 1,6 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Τα πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα πρέπει να εγκριθούν από την επιτροπή προϋπολογισμού της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποκλειστεί η ψηφοφορία για το θέμα από την κατώτερη Βουλή.
Οι διεργασίες ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου εντείνονται, με τους Ευρωπαίους πιστωτές να θέλουν πάσει θυσία να ξεκαθαρίσει το ζήτημα με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και το καθεστώς της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο του 2018.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα στοχεύει να διαμορφώσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι έως 35 δισ., το οποίο θα δομηθεί ως εξής:
- 14-16 δισ. από τον ESM που θα παραμείνουν στον λογαριασμό του ESM
- 6,2 δισ. ίδια συμμετοχή της Ελλάδος από τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί από εκδόσεις ομολόγων
- 5 δισ. ίδια συμμετοχή της Ελλάδος από ταμεία του ευρύτερου τομέα
- 10 δισ. από την τελευταία δόση της 4ης αξιολόγησης
Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι αντί για 4 χρόνια κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος να σχεδιαστεί ένα σενάριο για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών έως το 2020 και όχι έως το 2022 και μέρος των κεφαλαίων να χρησιμοποιηθεί ως απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες εάν χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Μάλιστα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, απέκλεισε τα περί τέταρτου μνημονίου για την Ελλάδα για ακόμα μία φορά, χαρακτηρίζοντας «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.
«Το λέω κατηγορηματικά: δεν θα υπάρξει μεταμφιεσμένο τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα», τόνισε ο Eυρωπαίος επίτροπος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, θεωρώντας πως θα ήταν «αναξιοπρεπές» να επιβληθεί στην Αθήνα ένας «σχολαστικός και παρεμβατικός» μηχανισμός επαλήθευσης των δεσμεύσεών της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.
Ο Moscovici παραδέχθηκε πως η ΕΕ οφείλει «να εξασφαλίσει πως οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Ελλάδα και πως οι δημοσιονομικές πολιτικές συνεχίζουν να είναι υγιείς», όμως πρότεινε μια λύση που να βρίσκεται στα μισά του δρόμου «ανάμεσα στο υπερβολικά λίγο και το υπερβολικό», υπενθυμίζοντας πως «η Ελλάδα σεβάστηκε αυτά που της αναλογούσαν στο συμβόλαιο».
Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επίτροπος ζήτησε για άλλη μια φορά «αξιόπιστα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που να είναι επαρκώς ισχυρά», εκτιμώντας πως οι αγορές πρέπει να είναι καθησυχασμένες.
Ο Moscovici δήλωσε «βαθιά πεπεισμένος» πως το Eurogroup θα τερματίσει το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν είναι πιθανό να μην φθάσουμε σ' αυτή την λήξη», διαβεβαίωσε υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.
«Το να το αγνοήσουμε θα ήταν άδικο και εντελώς αναξιοπρεπές», τόνισε.
«Πρόκειται για μια σελίδα που πρέπει να γυρίσει για τη χώρα και για όλη την ευρωζώνη», πρόσθεσε.
Gurria (ΟΟΣΑ): Έπρεπε να είχε γίνει ουσιαστικό haircut του ελληνικού χρέους νωρίτερα - Τώρα είναι αργά
Την υποστήριξή του σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Angel Gurría ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο γγ του ΟΟΣΑ πριν κάποιες εβδομάδες στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τον κάλεσε να τοποθετηθεί σχετικά με την επικείμενη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς και γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα.
Απαντώντας, ο Angel Gurría εξέφρασε την άποψη ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο.
Το εν λόγω χρέος, ο Angel Gurría το χαρακτήρισε «ανελαστικό», εξηγώντας ότι ανήκει στο ΔΝΤ και στον ESM και δεν μπορεί να περικοπεί.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, καθώς θα επιτύχει ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% του χρόνου, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Πρόκειται για «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν κλόνισαν την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ελληνικό λαό και πέτυχαν την «αναμόρφωση» της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, ο Angel Gurría υπογράμμισε ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία και παρ' όλο που δεν μπορεί να γίνει ονομαστική διαγραφή για πολιτικούς λόγους, είναι δυνατό να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως η επέκταση των ωριμάνσεων και η μείωση των επιτοκίων, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr