Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Capital Economics: Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Capital Economics: Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Η Capital Economics διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητη την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων έως τα τέλη του 2018

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμός τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Η Capital Economics διατηρεί προς το παρόν αμετάβλητη την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων έως τα τέλη του 2018 και δεν θα προχωρήσει σε αυξήσει επιτοκίων πριν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η άμεση πολιτική κρίση στην Ιταλία τερματίστηκε, ωστόσο οι προσδοκίες της αγοράς για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων μετριάστηκαν λόγω της ιταλικής κρίσης.
Μελλοντικά, εφόσον οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ή αναζωπυρωθεί η πολιτική κρίση, η ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων για μεγαλύτερο διάστημα από ότι εκτιμάται.
Επίσης δεν αποκλείεται να ενισχύσει το guidance για τα επιτόκια, διατηρώντας τα αμετάβλητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πέραν της λήξης του QE.



Όσον αφορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή η αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% έως τα μέσα του 2019, με την επόμενη αύξηση στις 13 Ιουνίου 2018.
Οι αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν πρόκειται να επηρεάσουν άμεσα τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Με μια πρώτη ανάγνωση, τα προβλήματα της Ιταλίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Άλλωστε, η Fed ξεκίνησε τον δεύτερο και  τρίτο γύρο QE εν μέρει ως απάντηση στην κρίση της Ευρωζώνης
Προς το παρόν όμως η Capital Economics εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η κατάσταση στην Ιταλία να σταθεροποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, οι άμεσοι οικονομικοί δεσμοί
μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας είναι μικροί.
Πέραν της Fed, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές εντός του 2019, σε αυξήσει επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει και η Bank of England, αρχής γεγομενης από τον Αύγουστο, ενώ στον αντίποδα η Bank of Japan θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.



www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης