Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Παίρνει φωτιά» η ελληνική αγορά φυσικού αερίου - Ποιοι, πως και γιατί προκαλούν τεκτονικές αλλαγές στην εμπορία αερίου

«Παίρνει φωτιά» η ελληνική αγορά φυσικού αερίου - Ποιοι, πως και γιατί προκαλούν τεκτονικές αλλαγές στην εμπορία αερίου

Σύμφωνα με τον Ε. Μυτιληναίο, τα συμφέροντα στο αέριο είναι πολύ μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό και τα απόνερα από τις διεργασίες αρκούν να προκαλέσουν μεγάλες επιχειρηματικές και όχι μόνο αναταράξεις

Τεκτονικές αλλαγές φαίνεται ότι κυοφορούνται στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, θυμίζοντας σε πολλούς τα όσα συνέβησαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος της εταιρείας Μυτιληναίος μετά την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ εμπορίας, σε ερώτηση θεσμικού επενδυτή, κατά την γενική συνέλευση τςη εταιρίας που έλαβε χώρα χθες 7/6/2018
Παρά το γεγονός ότι η ενέργεια, σε αντίθεση με την κινητή τηλεφωνία, είναι ένας μάλλον «βαρύς» τομέας όσον αφορά τα κεφάλαια και τις επενδύσεις που απαιτεί η απελευθερωμένη λειτουργία του, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και στην αναδιάρθρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.
Όλοι οι παίκτες του τομέα της ενέργειας βρίσκονται με το όπλο παρά πόδας και αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, εκδηλώνοντας παράλληλα το ισχυρό ενδιαφέρον τους κυρίως για την εμπορία φυσικού αερίου, τόσο στην χονδρική, όσο και στη λιανική αγορά και λιγότερο για τα δίκτυα.
Βεβαίως επί του παρόντος το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, μετά από ισχυρή πίεση εκ μέρους των δανειστών και με μεγάλη καθυστέρηση, να γίνει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε δυο κομμάτια, να πωληθεί το πλειοψηφικό πακέτο του εμπορικού τμήματος και να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σταθάκης ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το Σεπτέμβριο με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί η πώληση εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάταξης της παρουσίας της ΔΕΠΑ στη λιανική εμπορία φυσικού αερίου με την πώληση στην ιταλική ΕΝΙ του πακέτου που κατείχε στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.     
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι παραμένει ασαφές τι θα περιλαμβάνει το 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης θα πωληθεί, δηλαδή παραμένει άγνωστο εάν θα συμπεριληφθεί σε αυτό και η λιανική εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή της Αττικής ή μόνο το χονδρικό εμπόριο φυσικού αερίου, όλοι οι μεγάλοι όμιλοι της χώρας έχουν ήδη δηλώσει παρόντες στις εξελίξεις.

Υποψήφιοι «παίκτες»

Κατ’ αρχήν τα Ελληνικά Πετρέλαια που ως γνωστόν αυτή τη στιγμή, ελέγχονται σε ποσοστό περίπου 45% από τον όμιλο Λάτση και κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ, δηλώνουν σε όλους τους τόνους των πρόθεση τους αξιοποιήσουν ουσιαστικά τη συγκεκριμένη συμμετοχή και να επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους στον τομέα της εμπορίας φυσικού αερίου.
Φαίνεται δε, να μην έχουν ενδιαφέρον για τα δίκτυα φυσικού αερίου από τα οποία πιθανώς θα θελήσουν να απεμπλακούν κατά τη φάση του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι της διοίκησης των ΕΛΠΕ τονίζουν πως θα επιδιώξουν πλειοψηφική συμμετοχή και έλεγχο των αποφάσεων, σε ότι αφορά την εμπορία φυσικού αερίου, ενώ σε περίπτωση που δεν ενισχύσουν τη θέση τους στη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ θα πουλήσουν το ποσοστό που κατέχουν σ’ αυτή και θα επιδιώξουν μια ισχυρή παρουσία στην αγορά φυσικού αερίου αυτόνομα ή μέσω άλλου σχήματος στο οποίο θα έχουν πλειοψηφική συμμετοχή.
Τις εξελίξεις γύρω από την αναδιάρθρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και της πώλησης της ΔΕΠΑ παρακολουθεί και ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που προχώρησε σε παρέμβαση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού εκφράζοντας αντιρρήσεις στο σχέδιο εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα ο όμιλος φέρεται να είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε επίσημη καταγγελία αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ – Shell.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Motor Oil έχει διασφαλίσει τρεις άδειες για τη δραστηριοποίησή της στην αγορά φυσικού αερίου, ενώ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Τζαννετάκης, τη διείσδυση στην αγορά φυσικού αερίου θα αναλάβει η Coral.
Σε ανάλογο μήκος κύματος αλλά με έμφαση στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίους, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ομίλου δήλωσε την πρόθεση του να επεκτείνει την παρουσία της εταιρείας Μυτιληναίος, στον τομέα του φυσικού αερίου μέσω της απόκτησης του 50,1% της εταιρίας εμπορίας της ΔΕΠΑ.
Σημείωσε δε, πως η τελική απόφαση για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορία θα ληφθεί εφόσον προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και γίνουν γνωστοί οι όροι του.

Μεγάλος καταναλωτής και εισαγωγέας

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Μυτιληναίου που είναι καταναλωτής του 1/3 του φυσικού αερίου της εγχώριας αγοράς έχει συνάψει ήδη μεσοπρόθεσμο συμβόλαιο προμήθειας αερίου από την Gazprom τόσο για την κάλυψη των δικών του αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή όσοι και για τη διάθεση καυσίμου στην αγορά.
Παράλληλα έχει συμφωνήσει με την Qatar Gas την εισαγωγή ποσοτήτων LNG με το πρώτο φορτίο να έρχεται στη Ρεβυθούσα τον επόμενο μήνα.
Ο όμιλος Μυτιληναίου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με τρίτο μεγάλο προμηθευτή φυσικού αερίου, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος «τα συμφέροντα στο αέριο είναι πολύ μεγάλα, μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό και τα απόνερα από τις διεργασίες αρκούν να προκαλέσουν μεγάλες επιχειρηματικές και όχι μόνο αναταράξεις».
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Μυτιληναίος ήδη από το 2010 ήταν ο πρώτος που είχε επιχειρήσει την πρώτη εισαγωγή LNG στη Ρεβυθούσα από τρίτη εταιρία πλην της ΔΕΠΑ, την οποία και επέτυχε παρά τις αντιδράσεις του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ και τη «ναυμαχία» που εκτυλίχθητε για αρκετές ημέρες στο κόλπο των Μεγάρων.
Επίσης η εταιρεία Μυτιληναίος από κοινού με τον όμιλο Βαρδινογιάννη είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση Σαμαρά προσφέροντας μάλιστα υψηλό τίμημα, προκειμένου να ανταγωνιστούν την προσφορά της Gazprom. 
Όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε όταν στην τελική του φάση δεν προσήλθε τελικώς η Gazprom. 
Τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΠΑ εξάλλου παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ο όμιλος Κοπελούζου παρά το γεγονός ότι δεν έχει εκδηλώσει ακόμη τις προθέσεις του δημοσίως.
Άλλωστε ο συγκεκριμένος όμιλος που έχει καταφέρει να αποσπάσει το 25% της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ μέσω της Προμηθέας Gaz (κοινή εταιρία με τη ρωσική Gazprom) δραστηριοποιείται παραδοσιακά στον τομέα του φυσικού αερίου και η συμμαχία του με τον ρωσικό κολοσσό είναι ισχυρή εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.

Αναμένονται επίσης και οι κινήσεις του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα που θα δώσει το δικό του παρόν.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η αγορά αυτή θα γίνει αντικείμενο διεκδίκησης από τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους στον ευρύτερο ενεργειακό χώρο.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης