Το καθαρό υπόλοιπο επιδεινώθηκε κατά σχεδόν 40 δισ. Ευρώ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία επιδείνωση από τον Μάρτιο του 2012, σε επίπεδο ρεκόρ - 465 δισ. ευρώ.
Οι εκροές καταθέσεων το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία έχουν φθάσει έως τα 40 δισεκ. σε σύνολο 1,7 τρισεκ. ευρώ και οι ανησυχίες είναι να μην επαναληφθεί το ελληνικό προηγούμενο με τα capital controls
Η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων από το 2012 στην Ιταλία, σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα απόρροια της ανησυχίας των επενδυτών για την νέα πολιτικής της κυβέρνησης του Κινήματος 5 Αστέρων και της Lega North.
Εκτιμάται ότι οι εκροές καταθέσεων το τελευταίο διάστημα στην Ιταλία έχουν φθάσει έως τα 40 δισεκ. σε σύνολο 1,7 τρισεκ. ευρώ και οι ανησυχίες είναι να μην επαναληφθεί το ελληνικό προηγούμενο όπου λόγω της μεγάλης εκροής των 2015 επιβλήθηκαν capital controls.
Πρόσφατα η JPMorgan αναφερόμενη στην πιθανότητα Italexit τόνισε ότι για την Ιταλία μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.
Εάν κάτι τέτοιο συμβεί δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς σημαντικές αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη.
Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας της J P Morgan είναι ότι εμφανίζει ένα έλλειμμα 426 δισεκ. ευρώ στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών Target 2.
H μόχλευση του Target 2 επιδεινώνεται περαιτέρω από το εκπληκτικά ευνοϊκό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της Ιταλίας.
Πριν λίγες ημέρες η Τράπεζα της Ιταλίας δημοσίευσε στοιχεία για τον συνολικό ισολογισμό της για το Μάιο του 2018, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού υπολοίπου Target 2, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση του αρνητικού καθαρού υπολοίπου της.
Πράγματι, το καθαρό υπόλοιπο επιδεινώθηκε κατά σχεδόν 40 δισ. Ευρώ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία επιδείνωση από τον Μάρτιο του 2012, σε επίπεδο ρεκόρ - 465 δισ. ευρώ.
Η JP Morgan διευκρινίζει περαιτέρω, στον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, η αύξηση της υποχρέωσης στο σύστημα πληρωμών Target 2 αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των καταθέσεων, μολονότι το συνολικό μέγεθος του ισολογισμού άλλαξε οριακά, όπως αναφέρει ο Nick Panigirtzoglou της JP Morgan.
Κατά την J P Morgan οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.
Την περίοδο 2011 – 2012 η αύξηση των υποχρεώσεων στο target 2 προήλθε από την επέκταση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας της Ιταλίας, κυρίως από την αύξηση της παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Πράγματι, τα επίπεδα της πλεονάζουσας ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, δεδομένου του QE και του μεγάλου υπολοίπου των εκκρεμών TLTROs, μειώνουν την ανάγκη παροχής τέτοιας ρευστότητας.
Όμως, όπως προσθέτει η JP Morgan, αυτό το σημάδι των εκροών καταθέσεων προειδοποιεί και για ένα άλλο κίνδυνο που ενέχει η σκληρή ρητορική όσον αφορά το ευρώ, δεδομένου ότι οι συνολικές καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες είναι περίπου 1,7 τρισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2018.
Εν ολίγοις, με τον κίνδυνο του Italexit να έχει αυξηθεί οι Ιταλοί αποταμιευτές αρχίζουν να ακολουθούν το ελληνικό φαινόμενο όπου το 2015 η Ελλάδα επέβαλλε capital controls για να αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών.
Αυτό μας φέρνει στο επόμενο «μεγάλο ερώτημα»: πόσο καιρό θα επιτρέψουν οι ιταλικές αρχές να συνεχίζονται οι εκροές προτού απαντήσουν με ελέγχους κεφαλαίων – capital controls;
Πηή:Bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr