Ενέργεια

NΔ: Θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές μονάδες - Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο βάσης

NΔ: Θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές μονάδες - Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο βάσης
Στρατηγικός επενδυτής στην ΔΕΗ η βασική επιλογή
Την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ, την προσαρμογή στα νέα ενεργειακά δεδομένα μετά το λιγνίτη και την ενίσχυση των περιοχών που απόλιγνιτοποιούνται προβλέπει η ΝΔ στο σχέδιο της για το μέλλον της επιχείρησης.

Όπως επισήμανε την Κυριακή από την Κοζάνη η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, που ανήκε στο πολυμελές κλιμάκιο του κόμματος που περιόδευσε σε ατμοηλεκτρικούς σταθμούς και ορυχεία του λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας, «ο στρατηγικός επενδυτής θα επενδύσει χρήματα και θα εξυγιάνει την επιχείρηση ώστε να την καταστήσει ελκυστική στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».

Ανέφερε επίσης ότι «σχεδιάζουμε την περίοδο μετά τον λιγνίτη» και σημείωσε ότι με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και από εθνικούς πόρους «θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε περιοχές που αποσύρονται λιγνιτικές μονάδες», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τις περιοχές μας ζωντανές».

Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα των 41 περιφερειών της Ευρώπης που πλήττονται από την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας και τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την οικονομική ενίσχυση αυτών των περιοχών όπου περιλαμβάνεται και η δυτική Μακεδονία. Εξήγησε ότι για το 2014-2020 ο προϋπολογισμός άγγιξε τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ για μετά το 2020 τα χρήματα αναμένεται να γίνουν πολύ περισσότερα.
«Το ταμείο θα χρηματοδοτεί την εκπαίδευση των εργαζομένων που εξαρτώνται ήδη από τον λιγνίτη και που θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να αλλάξουν επαγγελματική δραστηριότητα».

«Η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι ένα στοιχείο που απαντά στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις», διευκρίνισε η κ. Σπυράκη, διευκρινίζοντας ότι στον σχεδιασμό της ΝΔ «ο λιγνίτης θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο βάσης στο ενεργειακό μίγμα της χώρας». Με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή δήλωσε ότι «η διαμόρφωση του τελικού ποσοστού συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα είναι απολύτως εθνική αρμοδιότητα», αλλά όπως εξήγησε, αυτά είναι στοιχεία που «θα τα πούμε την ώρα που αναλάβουμε». «Έχουμε το θάρρος να ακούμε τους πολίτες όταν τους λέμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα με την ΔΕΗ και δεν θα τους εξαπατήσουμε» κατέληξε η ευρωβουλευτής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης