Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Υπό συζήτηση ως την τελευταία στιγμή χρέωση προμηθευτή - ΕΤΜΕΑΡ, αυξήσεις ποσοτήτων για τα ΝΟΜΕ και ΔΕΠΑ

Υπό συζήτηση ως την τελευταία στιγμή χρέωση προμηθευτή - ΕΤΜΕΑΡ, αυξήσεις ποσοτήτων για τα ΝΟΜΕ και ΔΕΠΑ
Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το νέο τοπίο στα ενεργειακά
Σήμερα 19/5/2018 μέχρι το απόγευμα αναμένεται να έχουμε την τελική εικόνα για την Tέταρτη Αξιολόγηση στα ενεργειακά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τελευταία στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται η χρέωση προμηθευτή με την εναλλακτική της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί τηρούν στάση σκληρή, ζητώντας την κατάργηση της  χρέωσης προμηθευτή και αντιστάθμισμα αυτής με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει η κυβέρνηση γιατί θα αυξήσει την συνολική επιβάρυνση των τιμολογίων.
Από την μια μια τέτοια εξέλιξη  θα ωφελήσει ΔΕΗ και ηλεκτροπαραγωγούς, από την άλλη μπορεί να επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Οι θεσμοί επίσης εμφανίζονται να επιμένουν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των ποσοτήτων για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ μέχρι το 2019, για να σώσουν προφανώς τύποις την παρτίδα μιας αποτυχημένης προσπάθειας απελευθέρωσης της αγοράς.
Αυτό ενδέχεται να πιέσει για ποσότητες διάθεσης από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Ανοιχτό εμφανίζεται επίσης το θέμα της ΔΕΠΑ, όπου το πιθανότερο σενάριο είναι η διασπαση στα δύο, αν και οι θεσμοί μπορεί  να εκφράσουν ενστάσεις όσον αφορά τις τρέχουες εκκρεμότττες και η τελική συμφωνία να περιέχει τον οδικό δείκτη και τα βήματα για την τελική κατεύθυνση. Μεγάλης σημασίας η προσπάθεια Σταθάκη να διατηρήσει τον έλεγχο του δημοσίου στα δίκτυα.

Αναλυτικά:
Μετά την πρώτη συνάντηση του ΥΠΕΝ με τους Θεσμούς την εβδομάδα που πέρασε η εικόνα ήταν, ότι η ελληνική πλευρά είχε πετύχει την διατήρηση της χρέωσης προμηθευτή μέχρι το 2020 με σταδιακή ωστόσο μείωση της σχετικής επιβάρυνσης συμφώνησε το ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών κατά την συνάντηση.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας εξερχόμενος της συνάντησης, η χρέωση στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, συμφωνία υπήρξε και στο θέμα δημοπρασιών ΝΟΜΕ οι οποίες θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2019. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα θα αποκλιμακωθούν σταδιακά οι δημοπρατούμενες ποσότητες ενώ ο ακριβής τρόπος μείωσης θα νομοθετηθεί τον Ιούνιο στη Βουλή.
Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο υπουργός δεν θέλησε να αποκαλύψει το σχέδιο που έχει υποβάλει το ΥΠΕΝ, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι θα επέλθει συμφωνία.
«Καταθέσαμε την πρότασή μας, εκτιμούμε πως θα υπάρξει κατάληξη μέχρι το Σάββατο», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η ΔΕΗ, η υψηλή τάση και η εξαίρεση από την απελευθέρωση της αγοράς

Την εξαίρεση της υψηλής τάσης στο σύνολό της, αλλά και των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της μέσης τάσης από τα μερίδια αγοράς στη λιανική που θα πρέπει να χάσει η ΔΕΗ, με βάση της δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρας έναντι των πιστωτών, διαπραγματεύεται ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς.
Το αίτημα που αντιμετωπίσθηκε κατ’ αρχήν θετικά στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που προηγήθηκαν αναμένεται να κριθεί οριστικά στην συνάντηση που θα έχει αύριο Σάββατο ο κ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Η ελληνική πλευρά στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία εταιρία αυτής της κατηγορίας που να έχει αναζητήσει εναλλακτικό προμηθευτή και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διότι κανένας άλλος πάροχος δεν είναι σε θέση να προσφέρει τιμολόγια χαμηλότερου κόστους από αυτά της ΔΕΗ.
Η πλευρά των θεσμών αν και είναι δύσκολο να αντιπαρέλθει το επιχείρημα αυτό, δεν σημαίνει ότι θα το κάνει εύκολο αποδεκτό μιας και το αίτημα εξαίρεσης της υψηλής τάσης αποτελεί μέρος της συνολικότερης συζήτησης για την αναμόρφωση των ΝΟΜΕ στην οποία η κυβέρνηση έχει κυρίως να αντιμετωπίσει την απαίτηση των θεσμών για αύξηση της συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στις δημοπρατούμενες ποσότητες.

Ευνοϊκή εξέλιξη για τη ΔΕΗ

Αυτό σημαίνει ότι η τύχη της πρότασης θα κριθεί και από τις προτεραιότητες που θα βάλει ο υπουργός Γ. Σταθάκης ως προς τις «μάχες» που καλείται να δώσει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αφού θα χρειαστεί να «δώσει» κάτι για να «πάρει» κάτι άλλο.
Πιθανή υιοθέτηση πάντως του αιτήματος θα σηματοδοτήσει για τη ΔΕΗ μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς αυτομάτως ο τελικός στόχος για μείωση του μεριδίου της κάτω από 50% το 2019 θα περιοριστεί κατά 15% περίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης.
Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ μέχρι το 2020 θα πρέπει να υποχωρήσει στο 35%, στόχος που καθίσταται θεωρητικά πιο εφικτός δεδομένου ότι ήδη σήμερα ένα 18% έχει περάσει στον ανταγωνισμό.
Όμως και το στοιχείο αυτό αποδεικνέυει ότι καταρρέει ο ισχυρισμός ότι η ΔΕΗ θα χάσει το 50% του μεριδίου μέχρι

Το σενάριο για την ΔΕΠΑ

Επιδίωξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τις νέες συνθήκες είναι να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου τα δίκτυα διανομής του φυσικού αερίου
Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και με στόχο ολοκλήρωσης έως το προσεχές Σάββατο, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση του ΥΠΕΝ σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως ανέφερε χθες (16/5) ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τους δανειστές.
Αν και ο ίδιος δεν θέλησε να διευκρινίσει τι ακριβώς προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση, με βάση την αντίδρασή του σε σχετικά ερωτήματα διαφάνηκε πως η λύση που συζητείται δεν προβλέπει τη σύσταση εταιρείας holding.
Η δημιουργία μιας εταιρείας holding, η οποία θα ήλεγχε τρεις θυγατρικές (για τα δίκτυα, την εμπορία και τα μεγάλα έργα, αντίστοιχα), αποτελούσε έως και πριν από τη χθεσινή συνάντηση το επικρατέστερο σημείο αφετηρίας των συνομιλιών των δύο πλευρών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Από εχθές, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν από διαφορετική βάση.
Έτσι, έρχονται στην επιφάνεια τα εναλλακτικά σενάρια για τη «φόρμουλα» ιδιωτικοποίησης, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Κοινός παρονομαστής σχεδόν όλων αυτών των σεναρίων είναι η διχοτόμηση της ΔΕΠΑ - σε αντίθετη με την τριχοτόμηση, στο πλαίσιο της εταιρείας συμμετοχών - με την ανεξαρτητοποίηση του κλάδου της εμπορίας από αυτόν της ανάπτυξης και διαχείρισης των δικτύων.
Από και πέρα, τα σενάρια διαφοροποιούνται ως προς το ποσοστό κάθε εταιρείας που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Στόχος ο δημόσιος έλεγχος των δικτύων

Ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως η επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα δίκτυα, γεγονός που εξάλλου άνοιξε τη συζήτηση για την εξεύρεση μίας διαφορετικής «φόρμουλας» σε σχέση με την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Επομένως, αυτό το στοιχείο δίνει βαρύτητα στην εναλλακτική λύση που έχει κυκλοφορήσει, σύμφωνα με την οποία θα δρομολογηθεί η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία εμπορίας και μειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία στην οποία θα «περάσουν» τα δίκτυα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, χθες «κλείδωσε» και επίσημα πως στην εταιρεία εμπορίας δεν θα περιλαμβάνεται η συμμετοχή στη ZeniΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας), καθώς όπως έγραφε το WorldEnergyNews πριν από ένα 24ωρο, υπογράφηκε η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών για την πώληση και μεταβίβαση του 51% της ΔΕΠΑ στην ιταλική ΕΝΙ.
Έτσι, μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η ZeniΘ «περνά» εξ ολοκλήρου στην ΕΝΙ.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Shell, για την εξαγορά από την πρώτη του 49% που κατέχει η Shell τόσο στην ΕΠΑ Αττικής όσο και στην ΕΔΑ Αττικής.
Θεωρείται λοιπόν θέμα 24ωρων η οριστικοποίηση και αυτής της συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης