Ακραίες παραδοχές περιέχει η μελέτη της McKisney για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, οι οποίες είναι χρησιμες από την πλευρά, ότι θέτουν ένα αυστηρό πλαίσιο για την εξυγίανση της εταιρίας.
Κατά πρώτον εκτιμά ότι από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και από την κατάργηση των Δημοπρασιών - ΝΟΜΕ το EBITDA θα ωφεληθεί μόνον κατά 100 εκατ ευρώ.
Αυτό είναι ακραίο γιατί μόνον από τα ΝΟΜΕ η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε 96 εκατ ευρώ το 2017.
Παράλληλα ο Όμιλος Μυτιληναίου προσέφερε 110 εκατ ευρώ για τον εκσυγρχονισμό της λιγνιτικής μονάδα του Αμυνταίου ενώ δύο ακόμα όμιλοι που μπήκαν στο παιχνίδι της διεκδίκησης και συγκεκριμένα η ΓΕΚ Τέρνα και ο Όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική Senshua επιζητούσαν ευκαρία για να υποβάλλουν προσφορά.
Άρα το EBITDA δεν μπορεί να βελτιωθεί μόνον κατά 100 εκατ ευρώ από την στιγμή που οι πωλήσεις των δύο βέλτιστων συγκροτημάτων λιγνιτικών μονάδων(πλην του Αγίου Δημητρίου) θα πρέπει να αποφέρουν τουλάχιστον 250 εκατ ευρώ στην χειρότερη των περιπτώσεων για Μελίτη και άδεια της Μελίτης 2 αλλά και Μεγαλόπολη 3 και 4 μαζί.
Παράλληλα η Mckisney είναι κατηγορηματική για EBITDA της ΔΕΗ στα 440 εκατ ευρώ διαγράφοντας το στοιχείο που παρουσίασε στα αποτελέσματά της 804,7 εκατ ευρώ για το 2017.
Και αυτό γιατί δεν αναγνωρίζει την μείωση προβλέψεων της τάξης των 360 εκατ ευρώ που η ΔΕΗ πραγματοποίησε στον ισολογισμό του 2017.
Τρίτον η μελέτη της εταιρίας μιλά για ανάγκη εθελουσίας εξόδου 2000 εργαζομένων.Σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ στις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες θα μετακινηθούν ήδη 1150 άτομα τα οποία εξοικονομούν σε ετήσια βάση ποσά της τάξης των 56-57 εκατ ευρώ από το ετήσιο κόστος, σύμφωνα με όσα έχουμε αναφέρει στο WEN.
Τέταρτον η αύξηση των τιμολογίων αποτελεί την ώρα της αλήθειας και για την σημερινή αλλά και για την επόμενη κυβέρνηση, αφού θα βοηθήσει μεν την ΔΕΗ αλλά θα σημάνει πολιτικό κόστος για το οποίο όλοι πρέπει από τώρα να μιλήσουν ξεκάθαρα.
Αυτή θα ξεκινήσει με την κατάργηση των εκπτώσεων του 15% και την επιβολή αυξήσεων σύμφωνα με o,τι ζητά η Mckisney.
Ειδικά σε σχέση με την υψηλή τάση η ΔΕΗ θα πρέπει να αναζητήσει από τώρα τις ενδεικνυόμενες ισορροπίες με την βιομηχανία σε όλα τα επίπεδα και να μην κάνει πίσω σε άμεσες ευκαιρίες όπως αυτή της αναβάθμισης του Αμυνταίου.
Παράλληλα στην μελέτη δεν γίνεται καμία αναφορά για την αναμενόμενη βελτίωση που πρέπει να έχει η ΔΕΗ το 2018 από την μείωση κατά 35% της χρέωσης προμηθευτή αλλά και την ελαχιστοποίηση του ελλειμματικού λογαρισμού ΕΛΑΠΕ.
Σε σχέση με την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές, που προτάσει η Mckisney με στόχο την παραγωγική δυναμικότητα 2,5 GW μέχρι το 2030, αυτή ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται καθώς και η είσοδος στο Φυσικό Αέριο.
Η αναχρηματοδότηση των δανείων
Η αναχρηματοδότηση του δανείου ύψους 1,3 δισ ευρώ για το 2019 είναι το βασικό χρηματοδοτικό ζήτημα για την εταιρία και πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταληξή της. Η διαπραγμάτευση όμως είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το WEN οι τράπεζες ζητούν το 70% των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών για την μείωση του χρέους, όμως είναι τελικά διατεθειμένες να πέσουν και χαμηλότερα.
Μάλιστα όπως έχει αναφέρει η δίοικησή της αναμένεται να εκδώσει ομόλογο ύψους 350 εκατ ευρώ.
Όσαν αφορα τις ανεξόφλητες οφειλές οι τράπεζες ζητούν 100 εκατ προκαταβολικά σε σχέση με τα 150 εκατ που υπολογίζει η δίοκηση ότι θα εισπράξει για το 2018.
Επίσης οι τράπεζες ζητούν ενέχυρα συμβάσεων μεγάλων πελατών ύψους 300 εκατ ευρώ.
Τα ομόλογα λήξης του 2019 της ΔΕΗ διαπραγαματεύονται στα 97-98, ενώ το χρέος στο α τριμηνο του 2018 έχει μειωθεί στα 3,8 δισ ευρώ.
Το κλειδί της επιβίωσης
Όπως αναφέρει η ανάλυση της Mckisney η ΔΕΗ πρέπει να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη και την σχέση με το συνολικό χρέος.
Οι ομοειδείς εταιρίες στην Ευρώπη RWE, EON και EDF έχουν σχέση 3,5 φορές χρέους προς EBITDA( κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων)
Άρα και η ΔΕΗ με ένα χρέος της τάξης των 3,8 δισ ευρώ μετά την μείωση κατά 150 εκατ ευρώ στο α τρίμηνο του 2018 θα πρέπει να έχει ΕΒΙTDA 1 δισ ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του 2017 δεν απέχει πολύ καθώς το Ebitda της ήταν στα 807 εκατ ευρώ, όμως η έκθεση της Εταιρίας Συμβούλων αμφισβητεί την αξιοπιστία του με δεδομένη την μείωση των προβλέψεων κατά 360 εκατ ευρώ από ανεπίδεκτους ανείσπρακτους λογαριασμούς.
Αποτέλεσμα να κατεβάζει το Ebitda στα 440 εκατ και να ανεβάζει την σχέση με το χρέος στο 9, που είναι μη βιώσιμη.
Με βάση το σενάριο αυτό η έκθεση προβλέπει ότι αν το EBITDA δεν βελτιωθεί κατά 500 εκατ ευρώ για να ανέβει στο 1 δισ τότε τα χρέη θα ανέβουν στα 5,450 δισ το 2022.
Αρα η Mckisney δεν λαμβάνει υπόψη της την αναμενόμενη μείωση δαπανών από μείωση ΕΛΑΠΕ και ΝΟΜΕ, που θα πρέπει να υλοποιηθεί και άλλες πιθανές κινήσεις ενώ θεωρεί μηδενική την ωφέλια από πώληση λιγνιτικών.
Η έκθεση της Mckisney επίσης κατηγορηματικά θεωρεί ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα καθώς σε όλη της Ευρώπη οι εταιρίες μειώνουν το λιγνιτικό και ανθρακικό χαριφυλακιό τους.
Επί της ουσίας όμως η ΔΕΗ στρατηγικά πράττει σωστά μειώνοντας και αυτή το αντίστοιχο χαροφυλάκιο καθώς οι επιβαρύνσεις από το CO2 ανήλθαν σε 181 εκατ ευρώ το 2017.
Το μεγάλο ζήτημα είναι αν η Κομισιόν θα δεχθεί προσφορές Κινέζικων εταιριών για τις λιγνιτικές ή αν θα υπάρξουν άλλες λύσεις.
Συμπερασματικά η ΔΕΗ θα πρέπει να βελτιώσει την λειτουργική κερδοφορία της, αυτό όμως απαιτεί ταχύτερη υλοποίηση των κινήσεων και μεγαλύτερη ειλικρίνεια από όλους τους πολιτικούς φορείς για αποφάσεις δύσκολες, που έχουν να κάνουν με την πορεία της αύξησης των τιμολογίων.
www.worldenergynews.gr