Η επιχείρηση εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης της εκπροσώπησης των τεσσάρων Οργανισμών
Την πιθανότητα να «εξωθήσει» τους τέσσερις ΤΟΕΒ (Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) της Αιτωλοακαρνανίας στο να αναζητήσουν καινούριο πάροχο ρεύματος, διερευνά η ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, εξετάζεται το ενδεχόμενο άρσης της εκπροσώπησης των τεσσάρων Οργανισμών.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ΤΟΕΒ θα εξακολουθήσουν να ηλεκτροδοτούνται για έναν ακόμη μήνα από τη ΔΕΗ, καθώς η εταιρεία αποτελεί προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου.
Ωστόσο, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναζητήσουν νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, για να γίνουν πελάτες του.
Αν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να «επιστρέψουν» στη ΔΕΗ, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διαπραγματευθούν εκ νέου τους όρους ένταξης στο πελατολόγιο της επιχείρησης.
Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στην πρώτη λίστα των νομών με TOEB που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, με χρέη που υπερβαίνουν το 20% των συνολικών χρεών όλων των Οργανισμών στην Ελλάδα.
Με δεδομένο πως το συνολικό ποσό που οφείλεται στην επιχείρηση ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει πως τα χρέη από τον συγκεκριμένο νομό είναι πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, την ίδια στιγμή που οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί δεν διακανονίζουν τα χρέη τους, άλλοι οργανισμοί από φτωχότερους νομούς είναι συνεπείς απέναντι στην επιχείρηση.
Παράλληλα, η στάση τους δεν μπορεί να αποδοθεί στην αντικειμενική αδυναμία των αγροτών να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δόσεων, καθώς η επιβάρυνση για κάθε μέλος τους δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ ετησίως.
Έγκριση διοικητικών συμβουλίων στις νέες θυγατρικές
Σε ότι αφορά στη διαδικασία αποεπένδυσης του 40% της λιγνιτικής ισχύος, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε χθες (12/6) πως μέσα στα επόμενα 24ωρα θα εγκριθούν τα διοικητικά συμβούλια των «Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη» και «Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη», δηλαδή των δύο θυγατρικών στις οποίες εισφέρθηκαν οι μονάδες και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που θα πωληθούν μέσω του διεθνούς διαγωνισμού.
Επίσης, η ΔΕΗ θα υπογράψει με τις δύο εταιρείες συμφωνίες παροχής υπηρεσιών (SLA), για να αναλάβει την εμπορία την ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν.
Ο λόγος είναι πως οι νέες εταιρείες δεν διαθέτουν διεύθυνση εμπορίας, η οποία θα διαχειριζόταν την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.
www.worldenergynews.gr