Κουτσούμπας: Οχι στον όνομα 'Ιλιντεν Μακεδονία - Αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό
(upd5) Για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, όσο και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στο προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέχισε σήμερα (19/5) τις τηλεφωνικές ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών, πλην του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε την Παρασκευή (18/).
Ειδικότερα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ, Κουτσούμπα, αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, λαμβάνοντας τέσσερα "όχι" για την ονομασία "Ίλιντεν".
Ο Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.
Γεννηματά: Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού
«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, στον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι είναι απολύτως αρνητική με αυτή την ονομασία. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Θεοδωράκης: Περιμένουμε την τελική συμφωνία
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το όνομα που έπεσε τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.
Λεβέντης: Οχι στον όρο Μακεδονία
Kατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα όπου επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε στον πρωθυπουργό, ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι το χειρότερο από όλα τα άλλα ονόματα και εξέφρασε την άποψη ότι έπεσε στο τραπέζι για να «καεί». Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».
Στη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Λεβέντη ότι πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον τα Σκόπια δεχθούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε.
Κουτσούμπας: Οχι στον όνομα 'Ιλιντεν Μακεδονία - Αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό
Όχι στο όνομα όπου περιλαμβάνεται όρος «Ίλιντεν» ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα - Κουτσούμπα σήμερα το πρωί (19/5).
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γ.γ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Κομουνιστικό Κόμμα απορρίπτει το όνομα στο οποίο περιλαμβάνεται ο όρος «Ίλιντεν» καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα και υπήρχε συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, η συγκεκριμένη ονομασία αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό κάτι το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων».
Συνάντηση Τσίπρα - Παυλόπουλου
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά συνέχισε τον κύκλο τηλεφωνικών ενημερώσεων των πολιτικών αρχηγών για την ΠΓΔΜ, στο διάλογο που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Παυλόπουλο, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή για το θέμα της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «υπερασπιζόμαστε μια γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες», προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία στην ΠΓΔΜ που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας», μια «αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση και συνταγματικές εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού».
«Επιδιώκουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση της γείτονος που θα οδηγήσει στην υγιή εξάλειψη των μεταξύ μας διαφορών για να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα στους δύο λαούς», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη «σε κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει να επιδιώκεται η μέγιστη πολιτική συνεννόηση».
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "βρισκόμαστε σ’ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την εξεύρεση μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες.
Όπως γνωρίζετε, υπερασπιζόμαστε μία γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα, θα έλεγα, της μεγάλης πλειοψηφίας των Πολιτικών Δυνάμεων, όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας των Πολιτικών Δυνάμεων και, κυρίως, όσων έχουν κατά καιρούς διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα.
Μας βαραίνει, προφανώς, η ευθύνη της συλλογικής συζήτησης, της συνεννόησης, γιατί κάθε βήμα είναι κρίσιμο.
Θέλουμε να έχουμε μία λύση η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη.
Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια τις βασικές πτυχές της εθνικής αυτής γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία όμως θα είναι για όλες τις χρήσεις.
Και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό.
Πράγμα το οποίο, βεβαίως, προϋποθέτει και την συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς".
Σημείωσε δε, πως "δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Νομίζω όμως, ότι την διαχειριζόμαστε με ευθύνη.
Γι' αυτόν τον λόγο θέλω να σας ενημερώσω, όπως είμαι ανοιχτός στην ειλικρινή και άμεση ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, καθώς θεωρώ ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για να μπορέσουν οι όποιες λύσεις να αντέξουν στον χρόνο".
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση "πολλώ μάλλον όταν εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας, όσο το δυνατόν περισσότερο, κοινής θέσης σε ένα από τα Εθνικά μας Θέματα, όπως είναι το θέμα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας", πρόσθεσε.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «στα μεγάλα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απαιτείται κοινή θέση».
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος «είναι γνωστό πως μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν θεμιτές και φυσικές διαφορές στα πλαίσια της Δημοκρατίας, όμως στα εθνικά μας θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση προκειμένου οι αποφάσεις να αντέχουν στον χρόνο.
Μέσα από αυτή τη συνεννόηση γινόμαστε δυνατότεροι σαν χώρα σε διαπραγματευτικό επίπεδο».
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε για τη συνάντηση Τσίπρα - Παυλόπουλου και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς:
Τον κύκλο των τηλεφωνικών ενημερώσεων των πολιτικών αρχηγών συνεχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου 19/5 πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και σήμερα θα έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, καθώς επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον ενημέρωσε την Παρασκευή 18/5.
Πάντως, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενημερώνοντας τον κ. Παυλόπουλο, «θέλουμε να έχουμε μία λύση η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη.
Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια τις βασικές πτυχές της εθνικής αυτής γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία όμως θα είναι για όλες τις χρήσεις.
Και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό».
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τσίπρας
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβει στις 9:30 το πρωί ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή 18/5 στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή για το θέμα της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια.
Σημείωσε ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα ενημερώσει σχετικά τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. «Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στο προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέχισε σήμερα (19/5) τις τηλεφωνικές ενημερώσεις των πολιτικών αρχηγών, πλην του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε την Παρασκευή (18/).
Ειδικότερα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ, Κουτσούμπα, αλλά και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, λαμβάνοντας τέσσερα "όχι" για την ονομασία "Ίλιντεν".
Ο Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις.
Γεννηματά: Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού
«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, στον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι είναι απολύτως αρνητική με αυτή την ονομασία. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Θεοδωράκης: Περιμένουμε την τελική συμφωνία
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το όνομα που έπεσε τελευταία στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.
Λεβέντης: Οχι στον όρο Μακεδονία
Kατηγορηματικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα όπου επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε στον πρωθυπουργό, ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι το χειρότερο από όλα τα άλλα ονόματα και εξέφρασε την άποψη ότι έπεσε στο τραπέζι για να «καεί». Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».
Στη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Λεβέντη ότι πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον τα Σκόπια δεχθούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε.
Κουτσούμπας: Οχι στον όνομα 'Ιλιντεν Μακεδονία - Αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό
Όχι στο όνομα όπου περιλαμβάνεται όρος «Ίλιντεν» ήταν η απάντηση του ΚΚΕ στην διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα - Κουτσούμπα σήμερα το πρωί (19/5).
Σύμφωνα με πληροφορίες ο γ.γ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το Κομουνιστικό Κόμμα απορρίπτει το όνομα στο οποίο περιλαμβάνεται ο όρος «Ίλιντεν» καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα ζητήματα και υπήρχε συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια, η συγκεκριμένη ονομασία αποτελεί εθνοτικό και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό κάτι το οποίο αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων».
Συνάντηση Τσίπρα - Παυλόπουλου
«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά συνέχισε τον κύκλο τηλεφωνικών ενημερώσεων των πολιτικών αρχηγών για την ΠΓΔΜ, στο διάλογο που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Παυλόπουλο, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή για το θέμα της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «υπερασπιζόμαστε μια γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες», προσθέτοντας πως «επιδιώκουμε μια σύνθετη ονομασία στην ΠΓΔΜ που θα χρησιμοποιείται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας», μια «αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση και συνταγματικές εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε αλυτρωτισμού».
«Επιδιώκουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση της γείτονος που θα οδηγήσει στην υγιή εξάλειψη των μεταξύ μας διαφορών για να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα στους δύο λαούς», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη «σε κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει να επιδιώκεται η μέγιστη πολιτική συνεννόηση».
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι "βρισκόμαστε σ’ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την εξεύρεση μιας λύσης αμοιβαία αποδεκτής στο ονοματολογικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες.
Όπως γνωρίζετε, υπερασπιζόμαστε μία γραμμή η οποία έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα, θα έλεγα, της μεγάλης πλειοψηφίας των Πολιτικών Δυνάμεων, όχι όλων, αλλά της πλειοψηφίας των Πολιτικών Δυνάμεων και, κυρίως, όσων έχουν κατά καιρούς διαχειρισθεί κρίσιμα εθνικά θέματα.
Μας βαραίνει, προφανώς, η ευθύνη της συλλογικής συζήτησης, της συνεννόησης, γιατί κάθε βήμα είναι κρίσιμο.
Θέλουμε να έχουμε μία λύση η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη.
Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια τις βασικές πτυχές της εθνικής αυτής γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία όμως θα είναι για όλες τις χρήσεις.
Και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό.
Πράγμα το οποίο, βεβαίως, προϋποθέτει και την συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς".
Σημείωσε δε, πως "δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Νομίζω όμως, ότι την διαχειριζόμαστε με ευθύνη.
Γι' αυτόν τον λόγο θέλω να σας ενημερώσω, όπως είμαι ανοιχτός στην ειλικρινή και άμεση ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, καθώς θεωρώ ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για να μπορέσουν οι όποιες λύσεις να αντέξουν στον χρόνο".
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση "πολλώ μάλλον όταν εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας, όσο το δυνατόν περισσότερο, κοινής θέσης σε ένα από τα Εθνικά μας Θέματα, όπως είναι το θέμα του ονόματος της γειτονικής μας χώρας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας", πρόσθεσε.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «στα μεγάλα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απαιτείται κοινή θέση».
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος «είναι γνωστό πως μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν θεμιτές και φυσικές διαφορές στα πλαίσια της Δημοκρατίας, όμως στα εθνικά μας θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση προκειμένου οι αποφάσεις να αντέχουν στον χρόνο.
Μέσα από αυτή τη συνεννόηση γινόμαστε δυνατότεροι σαν χώρα σε διαπραγματευτικό επίπεδο».
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε για τη συνάντηση Τσίπρα - Παυλόπουλου και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς:
Τον κύκλο των τηλεφωνικών ενημερώσεων των πολιτικών αρχηγών συνεχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου 19/5 πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, και σήμερα θα έχει σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, καθώς επικοινώνησε τηλεφωνικά και τον ενημέρωσε την Παρασκευή 18/5.
Πάντως, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο κ. Τσίπρας ενημερώνοντας τον κ. Παυλόπουλο, «θέλουμε να έχουμε μία λύση η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη.
Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια τις βασικές πτυχές της εθνικής αυτής γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία όμως θα είναι για όλες τις χρήσεις.
Και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό».
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Τσίπρας
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβει στις 9:30 το πρωί ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας την Παρασκευή 18/5 στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση ακολουθεί την εθνική γραμμή για το θέμα της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια.
Σημείωσε ότι εντός του Σαββατοκύριακου θα ενημερώσει σχετικά τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. «Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr