Αναλύσεις

Τον Zaev περιμένει η κυβέρνηση - Δεν συζητά αλλαγές για το Σκοπιανό

Τον Zaev περιμένει η κυβέρνηση - Δεν συζητά αλλαγές για το Σκοπιανό

Η μπάλα βρίσκεται στο τερέν της ΠΓΔΜ υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev περιμένει η κυβέρνηση όσον αφορά την τύχη των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με την τρέχουσα εβδομάδα να θεωρείται κρίσιμη καθώς εκτιμάται ότι σε αυτά τα 24ωρα θα φανεί εάν υπάρχει προοπτική συμφωνίας ή αν μπαίνει «ταφόπλακα» στα όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί έως σήμερα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που διαμηνύεται με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μπει σε νέο γύρο συζητήσεων και ούτε πρόκειται να συζητήσει τυχόν αλλαγές, καθώς θεωρεί πως ότι ήταν να συμφωνηθεί, συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση των Ν. Κοτζιά και N. Dimitrov στις Βρυξέλλες.
Για αυτό άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος διεμήνυσε σε πρόσφατη συνέντευξη του πως «η μπάλα βρίσκεται στο τερέν της ΠΓΔΜ» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Zaev να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε συμφωνία».
Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει πως «εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα», εστιάζοντας στις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας που είναι η χρήση του ονόματος erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων προκειμένου να απαλειφθεί οποιαδήποτε αλυτρωτική αναφορά.
Και υπό αυτά τα δεδομένα περιμένουν από την κυβέρνηση Zaev να δουν αν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα ή όχι.
Κάτι πάντως που κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να θεωρηθεί, αν κρίνει κανείς από τους πολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.
Το περασμένο Σάββατο το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE διοργάνωσε συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας με τον επικεφαλής του Kr. Mitskoski να ζητά πρόωρες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση το μόνο που μπορεί να ξεμπλοκάρει τη σημερινή «εμπλοκή» είναι το τηλεφώνημα του Zaev προς τον Τσίπρα.
Από αυτό θα κριθεί το εάν θα γίνει η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και αν θα υπάρξει συμφωνία ή οι όποιες αποφάσεις παραπεμφθούν για το μέλλον, μια και δεν αποκλείεται ο Zaev να ζητήσει πίστωση χρόνου.
Πάντως και στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης αλλά και από την κοινωνία.

Συλλαλητήρια σε 14 πόλεις
Την ερχόμενη Τετάρτη 6/6 αναμένεται να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε 14 πόλεις με κεντρικό σύνθημα «ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα», με συγκεντρώσεις να αναμένονται σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα και Κατερίνη.
«Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου ο ελληνικός λαός θα επαναλάβει προς τους εντολοδόχους του την ξεκάθαρη βούλησή του για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Το ιερό όνομα της Μακεδονίας δεν πωλείται.
Η τρισχιλιόχρονη ιστορία της δεν παραγράφεται.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αγνοούν παντελώς τη φωνή των δύο εκατομμυρίων Ελλήνων που διαδήλωσαν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Αγνοούν παντελώς τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που διαφωνεί με την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό κρατίδιο.
Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών που θα διαδηλώσουν στις κεντρικές πλατείες πόλεων της Μακεδονίας θα υπενθυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα και το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι οφείλουν να εφαρμόζουν τη βούληση των πολλών.
Εάν ο πρωθυπουργός θέλει να λειτουργεί δημοκρατικά και αμφισβητεί ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι αποφασισμένη να προασπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας υποχρεούται να διεξαγάγει δημοψήφισμα.
Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης