Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Μικρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ – Τέλη Ιουνίου η γ.σ. για απόσχιση, αρχές Ιουλίου ο διαγωνισμός

Μικρές καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ – Τέλη Ιουνίου η γ.σ. για απόσχιση, αρχές Ιουλίου ο διαγωνισμός
Την προσεχή Δευτέρα (30/4) η επιλογή του «θεματοφύλακα» που θα παρακολουθεί για λογαριασμό της Κομισιόν την πορεία του διαγωνισμού
Τις ασφυκτικές προθεσμίες για την έναρξη των διαγωνισμών πώληση των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης τρέχει να προλάβει η ΔΕΗ, ανεβάζοντας ταχύτητες από την επομένη της ψήφισης του σχετικού νόμου.
Η διοίκηση της εταιρίας έχει δρομολογήσει ήδη τις διαδικασίες για την προβλεπόμενη από το νόμο απόσχιση των λιγνιτικών κλάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης και προσανατολίζεται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση περί τα τέλη Ιουνίου.
Η έναρξη των διαγωνισμών θα ακολουθήσει αμέσως μετά και όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης είναι πολύ πιθανό το χρονοδιάγραμμα να μετατεθεί για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα από το συμφωνηθέν με τους θεσμούς.
Στο μεταξύ οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δουλεύουν πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να κλείσουν το εργασιακό θέμα που αφορά κυρίως τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης που απασχολούν συνολικά 1.100 εργαζόμενους.  
Οι  κατευθύνσεις που έχει δώσει ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης είναι στις νέες εταιρίες να μεταφερθεί το νεότερο ηλικιακά προσωπικό.
Επίσης, αυτοί που βρίσκονται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, ενώ ένας κατά το δυνατόν μικρός αριθμός εργαζομένων θα μεταφερθεί σε άλλες μονάδες ή θυγατρικές της εταιρίας.
Ένα από τα δύσκολα κομμάτια αυτής της εξίσωσης είναι τι θα γίνει με τους συμβασιούχους που απασχολούνται στις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, οι οποίοι αριθμούν περί τα 200 άτομα.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ πάντως είναι όσοι διατηρούν σύμβαση μέχρι τη στιγμή της απόσχισης να μεταφερθούν στις νέες εταιρίες.
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 αναμένεται και η επιλογή του «θεματοφύλακα» που με βάση το νομοσχέδιο πρέπει να προσλάβει η ΔΕΗ για να παρακολουθεί για λογαριασμό της Κομισιόν την πορεία του διαγωνισμού.
Η ΔΕΗ έχει απευθύνει πρόσκληση σε 17 οίκους έναντι ανώτατης αμοιβής 25.000 ευρώ το μήνα στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι.

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του 2017

Τα κρίσιμα σημεία αφορούν:
-Την μείωση του καθαρού χρέους, το οποίο μετά την απομείωση ύψους 476,7 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου 2017 είναι στα 3,846 δισ.
-Την παράλληλη βελτίωση της ρευστότητας, που ενισχύεται από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας για δάνεια ύψους 1,3 δισ ευρώ.
Τα αποτελέσματα που θα δημοσιευθούν άυριο 27/4/ 2018 θα καταδείξουν ποιά είναι τα ποιοτικά δεδομένα σε λειτουργικό επίπεδο για την ΔΕΗ.
Όσον αφορά το EBITDA στο 9μηνο ήταν μειωμένο κατά 38,8% στα 475 εκατ λόγω του ΕΛΑΠΕ δηλαδή του Λογαριασμού για χρέωση προμηθευτή για τις ΑΠΕ, των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και αύξησης της μοναδιαίας χρέωσης του ΕΦΚ για το diesel.
Όλα αυτά μόνο για το γ τρίμηνο του 2017 επιβάρυναν με 120 εκατ ευρώ.
Η χρεώση προμηθευτή μειώνεται όμως τώρα κατά 35% που σημαίνει ωφέλεια για την ΔΕΗ.
-Στα στοιχεία του συνόλου του 2017 θα δούμε επίσης πώς θα απεικονιστεί η καταβολή από το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα των 476 εκατ ευρώ για την κάλυψη των ΥΚΩ για το σύνολο του 2017.
Στο γ τρίμηνο τα αποτελέσματα εμφάνισαν σε λειτουργικό περιθώριο αύξηση στο 14,8% έναντι 11% στο β τρίμηνο του 2016, καθώς οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις έχουν ξεκινήσει να αποκλιμακώνονται.
Παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κέρδη από την πώληση του ΑΔΜΗΕ της τάξης 172 εκατ τα αποτελέσματα δεν έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα σημαντική βελτίωση.
Παράλληλα η αγορά αναμένεται να δει πώς θα απεικονιστεί στα τελικά μεγέθη της ΔΕΗ του 2017 η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Οι δημοπρασίες  ΝΟΜΕ δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα στον βαθμό που εκφράζονταν οι αρχικές ανησυχίες, καθώς οι υψηλές τιμές που διαμορφώνονται, ανω των 40 ευρώ/MWh ευνοούν την ΔΕΗ, η οποία μειώνει τις αναμενόμενες απώλειες.
 Όσον αφορά το μέλλον η ΔΕΗ διαθέτοντας επίσης τις μονάδες θα απαλλαγεί από ένα μισθολογικό κόστος, όμως ο διαγωνισμός θα δείξει πόσους εργαζομένους είναι διατεθειμένοι να πάρουν οι αγοραστές και πόσο θα επιβαρυνθεί η ίδια η ΔΕΗ από την εθελούσια.
Σε επίπεδο μεσοπρόθεσμο το ερώτημα είναι πόσο θα κοστίσει στην ΔΕΗ η απώλεια των λιγνιτικών μονάδων και τι θα αποφέρει σε έσοδα και εισροές.
Eπίσης πόσο αποτελεσματικά και γρήγορα θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για ανάπτυξη σε ανανεώσιμες και περιφερειακές δραστηριότητες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης