Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Το ΔΝΤ οριστικά εκτός 3ου μνημονίου – Βιώσιμο το ελληνικό χρέος στην DSA του ESM 21/6

Το ΔΝΤ οριστικά εκτός 3ου μνημονίου – Βιώσιμο το ελληνικό χρέος στην DSA του ESM 21/6

Μια πρόταση που θα εξεταστεί είναι o ESM στο πλαίσιο της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου να μην δώσει 10-11 δισεκ. αλλά 15 ή 18 δισεκ. και με τα 6 δισεκ. που έχει η Ελλάδα να σχηματιστεί ένα πολύ ισχυρό capital buffer

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι οριστικό δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο αλλά αυτό δεν αποτελεί είδηση καθώς έχει πλήρως προεξοφληθεί.
Το νέο στοιχείο είναι ότι για μια ακόμη φορά οι εκθέσεις βιωσιμότητας του ESM και του ΔΝΤ θα καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα για το ελληνικό χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση.
Οι εκθέσεις βιωσιμότητας θα λάβουν υπόψη παραδοχές σε βασικό και δυσμενές σενάριο – περίπου όπως τα stress tests των τραπεζών – ωστόσο οι διαφορές έγκεινται
1)Στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ο ESM αποδέχεται στο βασικό σενάριο της επίσημες θέσεις της Commission για ΑΕΠ 2% το 2018 και το ΔΝΤ θα υποστηρίζει ότι θα κινηθεί στο 1,5%.
2)Στα μέτρα για το χρέος και ειδικά στο σκέλος της επιμήκυνσης καθώς θα κρίνει…μέχρι πότε είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε μεσοβραχυχρόνιο ορίζοντα.
Εάν η Γερμανία δεν αλλάξει θέσεις και επιμείνει σε 3ετή επιμήκυνση τότε το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο έως το 2033 και εάν είναι 5ετής επιμήκυνση το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο έως το 2035.
3)Το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας DSA – όπως και ο ESM στην έκθεση βιωσιμότητας που θα ανακοινώσει 21 Ιουνίου – θα πάρει ως παραδοχές ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο.
Στο δυσμενές σενάριο αλλά και στο βασικό μετά το 2033 ή 2035 το ΔΝΤ θα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Να τονιστεί ότι όταν το ΔΝΤ σε έκθεση βιωσιμότητας χαρακτηρίζει ένα χρέος μη βιώσιμο εκ του καταστατικού δεν μπορεί να δανείσει την εν λόγω χώρα.
4)Ο ΕSM δεν θα αλλάξει στρατηγική και όπως και στο παρελθόν θα κρίνει βιώσιμο το χρέος και στο δυσμενές σενάριο μετά τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα παρουσιαστούν στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup.
Ο ESM ως ο έσχατος και βασικός δανειστής της Ελλάδος έως πρότινος δεν μπορεί να είναι ο καταλυτικός δανειστής της Ελλάδος και να καταλήξει σε συμπέρασμα ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.
Εάν θεωρητικά συνέβαινε κάτι τέτοιο θα εγείρονταν πολλά νομικά ζητήματα, πως ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης στην Ευρώπη δάνεισε την Ελλάδα ενώ το χρέος είναι μη βιώσιμο;
5)Η Γερμανία μέσω της έκθεσης βιωσιμότητας και έχοντας αποδεχθεί κάποιες υποτυπώδεις παροχές όπως 3ετή επιμήκυνση – ίσως και 5ετή – τμηματική καταβολή των κερδών από τα ομόλογα ANFA που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.
Επίσης η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση του ΔΝΤ για αυτόματο μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων στήριξης του χρέους προς την Ελλάδα.
Η Γερμανία επιμένει ότι τις αποφάσεις θα πρέπει να τις λαμβάνει το Eurogroup.
Επίσης η Γερμανική θέση και η οποία θα περάσει θα είναι για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους 20% προς 80% δηλαδή το 20% των μέτρων εμπροσθοβαρώς και το 80% των μέτρων σε βάθος ετών.
Η Γερμανία υποστηρίζει ότι κάθε 5 χρόνια πρέπει να αξιολογείται η βιωσιμότητα του χρέους οπότε…το 80% των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δοθεί σε βάθος….πολλών ετών…εάν τελικώς δοθούν.
Ένα από τα μέτρα που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι εάν το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί εφάπαξ από τον ESM.
Το ΔΝΤ έχει δανείσει την Ελλάδα με 10 δισεκ. και ακόμη παραμένει εκκρεμές εάν θα αποπληρωθεί εφάπαξ από τον ESM ή τμηματικά.
Επίσης ένα άλλο ζήτημα πολύ σημαντικό – εξίσου σημαντικό με την υποτυπώδη λύση του χρέους είναι η δημιουργία ενός κεφαλαιακού μαξιλαριού – capital buffer – έως 25 δισεκ. με στόχο οι αγορές να αισθανθούν ασφαλείς με την Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή.
Μια πρόταση που θα εξεταστεί είναι o ESM στο πλαίσιο της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου να μην δώσει 10-11 δισεκ. αλλά 15 ή 18 δισεκ. και με τα 6 δισεκ. που έχει η Ελλάδα να σχηματιστεί ένα πολύ ισχυρό capital buffer.
Η πρόταση είναι αυτά τα 15 ή 18 δισεκ. να αποτελούν μέρος του ελληνικού κεφαλαιακού αποθέματος αλλά να μην κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά να παραμείνουν στο Ταμείο του ESM και η Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε αυτά υπό όρους.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης