Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Citigroup: Το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας δεν στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων

Citigroup: Το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας δεν στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων
Ο βαθμός παρακολούθησης της ελληνικής πολιτικής μετά τη διάσωση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε κάθε περίπτωση
To Eurogroup εξετάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η Ελλάδα μετά τη διάσωση, αλλά καθυστερεί ξανά τις συνομιλίες για ανακούφιση του χρέους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξήγαγε η Citigroup από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 27 Απριλίου του 2018, όπου δεν συζητήθηκε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενάντια στις προσδοκίες, καθώς δεν υπήρξε αρκετή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Επίσης, η Citigroup σχολιάζει και τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας που παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, και η οποία φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην ανασύσταση της οικονομίας παρά στην αύξηση της ελκυστικότητάς της για τις ξένες επενδύσεις, κάτι που μπορεί να αντιστρέψει ορισμένα από τα οφέλη των 8ετών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Coeuré της ΕΚΤ ζήτησε να ληφθούν αυτόματα μέτρα "ελάφρυνσης του χρέους", "ισχυρά και αξιόπιστα" για την ελάφρυνση του χρέους.
Η Γερμανία όμως και άλλες χώρες - πιστωτές πιέζουν να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους με πρόσθετους όρους, τους οποίους η Ελλάδα αρνείται.
Στο μετά τη διάσωση πλαίσιο, το Eurogroup συμφώνησε στην ελληνική θέση να εξέλθει του προγράμματος χωρίς πρόσθετη «προληπτική πιστωτική γραμμή», αλλά επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μια «ενισχυμένη εποπτεία».
Το μέγεθος της τελικής εκταμίευσης της δόσης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος θα συμφωνηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προσωρινό ταμείο για να διευκολυνθεί η μετάβαση στην πλήρη χρηματοδότηση της αγοράς.
Οι συμφωνίες για την ελάφρυνση του χρέους και τη χρηματοδότηση μετά τη διάσωση υπόκεινται στην πλήρη εφαρμογή της τελευταίας αξιολογησης του προγράμματος, με τους απεσταλμένους των πιστωτών να επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.
Η εξωδικαστική διευθέτηση των χρεών, η επιτάχυνση των κατασχέσεων και η περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν τα κύρια πολιτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τέταρτη αξιολόγηση.
Το Eurogroup σκοπεύει να ολοκληρώσει αυτές τις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 21 Ιουνίου.
Τέλος, η Ελλάδα παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης μετά τη διάσωση, η οποία σύμφωνα με διαρροές, το σχέδιο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των "συλλογικών διαπραγματεύσεων" στην αγορά εργασίας, "τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού" και τη δημιουργία μιας «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τη Citigroup, η Ελλάδα θα βγει από το 8ετές πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, πιθανότατα χωρίς προληπτική πίστωση, όπως ήθελε η ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο βαθμός παρακολούθησης μετά τη διάσωση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε κάθε περίπτωση.
Μάλιστα, οι αναλυτές της αμφιβάλλουν ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αν υπάρχουν, θα είναι εμπροσθοβαρή και αυτόματα, αν και η ίδια η πολιτική δέσμευση να προσφερθούν κάποιες παραχωρήσεις στην Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι ένα θετικό μήνυμα.
Το μέγεθος της τελευταίας εκταμίευσης (περίπου 15 δισ. ευρώ εξακολουθεί να διατίθεται για κρατική χρηματοδότηση, εξαιρουμένων των τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων, εντός του αρχικού κονδυλίου ύψους 86 δισ. Ευρώ) θα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τις αγορές, δεδομένου ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να παράσχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τα πρώτα 1 - 2 χρόνια μετά τη λήξη της επίσημης χρηματοδότησης.
Τέλος, εάν επιβεβαιωθεί, η στρατηγική ανάπτυξης της χώρας μετά τη διάσωση φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην ανασύσταση της οικονομίας παρά στην αύξηση της ελκυστικότητάς της για τις ξένες επενδύσεις, κάτι που μπορεί να αντιστρέψει ορισμένα από τα οφέλη των 8ετών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καταλήγει η Citigroup.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης