Αναλύσεις

«Μαύρα σύννεφα» στο Eurogroup – «Κόλλησε» η πρόοδος στα προαπαιτούμενα

«Μαύρα σύννεφα» στο Eurogroup – «Κόλλησε» η πρόοδος στα προαπαιτούμενα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την μηδενική πρόοδο των μνημονιακών προαπαιτούμενων μέτρων
Χαμηλών προσδοκιών, θα είναι το Eurogroup αύριο 27 Απριλίου 2018 για την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους ομολόγους του για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και ταυτόχρονα να περιγράψει το επικαιροποιημένο αναπτυξιακό σχέδιο.
O κ. Τσακαλώτος, που χθες ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των εργασιών στην Ουάσιγκτον, θα αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα για τη σύνοδο που θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας και δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που αφικνείται σήμερα στην Αθήνα.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η άφιξη του ευρωπαίου αξιωματούχου ενδεχομένως να είναι υποστηρικτική των σχεδίων για μία νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση ενός ομολόγου 3ετούς διάρκειας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την μηδενική πρόοδο των μνημονιακών προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν κολλήσει στο ίδιο αύξοντα αριθμό και δεν λένε να προχωρήσουν με τίποτα.
«Είμαστε ακόμη στα ίδια, 10 το πολύ 12, από τα 88 που προβλέπει το 3ο Πρόγραμμα » σημειώνουν πηγές από την Βελγική πρωτεύουσα, την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ένα στάδιο πριν την ολοκλήρωσης, κι ως εκ τούτου η όποια κριτική από τους θεσμούς είναι άδικη.
Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι όσο οι συζητήσεις με την Αθήνα περιορίζονται αυστηρά και μόνο στα προαπαιτούμενα, τότε άλλα μείζονος σημασίας ζητήματα θα πηγαίνουν πίσω, όπως είναι το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας του οποίου οι όροι συνδέονται ευθέως με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Ήδη το ορόσημο για παγκόσμια συμφωνία έχει μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης  Ιουλίου ενώ στην Βελγική πόλη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός έκτακτου Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, εφόσον παραβιασθεί και αυτή η ημερομηνία για συνολική συμφωνία.
Σε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συζητηθεί αύριο στη σύνοδο της ευρωζώνης ενώ είναι άγνωστο αν θα λάβει αύριο το πράσινος φως από το Eurogroup ή θα συνεχιστούν οι διορθώσεις με βάση τις υποδείξεις των δανειστών.
Οι οποίοι διαφωνησαν ακόμη και μες τις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες χαρακτήρισαν «άτολμες».
Το μηνυμα των θεσμών είναι ότι το αναπτυξιακό σχέδιο δεν κλείνει αν προηγουμένως δεν σχηματοποιηθεί το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης