Στάσιμη παραμένει η κατάσταση σε ότι αφορά στην εγκατάσταση ΑΠΕ, με μόνη εξαίρεση τα αιολικά όπου παρατηρείται – έστω και περιορισμένη – κινητικότητα
Σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ως αποτέλεσμα των ήπιων καιρικών συνθηκών καταγράφει σε έκθεσή του ο ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, όπως αποτυπώνονται στο δελτίο για τις ΑΠΕ, το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου η πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα υποχώρησε κατά 3,92% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ σε μηνιαία βάση φέτος τον Μάρτιο η κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 0,38% σε σχέση με τον Μάρτιο 2017.
Η μεγάλη πτώση, όπως δείχνουν και τα στοιχεία επήλθε τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου και κυρίως τον Ιανουάριο, οπότε και καταγράφηκε μείωση της πραγματικής κατανάλωσης κατά 8,94% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, στη διάρκεια του οποίου όπως είναι γνωστό είχε καταγραφεί και η ενεργειακή κρίση λόγω ακριβώς των κακών καιρικών συνθηκών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή.
Τον Φεβρουάριο η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας περιορίστηκε στο 1,26%, με αποτέλεσμα στο επίπεδο του πρώτου διμήνου η υποχώρηση να φθάνει στο 5,51%.
Η διαφορά στις καιρικές συνθήκες, μεταξύ του ψυχρού περυσινού χειμώνα, ο οποίος ξεκίνησε μάλιστα και με ενεργειακή κρίση, και του πολύ πιο ήπιου φετινού κάνει δύσκολη την άμεση σύγκριση, αφού ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται για τις ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών.
Μείωση και σε πετρέλαιο – φυσικό αέριο
Ανάλογη εικόνα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έδωσαν και τα άλλα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης, του οποίου οι πωλήσεις φέτος μειώθηκαν δραματικά, γύρω στο 20%, αλλά και το φυσικό αέριο, του οποίου το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις τόσο για θέρμανση όσο και για ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκαν, εξέλιξη που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΠΑ.
Όσον αφορά στην εγκατάσταση ΑΠΕ το πρώτο τρίμηνο, παραμένει η στάσιμη εικόνα των τελευταίων ετών, με μόνη εξαίρεση τα αιολικά, στα οποία παρατηρείται μία περιορισμένη κινητικότητα.
Έτσι, η συνολική ισχύς των αιολικών μονάδων αυξήθηκε τον Μάρτιο στα 2.326 MW, από 2.322 MW τον Φεβρουάριο και 2.302 MW στο τέλος Δεκεμβρίου 2017.
Στις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ παρατηρείται πλήρης άπνοια με τα οικιακά φωτοβολταϊκά σταθερά στα 351 MW, όσο και τον Μάρτιο του 2016 και μεγάλα λοιπά φωτοβολταϊκά να διαμορφώνονται στα 2.094 MW, ένα επίπεδο στο οποίο έχουν σταθεροποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2016.
Η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών παρέμεινε στα 231 MW, στο επίπεδο δηλαδή που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2018, ενώ στο βιοαάεριο/βιομάζα η ισχύς τον Μάρτιο παρέμενε στα 61 MW στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαίου 2017
Η ισχύς των μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) παρέμεινε σταθερή στο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, στα 100,07 MW.
www.worldenergynews.gr