Αναλύσεις

Wood Mackenzie: Το 2017 χρονιά σταθεροποίησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Wood Mackenzie: Το 2017 χρονιά σταθεροποίησης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η ενίσχυση των οικονομικών τους στοιχείων θα εξακολουθεί να είναι κορυφαία προτεραιότητα το 2017 για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου
Το 2017 θα είναι έτος σταθεροποίησης και ευκαιριών για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα (19/12).
Όσον αφορά στην παγκόσμια εταιρική προοπτική για το 2017, η Wood Mackenzie προβλέπει, ότι τόσο η βιομηχανία πετρελαίου, όσο και αυτή του φυσικού αερίου θα επιστρέψουν σε θετικές ταμειακές ροές για πρώτη φορά από την ύφεση στον τομέα του πετρελαίου που ξεκίνησε το 2014.
Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση, όπως επισημαίνει η Wood Mackenzie, αν η μείωση της παραγωγής των κρατών μελών του ΟΠΕΚ οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 55 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγάλες εταιρείες, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου θα επικεντρωθούν σε πέντε θέματα:
- Η ενίσχυση των οικονομικών του στοιχείων θα αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα.
- Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί των ΗΠΑ θα οδηγήσουν τον κλάδο σε ένα νέο κύκλο επενδύσεων.
- Τα χαρτοφυλάκια θα προσαρμοστούν μέσω νέων ενεργειακών πηγών κάτω από την καμπύλη του κόστους.
- Στη συγκρατημένη αύξηση της παραγωγής παρά τις προηγούμενες περικοπές κεφαλαίων.
- Σε βελτιωμένες οικονομικές προτάσεις για εξερεύνηση, συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Σύμφωνα με το στέλεχος της Wood Mackenzie, Tom Ellacott «σε γενικές γραμμές το 2017 θα είναι μια χρονιά σταθερότητας και ευκαιριών για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να επανέλθουν σε κατάσταση οικονομικής ευρωστίας». Προσθέτει δε, ότι «οι περισσότεροι παίκτες θα μελετήσουν τις ευκαιρίες, προκειμένου να προσαρμοστούν και να αναπτυχθούν τα χαρτοφυλάκιά τους».
Η εταιρεία συμβούλων πάντως εκτιμά, ότι η ενίσχυση των οικονομικών στοιχείων των ενεργειακών εταιρειών θα εξακολουθήσει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεσή της «η κεφαλαιακή πειθαρχία, η μείωση του κόστους και η απομόχλευση θα πλαισιώσει τις εταιρικές στρατηγικές το 2017».
Υποστηρίζει ωστόσο, ότι «το 2016 θα αποδειχθεί ότι ήταν το χαμηλότερο σημείο στον κύκλο των επενδύσεων, με την εμπιστοσύνη να ενισχύεται από την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή».
Επιπλέον, η Wood Mackenzie τονίζει, ότι οι ανεξάρτητοι παραγωγοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν ακόμη και πάνω από 25% το ύψος των επενδύσεων, αν οι τιμές του πετρελαίου κυμανθούν κατά μέσο όρο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνει ωστόσο, ότι αν οι τιμές κυμανθούν κατά μέσο όρο κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, «οι συνολικές επενδύσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες θα μειωθεί κατά περίπου 8%».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης