Η Διαχειριστική Εταιρεία βρίσκεται μεταξύ άλλων σε διαδικασία αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας για όλες τις αντίστοιχες υποδομές που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις στη Λεκάνη του Πρίνου
Σε μία μεγάλη σειρά μέτρων, που έχουν ως στόχο τη μείωση της εκδήλωσης πιθανών κινδύνων από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων, έχει προχωρήσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Έτσι, όπως ανέφερε σε σημερινή ενημερωτική εκδήλωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, η Διαχειριστική Εταιρεία βρίσκεται μεταξύ άλλων σε διαδικασία αξιολόγησης των εκθέσεων ασφαλείας για όλες τις αντίστοιχες υποδομές που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δηλαδή τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις στη Λεκάνη του Πρίνου.
Η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου 2018, προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στον υπεράκτιο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι εκθέσεις ασφαλείας για πλωτά γεωτρύπανα τα οποία πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, αλλά και εκθέσεις για νέες εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού, ενώ αρμοδιότητα της ΕΔΕΥ είναι επίσης ο σχεδιασμός και η διενέργεια επιθεωρήσεων σε αυτές τις υποδομές.
Με βάση τον νόμο 4409/2016, ο οποίος ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει ορισθεί ως αρμόδια αρχή για τον έλεγχο των μεγάλων κινδύνων στις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε συμβατικές περιοχές στον Ελληνικό χώρο.
Έτσι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εκπόνησε πρόσφατα σε συνεργασία με την εταιρεία DNV GL, μια σειρά από Κατευθυντήρια Έγγραφα Οδηγιών, με σκοπό να καθοδηγήσουν διαχειριστές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ως προς τις υποχρεώσεις τους όπως αυτές απορρέουν από το σχετικό Νόμο, με στόχο μια πιο ασφαλή λειτουργικά εγκατάσταση, τη μείωση της εκδήλωσης πιθανών κινδύνων και κατ’ επέκταση των συνεπειών τους.
Παράλληλα, προβαίνει και στην αξιολόγηση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Πετρελαιοκηλίδας, το οποίο κατατίθεται από τους διαχειριστές υπεράκτιων εγκαταστάσεων ως τμήμα των Εκθέσεων Μεγάλων Κινδύνων των εγκαταστάσεων αυτών, σύμφωνα με το Νόμο 4409/2016. Επιπλέον, συνεργάζεται με άλλες ελληνικές αρχές και καταρτίζει στην εφαρμογή συντονισμένων διαδικασιών, όπως ο συντονισμός των επιθεωρήσεων και η διερεύνηση ενδεχόμενου συμβάντος.
Πρόσφατα, η ΕΔΕΥ οργάνωσε την 1η Επίσημη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση των εξωτερικών σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, που προβλέπονται στο Νόμο και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι συναρμοδίων Φορέων. Την ίδια στιγμή, προκειμένου να επιτελέσει επιτυχώς αυτό το σημαντικό καθήκον, η ΕΔΕΥ έχει εξασφαλίσει τη συνδρομή του Joint Research Centre (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, δυνάμει και της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, η Διαχειριστική Εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο δημιουργίας ενός μηχανισμού για την εμπιστευτική αναφορά θεμάτων ασφάλειας, υπό τη μορφή ενός χώρου στην ιστοσελίδα της, όπου θα έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι και οι εργολάβοι με υπεράκτια δραστηριότητα στην Ελλάδα.
www.worlenergynews.gr