Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Σε Κοτζιά – Dimitrov η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό - Στις 24/5 η συνάντηση στη Ν.Υόρκη

Σε Κοτζιά – Dimitrov η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό - Στις 24/5 η συνάντηση στη Ν.Υόρκη
Το Σκοπιανό βασικό θέμα στη συνάντηση Κοτζιά - Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) - Νέα τριμερής Κοτζιά - Dimitrov - Nimetz στη Ν. Υόρκη στις 24 - 25/5
Στα χέρια των υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και N. Dimitrov επιστρέφει η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ενώ το σενάριο για το όνομα «Ίλιντεν» μάλλον έχει «καεί» μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια.
Πάντως, ο διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται καθώς την ερχόμενη Πέμπτη 24/5 και Παρασκευή 25/5 ο κ.Κοτζιάς θα έχει έναν ακόμα γύρο επαφών με τον Σκοπιανό ομόλογο του N. Dimitrov και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz στη Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί η διαδικασία από το σημερινό αδιέξοδο.
Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση πιέζουν οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να αρθεί το συντομότερο δυνατό το αδιέξοδο με την ονομασία και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Σκοπιανό θα είναι το κύριο θέμα στη σημερινή συνάντηση που θα έχουν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς με τον Αμερικανό ομόλογο του M. Pompeo στην Ουάσινγκτον.
Στη συνάντηση αυτή ο κ.Κοτζιάς θα επισημάνει τη σταθερή θέρηση της Ελλάδας για λύση του Σκοπιανού με βασική προϋπόθεση την αποδοχή του erga omnes και τις συνταγματικές αλλαγές από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Άλλωστε το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της συνάντησης του κ.Κοτζιά με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 23/5.
Και ενώ ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται αμείωτος, προοπτικές λύσης του ονοματολογικού με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» δεν υπάρχουν πλέον, καθώς η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης