Ενέργεια

Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής, οι οποίες άγγιξαν τα 31 ευρώ/MWh, καταγράφηκαν στη Δανία και τη Σουηδία
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά της Ελλάδας, η οποία μάλιστα φθάνει να είναι η δεύτερη ακριβότερη αγορά της ΕΕ μετά την Ιταλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η μέση τιμή χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 61 ευρώ/ MWh, μόλις ένα ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη τιμή της ιταλικής αγοράς που ήταν 62 ευρώ/MWh.
Οι χαμηλότερες τιμές χονδρικής καταγράφηκαν στη Δανία και τη Σουηδία και ήταν 31 ευρώ/ MWh και στις δυο χώρες, ενώ η πιο χαμηλή τιμή καταγράφηκε στη Νορβηγία 30 ευρώ/ MWh, η οποία όμως δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Στην Ελλάδα το Νοέμβριο η μέση τιμή των βασικών φορτίων ανήλθε στα 70 ευρώ/MWh και των φορτίων αιχμής στα 79 ευρώ/MWh, ενώ τον Δεκέμβριο το βασικό φορτίο υποχώρησε σε μέσα επίπεδα στα 56 ευρώ/MWh και το φορτίο αιχμής στα 60 ευρώ/MWh.
Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο μέσος όρος των βασικών φορτίων ήταν 53 ευρώ/MWh και ο μέσος όρος των φορτίων αιχμής ήταν 54 ευρώ/MWh. Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι  τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού  στην Ελλάδα κινήθηκαν μεταξύ 53 ευρώ/MWh και 73 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή, 100 ευρώ/MWh, να καταγράφεται στις 29 Νοεμβρίου.  

Χαμηλότερες τιμές στις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές

Πολύ χαμηλότερα διαμορφώθηκαν οι τιμές χονδρικής στη γειτονική Βουλγαρία όπου η μέση μηνιαία τιμή βασικού φορτίου το τελευταίο τρίμηνο του 2017 κινήθηκε μεταξύ 38 - 42 ευρώ/MWh.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ αντιμετωπίζει τη ΝΑ Ευρώπη ως ενιαίο σύνολο.
Χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα διαμορφώθηκαν επίσης οι τιμές στη Σερβία και τη Ρουμανία, παρότι και στις δυο αυτές χώρες οι τιμές παρουσίασαν ανοδικές τάσεις λόγω της χαμηλής υδροηλεκτρικής διαθεσιμότητας.
Αντίθετα στη Βουλγαρία, όπου και τα υδατικά αποθέματα ήταν υψηλότερα του συνηθισμένου καταγράφηκαν οι φθηνότερες τιμές, καθώς επί αρκετές ημέρες  κινήθηκαν γύρω από τα 40 ευρώ/MWh και  κατά τα τέλη του 2017 υποχώρησαν  κάτω από 30 ευρώ/MWh.
Στην ελληνική ηλεκτροπαραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το μερίδιο της υδροηλεκτρικής ενέργειας έπεσε στο 4% από 7% κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και παράλληλα αυξήθηκε το μερίδιο της αιολικής παραγωγής σε 12% από 9%.
Τα ποσοστά συμμετοχής του φυσικού αερίου και του λιγνίτη έμειναν περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου 6,6%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης