Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ce9d3e59a551e8410bfb079a6bec9cd0_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ce9d3e59a551e8410bfb079a6bec9cd0_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ce9d3e59a551e8410bfb079a6bec9cd0_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/ce9d3e59a551e8410bfb079a6bec9cd0_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ - Το κλίμα και οι αντιδράσεις

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ - Το κλίμα και οι αντιδράσεις

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στην ολομέλεια για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ - Το κλίμα και οι αντιδράσεις
Το νομοθετικό έργο αφορά την συζήτηση και την ψήφιση επί της αρχής
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται αυτή την ώρα με αφορμή το νομοσχέδιο της ΔΕΗ.
Το νομοθετικό έργο αφορά την συζήτηση και την ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού».

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/

Μέριμνα για εργασιακά, τηλεθέρμανση, αδειοδότηση μονάδων 

Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα εργασιακά, την τηλεθέρμανσης των πόλεων που βρίσκονται κοντά στις υπό πώληση μονάδες και το λιγνιτικό τέλος που εισπράττουν οι τοπικές κοινωνίες και το οποίο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Περιφερειάρχη Δυτική Μακεδονίας θα είναι μειωμένο κατά 20 εκατ. ευρώ από 119 εκατ. ευρώ σε 99 εκατ. ευρώ.
Ως προς τις αδειοδοτήσεις των μονάδων της ΔΕΗ, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση παράλληλα με το διαγωνισμό, ώστε όταν ολοκληρωθεί αυτός να έχει τελειώσει και η αδειοδότηση.
Σε κεντρικό ζήτημα εξάλλου, αναδείχθηκε η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της Μεγαλόπολης με ισχύ 500ΜW, έναντι των 820 MW που είναι η δυναμικότητά της.
Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε ότι αν παραμείνει η πρόβλεψη αυτή θα είναι ζημία για τη ΔΕΗ, αν και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει λήξει.
Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα λειτουργήσει το νέο δίκτυο της Πελοποννήσου και έτσι η μονάδα θα παραμείνει με περιορισμένη ισχύ μόνο για ένα έτος.
Σε ότι αφορά τέλος τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), ο κ. Παναγιωτάκης είπε μεν ότι ο αγοραστής δεν θα έχει τέτοια υποχρέωση, ενώ όσον αφορά στην ίδια τη ΔΕΗ δεν ήταν εξίσου κατηγορηματικός για το μέλλον.
«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι η αρχή του τέλους και για τα δικά μας ΝΟΜΕ» είπε, εκφράζοντας όμως περισσότερο μία επιθυμία παρά μία βεβαιότητα.
Διευκρίνισε ότι ο λόγος που δεν πωλούνται μαζί με τις μονάδες και τα δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε αυτές, είναι ότι το τίμημα θα ήταν μικρότερο και θα προεξοφλείτο δανεισμός σε μία περίοδο που δεν θα το ήθελε η ΔΕΗ.
Πρόσθεσε δε ότι τα δάνεια της ΔΕΗ θα πληρωθούν με βάση τους όρους που προβλέπουν οι συμβάσεις και σε συνάρτηση με την εισπραξιμότητα της επιχείρησης.  

Κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Με τη διαδικασία του επείγοντος, άρχισε χθες (25/4) στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο να ολοκληρωθεί σήμερα (25/4) η ψήφιση του.
Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας ότι διασφαλίζεται, τόσο η ενεργειακή κάλυψη της χώρας, όσο και οι χαμηλές τιμές προς τους καταναλωτές, αλλά και οι θέσεις εργασίας - ενώ η Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα και διάλυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση άκουσε την αγωνία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, ενώ μίλησε για ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τη μετά λιγνιτική περίοδο. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ για τη στάση της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κλέψει το πρόγραμμα της για τις ιδιωτικοποιήσεις, που με το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς οδήγησαν σε μονοπώλιο, όπως έγινε με την Ολυμπιακή και το άνοιγμα της ακτοπλοϊας με την κατάργηση του καμποτάζ.
«Δεν είμαστε ίδιοι. Ακόμα και αν αναγκαζόμαστε από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να πάρουμε μέτρα για να σταματήσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη, εμείς προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις, και για τους εργαζομένους, και για τις τοπικές κοινωνίες, και για τη χώρα, δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές», επεσήμανε ο κ. Καματερός.
«Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αναδεικνύει το μέγεθος μιας μεγάλης πολιτικής απάτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε στην ολομέλεια από την κυβέρνηση να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με όσα προεκλογικά υποσχέθηκε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Σκρέκας και πρόσθεσε: «Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας μοίραζε φυλακές, απειλούσε με παραπομπή αυτών που θα υπογράψουν τη πώληση της ΔΕΗ, μίλαγε για εθνικό έγκλημα και υποσχόταν ότι θα επαναφέρει το δημόσιο έλεγχό της κατά 100%. Όμως έχετε κοντή μνήμη και ψηφίζετε ανάποδα από αυτά που λέγατε».
Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ακόμα, ότι επί της σημερινής κυβέρνησης, τα τρία τελευταία χρόνια η ΔΕΗ έχασε το πιο ακριβό περιουσιακό της στοιχείο - τον ΑΔΜΗΕ - ενώ αύξησε κατά δύο δισ. ευρώ επιπλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη της και μειώθηκε κατά 80% η χρηματιστηριακή της αξία.

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για "κακογραμμένο νομοσχέδιο", ζητώντας να το πάρει πίσω η κυβέρνηση και να το ξαναφέρει αφού λάβει υπόψη της και τις εντάσεις που έχουν κατατεθεί από τους φορείς, τους συνδικαλιστές και τις τοπικές κοινωνίες. «Η ευθύνη των επιλογών για τη ΔΕΗ θα είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με fast track διαδικασίες, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τη διάλυση της ΔΕΗ. Με αυτό το νομοσχέδιο δεν οδηγούμαστε σε ισχυρή ΔΕΗ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτίδης.
Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Σαχινίδης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική διάλυσης της χώρας, ξεπουλώντας όλους τους νευραλγικούς τομείς της.
«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα ακόμα βήμα στην υλοποίηση ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Υλοποιεί στο ακέραιο την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ με στόχο να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδάκης.
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα ότι με τις πολιτικές τους πτώχευσαν τη χώρα και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να την ανορθώσει από το γονάτισμα στο οποίο την οδήγησαν. «Η συζήτηση για τη χρήση του λιγνίτη είναι μέρος των δεσμεύσεων της 4ης αξιολόγησης. Η χώρα εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και την αμετάκλητη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δεσμεύουν την κυβέρνηση και την υποχρεώνουν να ρυθμίσει τα ζητήματα της λιγνιτικής ενέργειας και να λύσει το πρόβλημα του μονοπωλίου της ΔΕΗ», επεσήμανε. Ακόμα, ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε θετική την εξαετή δέσμευση για τους εργαζόμενους, τονίζοντας πάντως ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν και μετά την εξαετία, ενώ ζήτησε να εξασφαλιστούν στο μέγιστο βαθμό με το τέλος ανταποδοτικότητας οι τοπικές κοινωνίες.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Σαρίδης, επιτέθηκε, τόσο στη κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας τες ότι δεν έχουν κάνει κανένα ελληνικό σχέδιο, αλλά υπογράφουν μόνο μνημόνια με νόμους που θα ισχύσουν για πολλά χρόνια - και τόνισε ότι είναι αργά για να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. «Ξεπουλάμε σήμερα ό,τι καλύτερο έχει η ΔΕΗ με τρόπο πρόχειρο, άτσαλο, που δεν διασφαλίζεται ούτε η επιχείρηση ούτε οι εργαζόμενοι. Δεν είναι νομοσχέδιο αυτό αλλά ξεπούλημα. Αυξάνεται η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για την ανάπτυξη με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 χρόνων», συμπλήρωσε.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γ Αμυράς, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έρχεται σήμερα και υλοποιεί με δικό της νόμο, όσα είχε καταγγείλει στο παρελθόν ως αντιπολίτευση, τότε όπως είπε, που έκανε λόγο για "ξεπούλημα της ΔΕΗ, για οικονομικό και εθνικό έγκλημα και για υποθήκευση της δημόσιας επιχειρήσης σε μαυραγορίτες" που δεν θα επιτρέψει. «Φέρνετε με διαδικασίες εξπρές το νομοσχέδιο, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση, χωρίς κοστολόγηση, με άγνωστο το τίμημα, με δυσμενή εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων. Η πώληση δεν εντάσσεται σε ένα εθνικό σχέδιο και σταδιακή απεξάρτηση του λιγνίτη. Αυτό το νομοσχέδιο συνιστά μια ακόμα αναβολή στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ και θα αναγκαστεί να πάρει σκληρότερα μέτρα σε βάρος του καταναλωτή τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο κ. Αμυράς.

www.worldenergynews.gr