Αναλύσεις

Ενδείξεις σύγκλισης ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, αλλά ασαφές εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο 3ο Μνημόνιο

Ενδείξεις σύγκλισης ΔΝΤ - Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, αλλά ασαφές εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο 3ο Μνημόνιο
Ενδείξεις σύγκλισης μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Γερμανίας φαίνεται να προκύπτουν μετά το γύρο επαφών που έχει ξεκινήσει ο P. Thomsen, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ευρώπη, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών O. Scholz.
Με βάση πληροφορίες η Γερμανία επιμένει στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων και γιατί υπάρχει σημαντική επιδείνωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα λόγω Ιταλίας.
Αυτή η σημαντική αρνητική εξέλιξη στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να έχουν φτάσει στο 4,5%-5% για τα ομόλογα 10-25 ετών, καθιστά έως αδύνατη την εκ νέου έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, εξέλιξη που δεν θα επιτρέψει τελικά να δημιουργηθεί το ελληνικό capital buffer, όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί.
Σημειώνεται δε ότι η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα δεν αποδίδεται μόνο στο άλμα που έχουν σημειώσει τα ιταλικά ομόλογα (αν και σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων βελτιώθηκαν στο 2,28% από 2,41% χτες), αλλά και στην πιθανότητα ότι θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εξέλιξη που αυξάνει το risk premium της Ελλάδος, επιβαρύνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.
Παρά τη σύμπλευση δεν είναι σαφές εάν το ΔΝΤ τελικώς συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο λήγει τον Αύγουστο, καθώς είναι πολύ μικρό το διάστημα που απομένει, και ταυτόχρονα είναι ασαφές το αν όλες αυτές οι παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συντάξει και να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στηρίζεται σε 4 πυλώνες:
1)    Την επιστροφή των κερδών έως 7,9 δισ. ευρώ από τα ομόλογα ANFA (τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες συνολικού ύψους 18,5 δισ. ευρώ)
2)    Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων πάνω από 10 χρόνια
3)    Μερική εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ (Η Ελλάδα μέσω του capital buffer που έχει δημιουργήσει θα εξαγοράσει ένα μικρό μέρος περίπου 3 δισ. από τα δάνεια του ΔΝΤ)
4)    Επιλεκτική μείωση επιτοκίων

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Το ΔΝΤ θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας 

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε -ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup (24/5/2018)- την ανάγκη ενεργοποίησης του ελληνικού προγράμματος του ΔΝΤ.
Όπως δήλωσε «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι σημαντική για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα».
Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι κρίσιμη η στιγμή «για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.
Εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου το Ταμείο να παραμείνει».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι τα οριστικά μέτρα για το ελληνικό χρέος θα αποφασιστούν τον Ιούνιο.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης