Ενέργεια

Νέες παραχωρήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σχεδιάζει η ΕΔΕΥ – Κρήτη και Βόρειος Ελλάδα στο επίκεντρο

Νέες παραχωρήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων σχεδιάζει η ΕΔΕΥ – Κρήτη και Βόρειος Ελλάδα στο επίκεντρο
Έως τα τέλη του 2018 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης και του Ιονίου στις κοινοπραξίες Total – ExxonMobil - ΕΛΠΕ και Repsol - ΕΛΠΕ
Σε νέο γύρο παραχωρήσεων θαλάσσιων, αλλά και χερσαίων «οικοπέδων» για έρευνα υδρογονανθράκων προσανατολίζεται η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων), έχοντας θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της, τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα τα Γρεβενά, την Επανομή και το Κιλκίς.   
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης εμφανίζει όμοια χαρακτηριστικά με τα πεδία της Κύπρου και του Ισραήλ, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές προσδοκίες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό η ΕΔΕΥ προετοιμάζει νέο γύρο παραχωρήσεων μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ερευνών από τους επενδυτές που θα αναλάβουν τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο του διαγωνισμού που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη.
Παράλληλα, η ΕΔΕΥ στοχεύει σε συνεργασία με την εταιρεία PGS να επιδιώξει τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών στα νότια της Κρήτης, ο οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εταιρείες που θα επιδείξουν εμπορικό ενδιαφέρον για την περιοχή.
Έτσι, ο επόμενος γύρος παραχωρήσεων προβλέπεται εντός της επόμενης τριετίας, ενώ παράλληλα η ΕΔΕΥ εξετάζει τις δυνατότητας προκήρυξης περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα όπου είναι διαπιστωμένη η ύπαρξη υδρογονανθράκων.  
Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο παρουσίασε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με αυτά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ εκτίμησε ότι τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, εφόσον ανακαλυφθούν, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρις. κυβικών ποδιών.
Προειδοποίησε πάντως ότι για να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα πεδία αυτά, θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κοιτάσματα της τάξης των 500 εκατ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου, ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρίες να επενδύσουν και να διαθέσουν πόρους.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τα «οικόπεδα» Κρήτης – Ιονίου

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥ, η διαπραγμάτευση με τις κοινοπραξίες Total – ExxonMobil - ΕΛΠΕ και Repsol - ΕΛΠΕ για τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης και του Ιονίου αντίστοιχα, προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου.
Θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος, διαπραγματεύσεις, υπογραφή των συμβάσεων, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατάθεση στη Βουλή για κύρωση.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.
Μετά από αυτά και σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛΠΕ, το οποίο υποχρεωτικά από την σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στο ίδιο σύνεδρο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ επεσήμανε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου, θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019.
Στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών.
Μάλιστα ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σημειώνει ότι το ισχύον νομικό και οικονομικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση ως προς την ελκυστικότητα, μεταξύ 130 χωρών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης