Αναλύσεις

Wood Mackenzie: Η Rosneft μπορεί να γίνει παγκόσμιος «παίκτης» το 2017

Wood Mackenzie: Η Rosneft μπορεί να γίνει παγκόσμιος «παίκτης» το 2017
Η συμβουλευτική εταιρεία επισημαίνει, ότι η αγορά μεριδίου στο κοίτασμα Zohr δείχνει «την διεθνή στρατηγική που αρχίζει να διαμορφώνει» η ρωσική εταιρεία.
Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί διεθνώς μέσα στο 2017, εφόσον το πολιτικό περιβάλλον γίνεται πιο ευνοϊκό για τις ρωσικές επιχειρήσεις μετά την εκλογή του Donald Trump στην Προεδρία των ΗΠΑ και την επιλογή του CEO της Exxon Mobil, Rex Tillerson, ως υπουργού Εξωτερικών, αναφέρει σε έκθεσή της η Wood Mackenzie.
Σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβουλών, η δυναμική της Rosneft στο διεθνές περιβάλλον αρχίζει να παίρνει υπόσταση μετά την πώληση του 19,5% των μετοχών της στην Glencore και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, αλλά και την εξαγορά μεριδίου από την Ιταλική Eni στο τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr.
Σύμφωνα με την αναλύτρια της Wood Mackenzie, Valentina Kretzschmar, η ιδιωτικοποίηση μέρους των μετοχών του ρωσικού κολοσσού σηματοδότηση «μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουν πλέον την Ρωσία οι επενδυτές».
Παράλληλα, επισημαίνει, η αγορά μεριδίου στο κοίτασμα Zohr δείχνει «την διεθνή στρατηγική που αρχίζει να διαμορφώνει» η ρωσική εταιρεία.
Η Wood Mackenzie επισημαίνει, ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να άρει μερικώς τις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία το 2014, κάτι που έχει εμποδίσει πολυεθνικούς κολοσσούς όπως την Exxon Mobil και την Shell να επεκταθούν στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.
Μια τέτοια εξέλιξη όπως σημειώνεται, θα ευνοήσει τις φιλοδοξίες της Rosneft, να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό διεθνή παράγοντα.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη, ότι η Rosneft που διοικείται από τον στενό συνεργάτης του Vladimir Putin, Igor Sechin, ξεπέρασε την Exxon Mobil ως η μεγαλύτερη εισηγμένη σε χρηματιστήριο παραγωγός στον κόσμο το 2012, όταν απέκτησε την θυγατρική της ΒΡ στη Ρωσία, TNK-BP.
Ωστόσο, η επιχειρησιακή γεωγραφική της εστίαση στη Ρωσία και το αποτέλεσμα των κυρώσεων έχουν ως αποτέλεσμα η αγοραία αξία της να είναι μόλις 69 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τα περίπου 378 δισ. δολάρια που αξίζει η Exxon Mobil.
Ακόμη και η κινεζική PetroChina Co., η οποία είναι επίσης κρατική εταιρεία, αλλά έχει μεγαλύτερη διεθνή παρουσία, έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 193 δισ. δολάρια.
Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Rosneft εκτός από τις προαναφερόμενες διεθνείς κινήσεις της, εξαγόρασε το 49% της Ινδικής Essar Oil Ltd., αποκτώντας πρόσβαση στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική αγορά πετρελαίου στον κόσμο.
Παράλληλα, επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο στην ρωσική αγορά, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο της Bashneft από τη ρωσική κυβέρνηση για 5,3 δισ. δολάρια.
Ακόμη, επισημαίνεται ότι στο μετοχολόγιο της Rosneft συμμετέχει με 20% η ΒΡ, ενώ η ρωσική εταιρεία συνήψε συμφωνίες με την Exxon Mobil για κοινές επενδύσεις σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης