Αναλύσεις

DGcomp: Βιώσιμες και ανταγωνιστικές οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες – Ενδιαφέρον από τουλάχιστον 15 ομίλους - Ζωτικής σημασίας ο λιγνίτης

DGcomp: Βιώσιμες και ανταγωνιστικές οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες – Ενδιαφέρον από τουλάχιστον 15 ομίλους - Ζωτικής σημασίας ο λιγνίτης

Με την απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού βάζει τέλος στη συζήτηση περί εκποίησης και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ

Τουλάχιστον 15 εταιρίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εξαγορά ενός ή και των δυο πακέτων λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ στο market test που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ήταν επαρκής για την δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.
Αυτό προκύπτει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που υπογράφεται από την Επίτροπο Margrethe Vestager και η οποία δημοσιεύθηκε χθες (30/5).
Σύμφωνα όσα αναφέρονται στην απόφαση, η Επιτροπή στο πλαίσιο του market test έστειλε ερωτηματολόγια σε περισσότερους από 80 δυνητικά ενδιαφερόμενους μεταξύ των οποίων και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική.
Η πλειονότητα των ονομάτων υπεδείχθη από τη ΔΕΗ και μεταξύ αυτών ήταν εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές ηπείρους και σε διαφορετικά επίπεδα της αλυσίδας προμήθειας όπως χρηματοοικονομικοί επενδυτές, εταιρίες επενδύσεων/χαρτοφυλακίου και έμποροι πρώτων υλών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας κλπ.
Η Επιτροπή έλαβε 30 απαντήσεις, οι οποίες προέρχονται από το σύνολο των Ελλήνων αποδεκτών και την πλειονότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Ανταγωνιστικές οι μονάδες, ζωτικής σημασίας ο λιγνίτης

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στην απόφαση, η έρευνα αγοράς έδειξε ότι οι εκχωρούμενες εγκαταστάσεις διαθέτουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές μονάδες που, κατ’ αρχήν, θα καταστήσουν δυνατό στους υπάρχοντες ή δυνητικούς ανταγωνιστές της ΔΕΗ να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναφέρεται επίσης ότι ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων αναγνώρισαν ότι οι προτεινόμενες μονάδες έχουν χαμηλό μεταβλητό κόστος και ότι, ως εκ τούτου, μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά υπό διαφορετικές συνθήκες στην αγορά και, κατά συνέπεια, θα μπορούν επίσης να παρέχουν δυναμικότητα βασικού φορτίου στις ώρες εκτός αιχμής, πράγμα το οποίο, αποτελεί κρίσιμο θέμα ανταγωνισμού.
Εξάλλου ως έμμεση απάντηση σε όσα λέγονται στην ελληνική αγορά ότι ο λιγνίτης αποτελεί παρελθόν για την εγχώρια παραγωγή ρεύματος, θεωρείται η αναφορά της απόφασης περί του ρόλου του λιγνίτη τα επόμενα χρόνια στην ελληνική χονδρική ρεύματος.
Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι «πράγματι, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή εξακολουθεί να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα.
Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι  αναγνωρίζουν ότι το τρέχον επίπεδο λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής εξακολουθεί να είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό απαραίτητο για την ισορροπία της ελληνικής αγοράς χονδρικής προμήθειας και, ως εκ τούτου, θα εξακολουθήσει να αποτελεί ουσιαστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Σε άλλο σημείο της απόφασης σημειώνεται ότι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 έχουν τα χαμηλότερα μέσα μεταβλητά κόστη λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του στόλου της ΔΕΗ και, ως εκ τούτου, συγκαταλέγονται στις πιο ανταγωνιστικές μονάδες στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτός συζήτησης τα νερά

Αξίζει να αναφερθεί δε ότι με την απόφαση της η Επιτροπή βάζει τέλος στη συζήτηση περί των υδροηλεκτρικών, τα οποία όπως αναφέρει χαρακτηριστικά είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης. 
Ειδικότερα αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του market test από ορισμένους συμμετέχοντες τονίστηκε ότι, για να βελτιωθεί περαιτέρω η ελκυστικότητα των εκχωρούμενων εγκαταστάσεων με τη δημιουργία πιο ισόρροπου χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής, πρέπει στη δέσμη των εκχωρήσεων να περιληφθεί επίσης η υδροηλεκτρική παραγωγή.
Και η Επιτροπή καταλήγει:
«Όσον αφορά την προσθήκη της υδροηλεκτρικής παραγωγής στη δέσμη εκχωρήσεων, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπόθεσης περιορίζεται στον λιγνίτη και ειδικότερα αποβλέπει στη μείωση της ασυμμετρίας μεταξύ της ΔΕΗ και των ανταγωνιστών της, με τερματισμό, τελικά, της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, κάθε ζήτημα όσον αφορά την πρόσβαση στη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής παραγωγής από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπόθεσης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης