Υπογραφής της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τριετούς διάρκειας με τη ΓΕΝΟΠ και τις Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις
Η ΔΕΗ ήταν η επιχείρηση που στήριξε την αγορά κατά την περίοδο της κρίσης, υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τριετούς διάρκειας με τη ΓΕΝΟΠ και τις Πρωτοβάθμιες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.
«Εμείς στηρίξαμε πέρσι την αγορά στην κρίση και μας στοίχισε γύρω στα 70 εκατομμύρια, εμείς στηρίξαμε τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα για τις ανανεώσιμες πηγές, 353 εκατομμύρια μας στοίχισε πέρσι η κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΛΑΠΕ.
Ακόμη, στηρίζουμε την αγροτική οικονομία, στηρίζουμε τη νησιωτική πολιτική», υπογράμμισε κατά την ομιλία του.
Η ΔΕΗ ήταν αυτή που στήριξε και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι «Εάν δεν είμαστε εμείς, ούτε επενδύσεις θα έκαναν –αυτές που έκαναν– ούτε καν θα σχεδίαζαν για το μέλλον άλλες επενδύσεις».
Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτάκης απέρριψε για ακόμη μία φορά τα σενάρια που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η Επιχείρηση έχει ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές της.
«Έχουμε αποπληρώσει το δάνειο το οποίο συμφωνήσαμε με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή του: είναι 1,3 δισ. το υπόλοιπο από τα 2,2 δισ. ευρώ.
Αποπληρώσαμε 900 εκατομμύρια ευρώ από το κοινοπρακτικό δάνειο αυτά τα χρόνια.
Έχουμε δώσει πάνω από 600 εκατομμύρια δικά μας για την Πτολεμαΐδα V και βέβαια έχουμε αρχίσει και παίρνουμε και το δάνειο από την KFW για τη συνέχιση του project.
Επιπλέον έχουμε προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στα ορυχεία – απλώς να σας υπενθυμίσω μόνο τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης για την οποία καταβάλαμε 145 εκατομμύρια», ανέφερε.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Παναγιωτάκη:
«Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα υπογράφω σύμβαση στα Αριστερά του κειμένου! Ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ την υπέγραφα στα Δεξιά. Η σύμβαση αυτή έγινε μετά από έναν επίπονο αλλά εποικοδομητικό διάλογο και προσπάθειες με την Ομοσπονδία και με τα σωματεία. Οι συνθήκες όπως ξέρετε είναι δύσκολες και για την Επιχείρηση και γενικότερα.
Ωστόσο πιστεύω ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις δεδομένες συνθήκες. Στέκομαι ιδιαίτερα στον θεσμό της νοσοκομειακής περίθαλψης· είναι ένας καινούργιος θεσμός που θα εξυπηρετήσει όλους τους εργαζομένους και μάλιστα ανεξαρτήτως πλαφόν. Τον θεωρώ όμως σημαντικό και για την Επιχείρηση – σε αυτήν ακριβώς τη διάσταση θα ήθελα να σταθώ διότι τέτοιοι θεσμοί ενδυναμώνουν τους δεσμούς των εργαζομένων με την Επιχείρηση. Είναι ένας θεσμός ανάλογος με την παλαιότερη περίθαλψη στα δικά μας πολυϊατρεία. Βέβαια δεν είναι ο ίδιος, αλλά εν πάση περιπτώσει αποτελεί έναν θεσμό ο οποίος –πέρα από την πρακτική σημασία του ιδιαίτερα στις μέρες που ξέρουμε ότι το σύστημα υγείας έχει ακόμη πολλά κενά και θα εξυπηρετούνται οι συνάδελφοι– ενισχύονται όπως επισημάναμε και οι δεσμοί με την Επιχείρηση, γεγονός σημαντικό και ευεργετικό για τη ΔΕΗ. Επίσης, ξεκινώντας από την επίλυση κάποιων θεμάτων σε σχέση με τις άδειες του τεχνικού προσωπικού –που θεωρώ ότι δόθηκε η βέλτιστη λύση, ώστε να προσαρμοστούμε στο Προεδρικό Διάταγμα που καθιερώνει νέες άδειες και νέες προϋποθέσεις για την αδειοδότηση του τεχνικού προσωπικού–, σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς τη διαρκή εξέλιξη όλου του προσωπικού.
Θέλω να σας πω κάποιες σκέψεις πάνω σε αυτό. Η γνώμη μου πάντοτε ήταν ότι όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα, τη θεσμική δυνατότητα, να εξελίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του.
Αυτό ασφαλώς σε συνάρτηση με τα προσόντα του, με την απόδοσή του, με την αφοσίωσή του στην Επιχείρηση και με τις γνώσεις του – είτε αυτές που είχε όταν εισήλθε στην Επιχείρηση, είτε αυτές που θα αποκτά κατά τη θητεία του στην Επιχείρηση. Γιατί θα πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο, αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, η ΔΕΗ να προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους να εξελίσσονται αποκτώντας γνώσεις.
Αυτό συμβαίνει με όλες τις προηγμένες επιχειρήσεις – έχω υπόψη μου το μοντέλο της EDF που υπάρχουν συγκεκριμένα κίνητρα, ώστε το προσωπικό να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και να εξελίσσεται. Από εκεί και πέρα, ένα γενικό μήνυμα που θέλω να σας απευθύνω είναι ότι όλα αυτά που ακούτε και γράφονται περί χρεοκοπίας της Επιχείρησης δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Έχουμε αποπληρώσει το δάνειο το οποίο συμφωνήσαμε με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή του: είναι 1,3 δισ. το υπόλοιπο από τα 2,2 δισ. ευρώ.
Αποπληρώσαμε 900 εκατομμύρια ευρώ από το κοινοπρακτικό δάνειο αυτά τα χρόνια. Έχουμε δώσει πάνω από 600 εκατομμύρια δικά μας για την Πτολεμαΐδα V και βέβαια έχουμε αρχίσει και παίρνουμε και το δάνειο από την KFW για τη συνέχιση του project. Επιπλέον έχουμε προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στα ορυχεία – απλώς να σας υπενθυμίσω μόνο τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης για την οποία καταβάλαμε 145 εκατομμύρια. Όλα αυτά βγήκαν από την Επιχείρηση.
Και πρέπει να βγουν και άλλα μηνύματα, και να τα ξέρετε πολύ καλά εσείς ιδιαίτερα που εκπροσωπείτε εργαζομένους, τους συναδέλφους μας: εμείς στηρίξαμε πέρσι την αγορά στην κρίση και μας στοίχισε γύρω στα 70 εκατομμύρια, εμείς στηρίξαμε τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα για τις ανανεώσιμες πηγές, 353 εκατομμύρια μας στοίχισε πέρσι η κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΛΑΠΕ. Ακόμη, στηρίζουμε την αγροτική οικονομία, στηρίζουμε τη νησιωτική πολιτική – βέβαια υποτίθεται ότι από εδώ και στο εξής αυτά που θα ξοδεύουμε για ΥΚΩ Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας θα τα παίρνουμε, υποτίθεται, την ίδια χρονιά. Θα δούμε όμως πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Ενενήντα εκατομμύρια μας στοίχισαν τα ΝΟΜΕ. Και όλα αυτά δεν τα περάσαμε στην κατανάλωση, που σημαίνει ότι στηρίξαμε τους επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, την οικονομία. Εμείς τα στηρίξαμε, ως ΔΕΗ. Αυτή η Επιχείρηση. Και δεν θα το κρύψω: στηρίξαμε τη βιομηχανία με αρκετά χρήματα. Εάν δεν είμαστε εμείς, ούτε επενδύσεις θα έκαναν –αυτές που έκαναν– ούτε καν θα σχεδίαζαν για το μέλλον άλλες επενδύσεις.
Η ΔΕΗ, που είναι υποχρεωμένη να χάσει μερίδια αγοράς, να περιοριστεί το μερίδιό της στην παραγωγή στο 50%, που βρέθηκε τώρα στην ανάγκη να προβεί στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε ένα περιβάλλον εντελώς εχθρικό για τον λιγνίτη, που έφθασαν τα πιστοποιητικά διοξειδίου στα 15 ευρώ, παρ' όλα αυτά έχει καταφέρει και έχει ισορροπήσει τα οικονομικά της. Θα τολμήσω να πω ότι στην αγορά είμαστε ο πιο καλοπληρωτής φορέας. Περάσαμε πέρσι κάποιες δυσκολίες, αλλά τώρα έχουμε ισορροπήσει. Αυτό το κρατάμε, θα έχετε διαπιστώσει ότι έχουν ησυχάσει τα πράγματα από αυτήν την άποψη. Προχωρούμε το επενδυτικό μας πλάνο για την Πτολεμαΐδα V κανονικά. Βγήκαν στον αέρα και οι διακηρύξεις για τις αποθειώσεις του Αγίου Δημητρίου.
Και για να τελειώσω με το περιβόητο θέμα της McKinsey, επιφυλάσσομαι πως, όταν θα ολοκληρωθεί και θα μας δώσει τα τελικά παραδοτέα, θα κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Είμαι στη διάθεσή σας και για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε όλοι μας να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί – γιατί ευθύνη θα έχουμε όλοι. Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι εισηγείται αυτονόητα πράγματα: πρώτον, ότι πρέπει να στραφούμε στις ανανεώσιμες πηγές, ότι πρέπει να δεκαπενταπλασιάσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ – και αυτό πρέπει να το κάνουμε. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος – δεν νοείται η ΔΕΗ, που ξεκίνησε από τις πρώτες εταιρείες της Ευρώπης και με τέτοιο κλίμα στη χώρα μας, να κατέχει μόνο το 3% του μεριδίου της αγοράς και οι άλλοι να θησαυρίζουν εις βάρος μας από τις ΑΠΕ.
Δεύτερον, υπάρχει θέμα προσωπικού. Με ποια έννοια; Ότι χρειαζόμαστε ανανέωση του προσωπικού, χρειαζόμαστε ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού. Τώρα αυτά που λένε για τον αριθμό και τα λοιπά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τι νέες δραστηριότητες που θα αναπτύξουμε, όπως αυτή που ήδη γνωρίζετε, τη συνεργασία με την General Electric. Σχεδιάζουμε και άλλες δραστηριότητες, γιατί οφείλουμε να αναπτύξουμε επιχειρηματική δραστηριότητα συνάδελφοι. Δεν είμαστε το μονοπώλιο που με τον άλφα ή βήτα τρόπο ήταν διασφαλισμένη η πώληση και σε κάποιο βαθμό τα έσοδα. Είμαστε μια επιχείρηση πια, και πρέπει να μετατραπούμε, να αποκτήσουμε αυτήν τη δυναμική και αυτές τις δυνατότητες, ώστε με άλλες επιχειρηματικές δράσεις να αντισταθμίσουμε την απώλεια εσόδων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αναμφίβολα θα χρειαστούν πολλές για να ανακτήσουμε αυτό το μέγεθος. Γι’ αυτό πρέπει να αποκτήσουμε καινούργιες και πολλές δεξιότητες.
Έχουμε τώρα την αποεπένδυση που θα φύγουν 1.300 συνάδελφοι και έχουμε διασφαλίσει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αν υπάρχει κενό περισσότερο στο πίσω μέρος του μυαλού καθενός, θα το καλύψουμε και με τη συλλογική σύμβαση που φροντίσαμε τώρα. Για παράδειγμα, το ζήτημα αν θα πάρουν το μειωμένο τιμολόγιο. Θα το πάρουν. Όταν θα έρθουν οι διάφοροι επενδυτές που ενδιαφέρονται και θα εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν και τις υποχρεώσεις, θα βλέπουν ότι θα έχουν υποχρεώσεις και έναντι των εργαζομένων, οι οποίες θα είναι διατυπωμένες ξεκάθαρα. Επίσης, θα φροντίσουμε αυτές τις υποχρεώσεις να τις περάσουμε και στη σύμβαση πώλησης. Άρα, οι συνάδελφοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από αυτήν την άποψη, θα είναι απολύτως ξεκάθαρα τα πράγματα.
Θα έχουμε το decommissioning της Καρδιάς –αυτό είναι σίγουρο– που σημαίνει ότι κάποιοι συνάδελφοι θα φύγουν, οι παλαιότεροι. Με τέτοια κριτήρια θα προσπαθήσει η Διοίκηση της Επιχείρησης να απομακρυνθούν ή να κρατηθούν αντίστοιχα συνάδελφοι νεότεροι. Θα έχουμε τις φυσιολογικές αποχωρήσεις και επιδιώκουμε να προβούμε σε στοχευμένες προσλήψεις νέου προσωπικού, με σκοπό να βελτιωθεί η ηλικιακή μας κατανομή και να καλύψουμε κενά τα οποία υπάρχουν σε διάφορους τομείς, κυρίως σε επιστημονικό προσωπικό, και όχι μόνον. Θέλουμε η εμπορία μας να γίνει πρότυπο διαχείρισης πελατείας.
Οι συνάδελφοι της εμπορίας έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια, γι' αυτό τους ανταμείβουμε με τη συλλογική σύμβαση τώρα. Το δικαιούνται, έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι με όλη την κρίση. Δεν ξέρω αν άλλος κλάδος ή πόσοι κλάδοι στην Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα προβλήματα του κόσμου, όπως οι συνάδελφοί μας στην «πρώτη γραμμή», στην εμπορία. Σίγουρα αυτό τους ατσάλωσε από μια πλευρά, δεν το συζητάμε. Όμως πρέπει να αποκτήσουμε και άλλες δεξιότητες, να φθάσουμε στο σημείο και εμείς να δουλεύουμε και το απόγευμα και το Σάββατο. Να γίνουμε πραγματική εμπορία. Καταλαβαίνετε το κύρος που θα προσδώσει στην Επιχείρησή μας. Θα πουλάμε και αέριο, ενεργειακές υπηρεσίες.
Επομένως, κανείς δεν περισσεύει, όλα μπορούν να γίνουν φυσιολογικά. Διεκδικούμε από την Πολιτεία να κάνουμε προσλήψεις όχι χωρίς το ΑΣΕΠ, αλλά να χρησιμοποιούμε το ΑΣΕΠ ως εργαλείο μόνο. Το ποιες προσλήψεις, το πού, το πότε, με τι προσόντα, να το αποφασίζουμε εμείς με βάση τις ανάγκες μας και να παραγγέλλουμε στο ΑΣΕΠ να τις υλοποιήσει, έναντι αμοιβής, γιατί διαθέτει και το εχέγγυο της αντικειμενικότητας, ώστε να μη δώσουμε κανένα δικαίωμα σε οποιονδήποτε. Αγαπητοί συνάδελφοι, μπορεί να έχουμε διαφορές εκτιμήσεων – είναι απόλυτα θεμιτό. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σας για το θέμα της αποεπένδυσης, όμως εμείς ως Διοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να το διαχειριστούμε αυτό και να το φέρουμε εις πέρας.
Να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία, όπως έχω πει, δηλαδή να επιτύχουμε ένα καλό τίμημα που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την οικονομική θέση της Επιχείρησης και να εμπλουτίσουμε τον στόλο μας τον παραγωγικό με ανανεώσιμες πηγές. Ανεξάρτητα όμως από αυτά, καταλαβαίνετε ότι το μέλλον επιφυλάσσει πάρα πολλές αλλαγές.
Είμαστε υποχρεωμένοι ως Επιχείρηση να προσαρμοστούμε σε αυτό το μέλλον και ο ρόλος των εργαζομένων, των Συνδικάτων είναι πολύτιμος. Έχω μιλήσει πολλές φορές με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας και με άλλους συνδικαλιστές από Συλλόγους, καταλαβαίνω ότι και εσείς βρίσκεστε σε μια εντελώς νέα κατάσταση· ίσως και σε αχαρτογράφητα νερά. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τις διαδικασίες σας –γιατί τις ξέρω πολύ καλά– μπορείτε να διαμορφώσετε τη στρατηγική σας υπερασπιζόμενοι την Επιχείρηση, ώστε τελικά ο καθένας από την πλευρά του να βοηθήσει για να πάμε μπροστά. Και πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Ευχαριστώ πάρα πολύ και δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος γιατί υπέγραψα αυτήν τη συλλογική σύμβαση».
www.worldenergynews.gr